16. marts 2012 kl. 00.00
Aktionærforening: Roskilde Bank-toppen håner aktionærerne
Tidligere topfolk i Roskilde Bank har overført deres formuer til deres koner, før de bliver ramt af gigantiske erstatningskrav. "Det er en hån mod aktionærerne," siger Dansk Aktionærforenings formand, Niels Mengel.
Af Jens Møller Nielsen
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk
I alt fem af de tidligere topfolk i Roskilde Bank har i dag beskyttet sig mod erstatningskrav gennem ægtepagter - også kaldet "konefinten" - hvor de har overført store formuer til deres koner. Tre af dem har indgået ægtepagt efter bankens konkurs, oplyser TV 2 Nyhederne. Det drejer sig om tidligere underdirektør Allan H. Christensen, om tidligere direktør Arne Wilhelmsen og tidligere næstformand for bestyrelsen Niels Krüger.
 
Krakket i Roskilde Bank kostede aktionærerne tabte milliarder af kroner - i mange tilfælde som resultat af hasarderet rådgivning i banken. Bankens tidligere ledelse er derfor sagsøgt for én milliard kroner og under efterforskning af bagmandspolitiet. Hvis de dømmes i en eller flere af sagerne, vil de tidligere topfolk i banken være erstatningsansvarlige og skulle betale erstatning af egen lomme.
 
"Det er en hån mod aktionærerne. Hvis den tidligere ledelse taber i retten, bør den erkende, at den tog fejl, og betale det, den skylder. Det andet er kun noget, tøsedrenge gør," siger formand for Dansk Aktionærforening Niels Mengel.
 
Juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet siger dog samtidig til TV 2, at de tidligere chefer fra Roskilde Bank ikke skal vide sig sikre, selvom de har lavet en  ægtepagter, hvor værdierne bliver lagt over i deres koners navne:
 
"Vi har jo tidligere haft sådan nogle kedelige episoder. Blandt andet var der en masse kommanditselskaber i gamle dage, der gik nedenom og hjem. Der var mange, der forsøgte sig med konefinterne, og det var altså langt fra i alle tilfælde, at det lykkedes," siger Lars Bo Langsted.
 
TV 2 Nyhederne fortæller desuden, at bestyrelsesformand Peter Müller kort efter bankens krak, der ruinerede aktionærer på stribe, selv kunne skrive under på skødet til en ny villa til 13,9 millioner kroner på en af Roskildes mest fashionable adresser.
 
I november kritiserede erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) Finanstilsynets rolle i sagen efter en omfattende advokatundersøgelse, som er offentliggjort her på Shareholders.dk. Hans eget ministerium gik derimod fri.
 

 
Følg sagen hos TV 2:
Roskildechefer skjuler millioner
Familie mistede alt på Roskilde Bank
Ekspert: Bankchefer i fare trods finte
Politisk vrede over bankledelse

TV 2 har varslet flere nyheder i sagen. På denne Google-søgning kan man se alle TV 2's online-artikler om Roskilde Bank, siden kampagnens start.
 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer