15. marts 2012 kl. 00.00
Storbank: "Statsobligationer er rentefri risiko"
Højrente-obligationer er honningkrukken for investorer, der søger afkast uden for stor risiko. Det mener Hans Stoter, chef for investeringer i globale højrenteobligationer hos den hollandske finansgigant ING, der blandt andet er manager for Danske Invests "Global High Yield Bonds".
Af Kim Birkkjær Lund
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

 


Verdens største finanskonglomerat er hollandske ING. I 2010 omsatte de mere end 400 mia. kroner. Hans Stoter er chef for investeringer i virksomhedsobligationer hos ING Investment Management, og onsdag var han i København for at servicere ING's danske investorer og sælge budskabet om højrente-obligationer som løsningen for investorer, der søger afkast uden for stor risiko.
Rentefri risiko
Statsobligationer fra sikre lande er ikke interessante, når renten er nede under en halv procent, mener Hans Stoter. Nogen kalder det "den risikofri rente". Han synes, det er mere passende at kalde det "den rentefri risiko". For det er altid en risiko, men i dag er der ingen rente.
Højrente-obligationer har haft medvind af den faldende værdi af andre aktiver. Hans Stoter anbefaler, at man køber dem gennem investeringsforeninger. Den holdning kan næppe overraske, da det er Hans Stoters job at sælge højrente-obligationer i investeringsforeninger, men han har også nogle argumenter for, at investeringsforeninger er en bedre løsning.
"Når private køber obligationer, så køber de obligationer, som de genkender. Altså fra firmaer, som de kender i forvejen, og det er ikke nødvendigvis de bedste obligationer," siger Hans Stoter.
Navnegenkendeligheden er med til at hæve prisen, og med lav forskel i købs- og salgspris bliver de let genkendelige obligationer alt for populære i forhold til andre obligationer med tilsvarende risiko, mener Hans Stoter. Han synes hellere, investorerne skulle købe obligationer, hvor de ikke genkender navnet, selv om det ville kræve en del hjemmearbejde for at sætte sig ind i de firmaer.
"Hvis jeg lavede en liste over de 1.000 bedste højrenteobligationer, så ville de fleste aldrig have hørt om de 900 af dem," siger Hans Stoter.
Han peger også på højrente-obligationers lave likviditet som et argument for at købe dem i investeringsforeninger. Når nogen begynder at sælge ud, så går priserne, ifølge Hans Stoter, hurtigt ned og forsætter ned, indtil der kommer en køber, og det på langt mindre handel end ved aktier. Det gælder dog kun for den enkelte obligation. Som marked er udsvingene langt mindre end på aktiemarkedet.
Det værste år nogensinde
2008 var et rigtig dårligt år for højrente-obligationer. De tabte godt 30 procent, så det var ikke så slemt som aktierne, men klart det værste år nogensinde. Alene i oktober 2008 faldt de 15 procent. Men faktisk var det få obligationer, der ikke blev indfriet i 2008 og omkring 10 procent i 2009, så de reelle tab var små.
Obligationerne kom sig også hurtigt igen. Nedturen begyndte i slutningen af 2007, ved udgangen af 2009 var virksomhedsobligationer tilbage på niveauet fra før krisen, og i 2010 steg de 15 procent. I 2011 var stigningen mere beskeden med mellem fire og fem procent. Hans Stoter ser ingen faresignaler for virksomhedsobligationer på kort sigt. Virksomhederne har det generelt godt. De har i nogle år nedbragt gæld, købt aktie tilbage og trimmet organisationerne.
"I USA ser vi så småt, at virksomhederne bliver parate til at ekspandere igen, hvor de stadig er tilbageholdende i Europa," siger Hans Stoter.
Han sammenligner virksomhedsobligationer med et kardiogram. I 2009 kom der et hjerteslag, der gav et peak på kurven med virksomheder, der ikke kunne indfri deres gæld. Et nyt peak kræver en ny opbygning til en boble, med øget låntagning og urealistiske stigninger i værdien af aktiverne.Læs også:
Guide til virksomhedsobligationer


11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer