24. september 2010 kl. 00.00
Få overblik: Pandoras resultater og børsnotering
Hvordan ser Pandoras forretning og økonomi ud? Hvem får pengene fra børsnoteringen? Og hvordan køber man aktien? Få overblikket her.
Af Lasse Soll Sunde
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

 
 

 
Pandora designer, producerer, markedsfører og sælger håndforarbejdede smykker på det globale marked. Op mod 10.000 forretninger i 47 lande forhandler smykkerne. Kerneproduktet som for alvor satte fart på Pandoras udvikling, er et armbånd i enten sølv eller guld, hvortil der kan købes løse charms/vedhæng enkeltvis. I dag cirka 500 forskellige charms, hvilket giver mulighed for utallige personlige kombinationer. Sortimentet udvides løbende.
 
Pandora blev etableret i 1982 af guldsmed Per Enevoldsen og hans daværende hustru, Winnie. Pandora har hovedkontor i Rødovre, mens smykkerne produceres i Thailand. I 2008 købte kapitalfonden Axcel 60 procent af virksomheden, mens stifterne og øvrige samarbejdspartnere, Michael Lund Petersen, René Sindlev og Jesper Nielsen, ejer resten.
 
Selskabet har flere end 4.500 medarbejdere, hvoraf over 3.300 arbejder på selskabets fabrik i Thailand.
 
Pandoras økomiske resultater
Pandora er en vækstvirksomhed med en stejl stigning i den samlede omsætning. Selskabet havde i 2009 en omsætning på cirka 3,5 milliarder kroner og et driftsresultat (EBITDA) på cirka 1,6 milliarder kroner. I første halvår 2010 havde selskabet en omsætning på cirka 2,6 milliarder kroner og et driftsresultat (EBITDA) på cirka 1,0 milliard kroner.
 
Charms-armbånd tegnede sig for 89,2 procent af omsætningen i 2009. Pandoras fremtidige resultater er dermed bundet op på, om forbrugerne bliver ved med at købe løs af denne type armbånd.
 
Den geografi ske fordeling af omsætningen i 2009 var på 45 procent i Nord- og Sydamerika, 35 procent i Europa og 20 procent i Australien/Asien.
 
I det seneste halvårsregnskab steg omsætningen 104,5 procent og kom op på 2.581 millioner kroner mod 1.262 millioner kroner sidste år. Resultatet lander på 671 millioner kroner mod 447 millioner sidste år. Overskudsgraden er på ét år faldet fra 50,1 procent til 34,6 procent.
 
Koncernchef Mikkel Vendelin Olsen medgiver, at det ved første øjekast ser ud som om, at væksten koster virksomheden mere. Til Børsen siger han:
 
"I hovedtræk har vi integreret vores australske og tyske distributører, hvilket giver nogle store engangsudgifter. Der er heller ingen tvivl om, at vi også bruger ressourcer på at etablere en platform i Pandora, som skal kunne holde til vores fremtidige vækst."
 
Han peger også på at både sølv og guldpriserne er steget ganske betragteligt det seneste år, en udgift som kun i begrænset grad er sendt videre til forbrugerne.
 
Hvordan sælges aktierne?
Aktierne sælges ved bookbuilding-metoden: På den måde fastsættes en kurs ud fra de bud, der bliver afgivet af investorerne. Således "bygges bogen op".
 
Den endelige pris ventes offentliggjort d. 5. oktober på Nasdaq OMX Copenhagen (Københavns Fondsbørs)
 
Udbudskursintervallet er fastsat til 175-225 kroner per aktie. Som privat investor kan man vælge at afgive et bud inden for det interval (man vil så kun få del i aktierne, hvis den endelige kurs lander på dette eller et lavere niveau), eller man kan afgive et ubegrænset bud (man er så sikker på at få del i aktierne op til maksimumkursen på 225 kroner).
 
Særligt for de mindre investorer
Udbudsperioden løber fra og med den 23. september 2010 og udløber senest den 4. oktober 2010 kl. 17.00. For ordrer om køb til og med 3 millioner kroner kan udbuddet dog lukkes før resten af udbuddet, dog tidligst den 28. september 2010 kl. 00.01.
 
En sådan tidlig hel eller delvis lukning vil i givet fald blive offentliggjort på Nasdaq OMX Copenhagen (Københavns Fondsbørs)
 
Når man afgiver sin bestilling, skal man bruge fondskoden PNDORA eller ISIN-koden DK0060252690
 
Hvem får pengene fra børsnoteringen?
Det er den danske hovedejer, kapitalfonden Axcel, der får den største gevinst ved børsnoteringen. De trådte ind som ejere af 60 procent af virksomheden i 2008, hvor de gav cirka 2 milliarder kroner for deres ejerandel. Den kommende børsværdi anslås til at blive et sted mellem 23 til 29 milliarder kroner.
 
De nuværende ejere regner ifølge Børsen at sælge aktier for omkring 10 milliarder kroner, hvoraf Axcel får ca. 6 milliarder kroner. Heraf skal fonden Axcel III betales ud, hvor indskydernes kapital skal dækkes. Dernæst skal investorerne have deres del af udbyttet, typisk 80 procent, eller hvad der svarer til 2,7 milliarder kroner. De sidste 20 procent går til medarbejderne i Axcel. Det svarer til 700 millioner kroner i bonus. Angiveligt vil halvdelen dog gå til at understøtte de øvrige investeringer i fonden Axcel III.
 
Investorerne bag får således en meget stor gevinst. Det er blandt andre ATP, FIH, PFA, PKA, Nordea samt Lars Larsen, høreapparatselskabet Widex og Lego-fonden Kirkbi.
 
Også medarbejderne i selve Pandora kan se frem til dobbelt løn i oktober, når børsnoteringen efter planen er på plads den 4. oktober.
 

 
Få mere at vide

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer