20. maj 2010 kl. 00.00
Chr. Hansen er tilbage på børsen inden for 14 dage
Senest 3. juni er ingredienskoncernen Chr. Hansen igen noteret på fondsbørsen i København. Aktierne udbydes indtil da til en kurs på 87-117 kroner. Få overblikket over børsnoteringen her.
Af RB-Børsen og Jens Møller Nielsen
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk
Fødevareingrediens-selskabet Chr. Hansens børsnotering er nu kommet et skridt videre, idet selskabet udbyder 61,3 millioner aktier (ved fuld udnyttelse af overallokeringsretten) fordelt på 28,6-38,5 millioner nye aktier og 17,3-27,1 millioner eksisterende aktier.

Koncernen satser på at rejse et nettoprovenu på cirka 3,1 milliarder kroner gennem salget af de ny aktier og ejerne beholder dermed hovedparten af aktierne i selskabet.
 
Udbudskursintervallet er fastsat til 87-117 kroner per aktie. Den endelige udbudskurs fastlægges på baggrund af såkaldt bookbuilding. Denne ventes offentliggjort senest den 3. juni 2010, hvor aktierne ventes optaget til handel og notering på fondsbørsen.
 
Pengene går til afdrag og kapitalfond
Chr. Hansen vil som ventet anvende nettoprovenuet fra emissionen til at indfri "visse af dets eksisterende gældsforpligtelser og til at finansiere erhvervelsen af aktier fra den Sælgende Aktionær". Sælgende aktionær er kapitalfonden Financière Star 1.
 
"Vores lån ligger på 5,5 gange vores indtjening, og den gearing vil vi nedbringe til tre gange. Det føler vi er acceptabelt for investorerne," sagde koncernens finansdirektør, Henning Jacobsen, på et pressemøde i forlængelse af offentliggørelsen af prospektet for emissionen.
 
Fordele og ulemper
Der er både fordele og ulemper ved, at selskabets hovedaktionær fastholder sin majoritet ved børsnoteringen, vurderer analytiker Rune Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

"Det lægger selvfølgelig en begrænsning på, hvor meget aktien kan stige, for man ved, der ligger over 50 pct. af aktierne, som på et eller andet udefineret tidspunkt kommer ud." For man kan ifølge Sydbank-analytikeren ikke forvente, at de (kapitalfonden Financière Star 1, red.) på lang sigt ønsker at beholde aktiemajoriteten. Rune Dahl uddyber: "Men til gengæld indikerer det, at de ser et større potentiale, end de kan realisere i øjeblikket - og derfor vælger de at holde over 50 pct. af selskabet, så de har kontrollen, lyder ræsonnementet fra Sydbanks analytiker.

Rune Dahl mener, at kapitalfonden gennem fastholdelsen af majoritetsejerandelen både venter på bedre tider på aktiemarkedet og samtidig understreger, at det store potentiale, som prospektet lægger op til, er til stede. 

"Så der er en ide i at vise det, inden man opkræver de sidste penge," lyder det fra Sydbanks analytiker, der vurderer, at de resterende aktier vil blive solgt i mindre bidder over en længere periode.
 
Over for Børsen vurderer Sydbank desuden, at aktien først er interessant, hvis den kommer under 100 kroner.
 
Noteringen vil betyde et free float på mellem 42 og 46 pct. (ved fuld udnyttelse af overallokeringsretten).  Udbuddet for ordrer på beløb til og med 3 millioner kroner kan lukkes før resten af udbuddet.

Credit Suisse og J.P. Morgan fungerer som Joint Global Coordinators. Credit Suisse, Danske Markets, J.P. Morgan, Morgan Stanley og SEB er Joint Bookrunners. Carnegie Bank og Credit Agricole er Co-Lead Managers.
 
 

 
Chr. Hansens egen præsentation af virksomheden:

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer