Presseomtale

Advarsel: Hvor er den reelle vækst?

Billede
Festen på aktiemarkedet har nu varet uafbrudt i syv måneder med kursstigninger på op mod 60 procent på de væsentlige markeder. Men nu er tiden til at stoppe op. Der bliver færre gode nyheder, og manglen på reel vækst gør, at aktiekurserne kan risikere at pege nedad snart, mener BankInvest.

Af: Lasse Soll Sunde

De større amerikanske selskaber kommer for tiden med regnskabstal, der er vejviser for humøret på aktiemarkederne. Umiddelbart ser det ganske godt ud:

Dow Jones-indekset er over kurs 10.000, tyske DAX er oppe med 2.000 point inden for få måneder, og C20-indekset er ligeledes ved at være der, hvor det var, før verden gik af lave i oktober 2008.

Computerproducenten Intels seneste tal fik champagnepropperne til at knalde på børserne, New Yorker-banken JP Morgan Chase leverede meget bedre tal end ventet, hvilket straks fik selskabet til at købe et par dyre privatfly med tilhørende hangar. Det virker næsten som om, nedtursscenarierne er glemt. Men trods de umiddelbart gode tal lurer farerne lige under overfladen.

"Men der er tid til at slå koldt vand i blodet. For trods de positive overraskelser i den nuværende bølge af amerikanske regnskaber, så er aktiekursernes pile opad ikke baseret på dybere funderede positive nyheder", lyder vurderingen fra Frank Velling, chefstrateg for BankInvest. 

Aktiemarkedet er steget alene tre procent i denne måned til dato. Og det på trods af, at det er svært at finde de positive væksttal, der berettiger opturen. For på alle væsentlige områder ser det skidt ud. Ser man på tillidsindeks for de større amerikanske virksomheder, samt indikatorer for beskæftigelse, fabriksordrer og forbrugertillid, så har de alle skuffet, siger Frank Velling.  

 

Ingen reel fremgang

Han mener, at der skal reelle og nye beviser på bordet for at berettige yderligere kursstigninger og lavere risikopræmier:

"Der er grænser for, hvor mange gange markedet kan stige på samme nyheder," påpeger han og fortsætter: "Vel er den momentane vækst drevet frem af, at selskaberne er gode til at reducere deres omkostninger. Men reel fremgang er i USA sværere at spore."

At markederne er overdrevent optimistiske, og at det snart kan revanchere sig, er også meldingen fra det store tyske forsikringsselskabs Allianz’ finansdirektør, Paul Achleitner. Han sagde forleden til Bloomberg, at markedets udvikling, i hans optik, er forude for udviklingen i den bagvedliggende økonomi. "Forventningsniveauet er så højt, at der vil være uoversensstemmelser mellem forventninger og de økonomiske data."     

 

De største mærker først vendingen

En af de grupper af virksomheder, som halter mest, er de mindre virksomheder. De har meget svære vilkår for at låne penge, og de mærker især, at recessionen hærger. "De får ikke lån i banken, og de større selskaber vil ikke give dem kredit. De lider stærkt for øjeblikket og mærker ikke noget til, at renterne er lave," siger Frank Velling.

De, der først mærker opsvinget, er de større virksomheder. Dem, der har stor aktivitet i Kina, har mærket et vist opsving. BankInvest peger på, at 30-40 procent af de store amerikanske virksomheders indtjening kommer fra andre lande end USA.  

Men den primære økonomiske vækst i USA kommer så at sige nedefra. Den er drevet frem af det private forbrug, der står for omkring 70 procent af den samlede vækst. Det er her, opsvinget skal slå igennem, og det er, når beskæftigelsen stiger, og der er kommet styr på gældsafbetalingen, at der for alvor bliver frigjort kræfter til øget vækst.

 

Hvad så?

De private investorer er positive nu, men de skal være på vagt over for den overdrevne optimisme.

"Vi har set, at alle de store professionelle aktieinvestorer nu siger køb – og det bør være et faresignal i sig selv," understreger Frank Velling.

Han mener, at markedet for tiden er ved at miste førligheden. For hver gang markedet stiger uden nyhedsmæssigt belæg, så stiger også risikoen for en større korrektion hen ad vejen. Men på trods af det, kan man ikke udelukke, at markedet stiger yderligere.

Motoren i det er rigeligt med likviditet, mange langsigtede institutionelle investorer, der stadig er undervægtede i aktier og de alternative investeringsmuligheder giver langt lavere afkastpotentiale, end man har været vant til, ved at renterne er så rekordlave.

"Men det gør det ikke mere rigtigt at ignorere de økonomiske facts - eller mangel på samme," konstaterer Frank Velling. Han tror på, at investorerne på længere sigt skal regne med et afkast der er mere moderat. Det vil nærme sig 6-7 procent, snarere end de knap 10 procent som mange har været vant til.

Den aktuelle situation gør at BankInvest nu går i "neutral" i aktier fra en position "overvægt". Strategien er at gå efter de korte obligationer.

Frank Velling mener, at der mangler adskillige komponenter, for et klimaks opstår, når alt går op i en højere enhed: Realistiske forventninger til økonomisk vækst indfries, virksomhederne begynder igen at tjene penge, den positive selvfødende økonomiske spiral, som kendetegner en ekspansion, tager til i styrke, og så kan prisen på risikofyldte aktiver stige tilsvarende. Det scenarie er vi langt fra, og det bør de private investorer tage bestik af.