Dansk regnskabssæson: Det skal du holde øje med
Regnskaberne for tredje kvartal begynder snart at rulle ind fra de danske aktieselskaber. Ligeledes vil de guide for den resterende del af året.
Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen fortæller herunder, hvad du med fordel kan holde øje med hos de enkelte selskaber.
Thorleif Jackson køber dansk aktie: "Den er historisk lavt prissat"
Bavarian Nordic – Et regnskabsmæssigt non-event?
"Der har været relativ roligt fra Bavarian Nordic de seneste måneder. Skuffelsen over RSV fra juli, sidder stadig tungt hos investorerne, som ikke rigtig kan ryste den af sig. Selve regnskabsaflæggelser plejer aldrig at bringe afgørende fremtidsnyt alene på dagen, og det er ikke +/- bundlinjen, som har drevet og driver aktiekursen. Hvis udviklingen bliver stabil og ”forudselig”, kan det ændre sig over tid."
Carlsberg – ny chef, men samme øl på samme flasker?
"Carlsbergs nye topchef har næppe sat sejl og ny retning, men investorerne har sendt aktien, sammen med mange andre danske aktier, i skammekrogen. Carlsberg udsender ikke kvartalsregnskaber, men kun ”trading” eller handelsopdateringer. Det er formentlig lidt for tidligt til en strategisk gennemgang og invitation til en kapitalmarkedsdag, men mon ikke den kommer i løbet af de kommende kvartaler?"
Chr. Hansen Holding – Kursmæssigt vedhæng til Novozymes
"Har det været et bedre end ventet kvartal med en toplinjevækst som ligger i toppen eller bunden af ambitionerne om 9-11 % vækst, som Chr. Hansen selv har guidet på.? Det er det gode spørgsmål. Det som desværre er indiskutabelt, er at aktien er blevet trynet sammen med andre højt prissatte danske selskaber det seneste år. Samtidig venter integrationen forude med Novozymes. Chr. Hansen er kursmæssigt blevet vedhæng til storebroder Novozymes."
Novozymes B – Hvem bagstopper aktiekursnedturen?
"Novozymes har skuffet investorerne de seneste år. Det skyldes først og fremmest deres meget dyre opkøb af Chr. Hansen uden væsentlige synergier. På kort sigt er det svært at forestille sig at det forhold bliver forandret. En succesfuld integration og at få gang i væksten er førsteprioritet hos investorerne. Det er dog snarere en maraton end det er en spurt."
Coloplast – Stabil forretning, hvor rentestigninger presser prisfastsættelsen
"Investorerne tvivler. Over de seneste år har Coloplast foretaget 2 større indkøb af Atos Medical og fiskeskind fra Island – Kerecis. Det kan meget vel vise sig langsigtet at være 2 gode indkøb. Udfordringen for investorerne er, at det giver en fornemmelse for at pipelinen ikke har været god, stærk og langtidssikret nok, og at tilkøb bliver finansieret med udstedelse af nye aktier."
Danske Bank – Ny opjustering?
"Der har i 3. kvartal været en række opjusteringer fra mindre og mellemstore banker. Stigende renter og rentemarginal giver medvind, og det bør også have ramt Danske Bank. Danske Bank aktien har, i lighed med sektoren, været holdt tilbage af investorernes manglende villighed til at købe ind på de gode tider."
Jyske Bank – Kommer den manglende udlodning nu?
"Et godt halvårsregnskab blev overskygget af, at Jyske Bank ikke annoncerede et interimsudbytte eller et aktietilbagekøb i størrelsesorden 1 mia. Det var en større forståelig investorskuffelse. Hvis den skuffelse gentager sig, vil investorerne formentlig konkludere, at Jyske Bank ikke har den fornødne kapitalisering til udlodning i forhold til Finanstilsynet og/eller ikke tænker aktionærerne ind som en meget vigtig stakeholder."
Nordea Bank – ”Mere end 15 % egenkapitalforrentning” burde være en done deal
"Det store spørgsmål er ikke om kvartalet bliver godt eller fornuftigt, men om investorer forbliver tilbageholdne med at købe ind på den meget solide indtjening. Nordea forventer ”mere end 15 % egenkapitalforrentning”, men det er ikke primært det som investorerne holder øje med, men snarere om helåret ikke bliver i toppen af 16-17 % intervallet? Investorerne har været nervøse for hensættelser til den meget svage svenske økonomi. Kommer de nu og spolerer et i øvrigt meget stærkt indtjeningsår?"
Demant – Alle gode gange 3 (opjusteringer)?
"Demant har allerede opjusteret forventningerne 2 gange, og det vil formentlig være for meget af det gode, hvis de igen vil være i stand til at løfte stemningen og forventningerne en 3. gang. Demant har leveret sikkert i 2023, og der er vel egentlig ingen grund til at ændre ved det, kunne man forestille sig at investorerne tænker?"
DSV – Kan de mærke volumenpres?
"Økonomien er under afkøling, og det kan have en betydning for de transporterede mængder. DSV har historisk været dygtige til at tilpasse sig og vægte indtjeningen frem for volumen. Fortsætter det billede i 3. kvartal? Kan stigende brændstofpriser og pressede volumener gøre det sværere at fortsætte med at overpræstere? Ikke alene i 3. kvartal, men måske i resten af 2023? Investorerne venter på nyt om den tyske salgsproces med hensyn til DB Schenker, hvor DSV er en stærk købskandidat, når salgsprocessen går ind i den afgørende fase."
FLSmidth & Co. - fortsætter transformation
"Investorerne er ved at få billedet af, hvordan fremtiden for FLS ser ud efter overtagelsen af Thyssen Krupps aktiviteter og russisk exit. Selskabet fortsætter med transformationen, hvor målsætninger skal og bliver indfriet. Den udvikling er formentlig fortsat i 3. kvartal."
Genmab – Kan aktien komme ud af ”klemmen”
"År til dato har det ikke været ligeså afkastgivtigt at være investeret i Genmab som tidligere. Aktien er blevet ”klemt” i Novo Nordisk succes , og har formentlig også været en del af den danske ”udsalgsbølge”, hvor danske aktier har underpræsteret i forhold til andre aktiemarkeder. Regnskaber er normalt ikke betydelige kurstriggere for selskaber som Genmab, men har haft en stigende betydning de seneste år."
GN Store Nord – Kan det blive meget værre?
"2022 og 2023 har været annus horribilis x 2. Investorerne er skuffede, irriterede, resignerende efter kurstab på mere end 75 % i forhold til toppen. Frustrationen er så stor, at selv når GN Store Nord annoncerer neutral/positive forhold, så bliver det enten negligeret eller vendt til noget negativt. Et eksempel på det er bl.a. at GN Store Nord har skubbet forfald på deres gæld, som fjerner i det mindste en kortsigtet klemme. For at lave et fundament for en fremgang, skal en tilbagegang stabiliseres? Er der tegn på det i 3. kvartalstallene?"
ISS – Tiden efter det hårde slag med en tør baguette!
"Eftervirkning efter den franske exit bliver ved med trykke aktien baglæns for ISS. Det franske adieu skal ikke have hele skylden for nedturen, men 15 % kursfald relateret hertil er næppe en overdrivelse. ISS skal reetablere tilliden. Bekræfte forventninger til cash flow, gæld og margin og så naturligvis annoncere et aktietilbagekøb og meget gerne have fundet en køber, som vil betale en vis pris for de aktiviteter i Frankrig, som ISS skal ud af. Opskriften hermed givet videre."
A.P. Møller Mærsk – Ratepres og måske et smugkig ind i 2024?
"Containerraterne er fortsat under pres. Indtil videre har det formentlig været pressede volumener og efterspørgsel drevet af økonomisk afmatning og kun i mindre omfang en konsekvens af, at der bliver sat flere skibe i søen. Vil Maersk udover selve tallene også allerede nu give investorerne et indblik i et 2024, som kan byde på modvind fra flere sider (hvis det overhovedet meterologisk set giver mening)?"
Netcompany Group – Vejen til mere jævn vej er belagt med sten
"Investorerne er stadig i tvivl om ikke mindst vækstpotentialet. I 2. kvartal leverede Netcompany efter min mening bedre end den bedømmelse, som investorerne gav selskabet med et større kursfald. Kommer der yderligere info om den rammeaftale på op til 1 mia. GBP, som Netcompany er kommet med i over en 4 årig periode i UK?"
Novo Nordisk B – Fortsat fed vækst?
"Det er stadig fedt at være Novo Nordisk aktionær. På kort sigt synes den væsentligste udfordring at være (tilstrækkelig) produktionskapacitet. I investorernes optik fortsætter det globale duopol indenfor fedme (Novo Nordisk og Eli Lilly). Investorerne forventer mere af det som de allerede har syntes godt om de seneste kvartaler."
Ørsted – En opdatering på fremtiden?
"Ørsteds aktionærer har fået sig et gevaldigt chok i 3. kvartal. 8/6 var der ”komsammen” på kapitalmarkedsdagen og 2,5 måneder senere, den 29/8 var der en børsmelding om amerikanske forsinkelser, budgetoverskridelser, skat og især renteudfordringer, som siden er gået fra slemt til værre. Kan Ørsted overbevise investorerne om, at de profitabelt kan investere 475 mia. DKK fra 2023-2030 og fastholde deres profitabilitetsambitioner, samtidig med at det er svært at sende prisstigninger med et renteniveau, som er forandret 180 grader de seneste 12 måneder, videre? Forudsætningerne for den nedskrivning, som Ørsted advarede om den 29/8, ser desværre ud til at være opfyldte."
Pandora – Smykker sig med den gode udvikling
"Pandora afholdt i den første uge af oktober sin kapitalmarkedsdag. Investorerne tog særdeles godt imod budskabet om lidt større og realistiske vækstambitioner. Aktien strøg til tops. Det vil være en større og urealistisk overraskelse, hvis ikke kvartalsregnskabet flugter med det budskab."
Royal UNIBREW – 2023 bliver et mellemår
"Havde det ikke været for det seneste kvartals aktienedtur, ville 2023 kunne være et godkendt år. Royal Unibrew har ikke Carlsbergs geopolitiske udfordringer med omdømmerisiko i Rusland og potentielt i Kina. Det har dog ikke gjort 2023 forhindringsfri. 2023 bliver et mellemår, og det kan kvartalsregnskabet næppe ændre på."
Rockwool – Tanker om tiden, Rusland og fremtiden
"Rockwool har været udfordret i 2023, men i forhold til renter, inflation, ejendomssektorens rentefølsomhed og ikke mindst Rusland”temaet”, har aktien alt i alt gjort det fornuftigt. Rockwool har hidtil fastholdt, at de forbliver i Rusland, men hvad betyder det egentlig? Kan de få penge ud og vil det være, som man kunne få indtrykket af efter Carlsbergs exit: At alle på et eller andet tidspunkt kommer til at forlade landet og mærke den økonomiske konsekvens af det?"
Tryg – Af skade bliver man klog men næppe rig
"Der har været for mange skader de seneste måneder (storskader, sommernedbør i Norge/Sverige), haglskader i Norditalien og nu også (efter kvartalets udløb) skybrud i Vestdanmark. På kort sigt giver det pres på indtjeningen. Det ændrer dog næppe ved den langsigtede investeringscase – flere skader."
Thorleif Jackson køber dansk aktie: "Den er historisk lavt prissat"
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.