Om foreningen

Minister åbnede arrangement for unge i Dansk Aktionærforening

Billede
Den 25. oktober blev der afholdt Nordic Youth Investor Summit i samarbejde med Unge Aktionærer, Dansk Aktionærforening og CBS, hvor bl.a. ministeren for nordisk samarbejde, Morten Dahlin, lagde vejen forbi.
Billede

Af
Lisbeth Grænge Hansen

Politisk konsulent, Dansk Aktionærforening

Få 20% rabat på et ungdomsmedlemskab med rabatkoden 'investordagen2024' og mød en masse andre unge, der interesserer sig for investering.

En meget veloplagt og dedikeret minister var på pletten og åbnede Nordic Youth Investor Summit, som Unge Aktionærer og vi i Aktionærforeningen afholdt sammen med CBS. Ministeren for nordisk samarbejde, Morten Dahlin, lagde ikke skjul på, at han selv er meget passioneret omkring og tror på, at en sund investorkultur er afgørende for et samfunds vækst og generelle velfærd. For - som han sagde - med en positiv investorkultur tiltrækkes kapital til virksomheder og start-ups, der kan skabe et iværksætterklima med nye bølger af spændende start-ups, nye investeringsmuligheder, nye indtægtskilder og ”Et frit markedsiværksætteri i sin bedste form”.

Ministeren understregede behovet for yderligere at booste de private investeringer og opmuntre flere til at investere. Han fremhævede Iværksætterpakken, hvor regeringen har arbejdet for at sænke skatter og fjerne byrder for at gøre det lettere at starte nye virksomhed samt tiltrække kapital og fremme flere børsnoteringer. Et synspunkt det var let, at få salen med på. Vi ser – som aktionærer – gerne, at vi går videre ad den vej og gerne med langt større skridt, så de danske vilkår matcher de øvrige nordiske lande. Ministeren var selv opmærksom på, at Danmark i flere aspekter halter efter Sverige, og pegede generelt på potentialet for forbedringer.

Se billederne fra dagen herunder:

Nordic Youth Summit 2024

Få 20% rabat på et ungdomsmedlemskab med rabatkoden 'investordagen2024'

Aktionærdemokrati og investeringsindflydelse
Ministeren bemærkede også, at investeringer giver mere end blot økonomisk afkast – de giver også mulighed for indflydelse, og her talte han direkte ind i vores egen dagsorden om aktionærdemokrati. "Som aktionær har du en stemme i forhold til retningen for de virksomheder, du investerer i," forklarede han. Hvis investorerne ønsker et større fokus på grøn omstilling, er det investorerne, der kan drive denne ændring. Han betonede, at investering handler om at skabe "afkast med mening" og opfordrede direkte de unge i salen til at være aktive, ikke passive. “På samme måde som jeg opfordrer unge til at stemme ved nationale og kommunale valg, vil jeg også opfordre jer til at bruge jeres stemme på investeringer – vær ikke passive tilskuere,” sagde Dahlin.

InvestorDagen i København - skal du med?

Afslutningsvist opfordrede han den nordiske forsamling i salen til at lære af hinanden, dele såvel succeser som mindre succesfulde oplevelser og at deltage i diskussioner om, hvordan en sund investerorkultur bør se ud, hvilket han understregede med ordene: ”Investering handler ikke kun om at øge vores formue – det handler om at udvikle os selv. Lad os sammen arbejde hen imod en lysere og bedre investeringskultur i Norden”. Hermed var fundamentet lagt for dagen og bolden spillet videre til 3 andre nordiske spillere: Nordnet, Nasdaq og Den Nordiske Investeringsbank.

Nordiske guldkorn og tendenser
Nordnet repræsenteret ved landechef Tine Vestergren Uldal og Associate vice president Sylvester Andersen, Nasdaq gav et grundigt indblik i forskelle og ligheder inden for den nordiske investeringskultur. Tine sammenlignede blandt andet investeringsmønstre for mandlige og kvindelige investorer og konkluderede, at 1. Indeksfonde er meget populære på tværs af alle nordiske lande. 2. De fleste foretrækker at investere i virksomheder fra deres eget hjemland. 3. Mandlige investorer sætter flere penge til side til opsparing end kvinderne og 4. Mandlige investorer handler hyppigere, mens de kvindelige investorer til gengæld holder længere på deres investeringer. Et generelt positivt budskab var, at kvinderne i dag er meget bedre repræsenteret blandt investorer end tidligere.

LÆS OGSÅ: Her sætter han nyt og højt kursmål på Novo Nordisk

Sylvester byggede videre og trak perspektivet op på makronivea. Den nordiske investorkultur er god, og han viste – ikke overraskende - at særligt den svenske er markedsledende. Udover at highlighte at Nasdaq First North Growth Market er det førende europæiske marked for nye vækstvirksomheder, understregede han også, at dette faktisk ikke er noget nyt. Ser man på de nordiske lande vs. resten af verden, ligger det årlige realafkast i Sverige, Danmark og Finland i top 3 i den rækkefølge, mens Norge ligger nummer 6. Vi står altså stærkt i Norden.

Også den Nordiske Investeringsbank (NIB) var repræsenteret og landechef Søren Hovgaard indviede os i NIBs formål om at fremme bæredygtig vækst og forbedre konkurrenceevnen i de nordiske og baltiske lande. Han kom herudover med en pædagogisk indføring i kapitalmarkedet og indførte hele salen i hvordan iværksætterne kan skaffe kapital. Og så pegede han på, at det er ved at blive et betydeligt problem for Danmark og de nordiske lande generelt, at vi mister mange – også solide - virksomheder, når de bliver store, fordi de typisk bliver opkøbt af aktører på det amerikanske marked.

LÆS OGSÅ:
Fundamentalporteføljen: Thorleif Jackson sælger succes-aktien

Royal Unibrews grønne vej
Head of Investor Relations and Communication, Jonas Guldborg fra Royal Unibrew, fortalte om virksomhedens grønne omstilling og deres øgede fokus på sukkerfrie og alkoholfrie produkter – en global trend, hvor vi er meget langt fremme i Norden. Han forklarede, hvordan de har opnået succes ved dels at tilbyde et bredt sortiment, der bygger på lokale brands og drikkevaner som Faxe Kondi, og dels ved at sprede produktionen ud over Europa og anlægge en holistisk tilgang til produktionen. Interessant var det også, at Jonas pointerede, at alkoholfri øl ikke konkurrerer så meget med det generelle øl-marked men i højere grad med markedet for sodavand, og han forudså, at den alkoholfrie øl fremover sandsynligvis vil blive ”the mid-day-beer”.  Og vi skulle ikke bare lytte – vi var så heldige også at skulle smage, hvilket blev nydt i stor stil.

Afslutning og opfordring til engagement
Dagen blev afsluttet på bedste vis af to af værterne, Senior Advisor, PhD og Projektleder på CBS, Lars Ohnemus og Aktionærforeningens direktør Mikael Bak, der talte om aktionærdemokrati og det nordiske samarbejdes muligheder. Mikael spurgte salen, hvor mange der havde deltaget i en generalforsamling, hvilket mødtes af larmende tavshed. Det gjaldt ikke alene de unge danske aktionærer men også aktionærerne fra de øvrige nordiske lande. "Speak your voice," opfordrede Lars, og Mikael understregede vigtigheden af at være til stede og aktiv som aktionær. De små aktionærer er mange og har en samlet stærk stemme.

En dejlig dag fyldt med masser af debat og mange glade unge nordiske investorer, hvor vi under hele seancen blev ført godt igennem af Unge Aktionærers formand, Josias Fagerland. Stor tak til oplægsholderne og til de mange Unge Aktionærer, der kom fra Sverige og Finland. Dagen blev afsluttet med et vellykket socialt arrangement for de unge om aftenen.