Klumme

Chefanalytiker: Overvej råvarer i din portefølje

Billede
Investorer kan se ind i et årti hvor Kina vil tage hovedfokus på de finansielle markeder, og få dollarens status som reservevaluta til at vakle, mens råvarer som guld og metaller kan få en langt større rolle end de har haft i årtier. Og det har danskere med formue generelt ingen eksponering mod.
Billede

Af
Maxim Manturov

chefanalytiker, Freedom Finance Europe

KLUMME: Flere af verdens førende eksperter på de finansielle markeder taler i øjeblikket om, at dollaren snart kan miste sin status som verdens reservevaluta.

Den status betyder, at mange landes centralbanker holder dollaren i “reserve” i bankboksen, og at en lang række råvarer, eksempelvis olie og metaller, prissættes i dollar på verdensmarkedet.

Det giver magt. I dag udgør dollaren cirka to tredjedele af alle verdens penge, og det betyder, at USA kan lave vidtrækkende sanktioner mod andre lande - som vi fx har set med Rusland.

Nu har flere eksperter varslet, at de langsigtede konsekvenser efter sanktionerne mod Rusland gør det uundgåeligt, at dollaren i løbet af en årrække vil miste sin status som verdens reservevaluta.

Selv formanden for den amerikanske centralbank Jerome Powell, har for nyligt erkendt, at vi snart kan stå i en situation med to reservevalutaer i verden.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Ray Dalio fra verdens største hedgefond, Bridgewater Associates, har studeret hvordan imperier opstår og forgår, og teorien placerer USA som et imperium i forfald. Lidt forsimplet er nedgangsperioden bl.a. kendetegnet ved at imperiet skal bruge flere penge, end det tjener, for at forblive på toppen, og har gældsat sig så højt, at centralbanken bliver politisk presset til at printe store summer af penge, hver gang der er større udsving på de finansielle markeder.

Det er den situation Dalio siger, at USA står i nu. Alene under coronaen forøgede den amerikanske centralbank antallet af dollars i omløb med en fjerdedel, og inflationstallene var allerede høje før Rusland gik ind i Ukraine.

Markedsanalytiker Zoltan Pozsar fra den schweiziske bank Credit Suisse, og tidligere Federal Reserve Bank i New York samt US Treasury - som ved flere lejligheder har rådgivet Det Hvide Hus - har for nyligt trukket overskrifter verden over, da han mener, at sanktionerne mod Rusland betyder, at en ny monetær verdensorden er undervejs.

Ifølge Pozsar vil sanktionerne skabe et kontinuerligt stigende inflationspres på Vesten i en tid, hvor hverken USA eller EU – pga. deres høje gæld – har mulighed for det typiske modsvar, som er at hæve renterne til niveauet for inflationen. Det vil nemlig føre til, at økonomien bremser så hårdt, at vi vil se ind i en alvorlig recession.

Dermed er banen kridtet op for Kina, som står i en unik situation, hvor landet kan købe råvarer fra Rusland på udsalg. Godt nok risikerer Kina også sanktioner, men melder Kina sig på banen med en valuta, der er bakket op af råvarer, samtidig med høj inflation i dollaren, får eventuelle vestlige sanktioner mod Kina langt mindre betydning. For en valuta med råvarer bag sig, vil med stor sandsynlighed betyde mange landes fravalg af dollaren til fordel for renminbien. 

ANALYSE: Se 10 bud på investeringer indenfor ædelmetaller

Det er ikke kun guld, som Kina vil bakke sin valuta op med. Ifølge Pozsar, vil det sandsynligvis blive en kurv af blandede råvarer – blandt andet metaller, som findes i Østen. Metaller, som Vesten er nødt til at importere og er afhængige af på mange områder – herunder til produktion af vindmøller, solceller og elbiler i den grønne omstilling, som skal gøre dem uafhængige af Rusland. Selv hvis Vesten vælger at gå atomkraftens vej, er den afhængig af uran, der hovedsagligt importeres fra Rusland og Østen.

Det peger på, at det bliver råvarernes årti, hvilket danske investorer bør have for øje. Råvarer udgør i de fleste danskeres tilfælde en forsvindende lille andel af deres formue. De fleste råvarer har i årtier været meget lavt prioriteret blandt investorer verden over. Man har nærmest risikeret at blive latterliggjort ved at have guld i porteføljen. Men råvarepriserne kører traditionelt i cyklusser, og vi kan meget vel se ind i råvare-supercyklus de næste fem-ti år, som investorer bør være opmærksomme på.

Historisk har råvarer haft lav korrelation med aktier og obligationer, så når det går skidt med aktier og obligationer, går det godt for råvarer. Derudover stiger prisen på råvarer traditionelt i takt med inflationen, og så kan 5-10 procent råvarer være en stødpude i ens portfolio. Vil du styre uden om Rusland og Kina, findes der stadig masser af selskaber andre steder i verden, som også vil nyde godt af trenden.

Jeg kan ikke rådgive dig om din unikke situation, og jeg siger heller ikke at du skal sælge alle dine teknologiaktier til fordel for guld, olieselskaber, kornsorter og sølvmineaktier - men tag et kig på din portefølje, og overvej om der er en plads til råvarer.