Tre favoritsejre i kåringen af Danmarks bedste investeringsfonde
Denne artikel blev bragt i Aktionæren 3, 2021.
Årets kåring af Damarks bedste investeringsfonde er den 16. i rækken og indeholder et rekordstort antal fonde, nemlig hele 337, hvoraf de 26 er passive fonde. Kun fonde med mindst fem års levetid er taget med i undersøgelsen, så mange er sorteret fra.
Det gælder også udenlandske ETF’er, der ellers har fået et gennembrud i 2020, men danske investeringsfonde er fortsat populære blandt danske investorer – trods konkurrence fra udlandet og relativt høje omkostninger til administration. I 2020 oplevede de danske investeringsfonde, der henvender sig til privat investorer, en indstrømning af nye penge på 84 milliarder kroner.
På de følgende sider kan du se de bedste – og de dårligste – fonde i hver kategori, men inden da skal vi lige vende tre myter, eller i hvert fald accepterede sandheder, som vores undersøgelse giver lidt ridser i lakken.
Myte 1: Historisk afkast siger intet om fremtiden
I ethvert prospekt eller faktaark fra en hvilken som helst investeringsfond står, at historiske resultater intet fortæller om det fremtidige afkast. Ikke desto mindre en af de seks vindere (BLS Invest Danske Aktier) genganger fra sidste år, en anden (Sparinvest INDEX USA Growth) har vundet tre år i træk, mens en tredje (Maj Invest Danske Obligationer) har taget førstepladsen i de seneste seks år.
Fonden Nordea Invest Danske Aktier Fokus har ganske vist ikke taget en absolut topplacering, men har været blandt de fem bedste i sin kategori i seks år. Det samme gælder obligationsfonden Danske Invest Engros Kommuner 4.
Også hvad angår bundplaceringer er der flere gengangere. Her er ”konkurrencen” om pladserne endda hårdere, fordi vi kun medtager tre bundplaceringer mod fem topplaceringer. Blandt aktiefondene har Lån & Spar Invest Europa Classics præsteret at sætte sig på en af de tre bundpladser hvert år siden 2016, mens Alm Brand Invest Korte Obligationer har været blandt bundpropperne i seks år ud seks.
Uden at overfortolke må vi konstatere, at der trods alt er en vis sammenhæng mellem historiske resultater og afkast i de følgende år.