Perspektiv

Høj risiko for turbulens – positive afkast forude

Billede
Investorerne er skubbet derud, hvor de kigger mere på afkast end på risiko, og sandsynligheden for turbulens er høj forude. Alligevel er det den gode stemning, der har overtaget på de globale aktiemarkeder, som vil give positive aktieafkast i det kommende år, vurderer Sydbank.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Regnskabssæsonen er startet overbevisende med finans-, materiale- og kommunikationsaktierne som de mest iøjnefaldende, når det angår positive overraskelser.

I halen af det, løfter Sydbank sit stemningsbarometer for aktiemarkedet fra grønt til mørkegrønt.

”Der er en rigtig god stemning på aktiemarkedet, som er godt hjulpet på vej af en masse gode regnskaber. Vi ser kursrekorder især på de vestlige aktiemarkeder i et miljø, hvor investorerne har taget forskud på væksten,” siger aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen.

Turbulensbarometer på rød

Samtidig holder banken dog fast i vurderingen af, at risikoen for turbulens og store udsving undervejs er høj.

”Turbulensbarometeret er på rød på grund af den høje prisfastsættelse af aktier og på grund af et aktiemarked på steroider i form af ultra lempelig pengepolitik. Det skubber investorerne derud, hvor de kigger mere på afkast end på risiko.

Se også: Udpeger tre små aktier der er markant mere værd

De globale Aktiemarkeder er steget 4,4 procent i april og knap 2 procent målt i danske kroner. Trods de allerede høstede afkast. Er der mere i vente i det kommende år, vurderer Sydbanks analytikere.

”Vi fastholder forventningen om et positivt aktieafkast, der ikke helt når op på det historiske niveau i det kommende år, men som formentlig vil lægge sig et sted mellem 4 og 7 procent,” siger aktieanalysechefen til Shareholders.dk.

Markant dyrere aktier end historisk niveau

Til grund for vurderingen ligger, at genåbningstemaet og ’rejsen mod normalen’ vil fylde mest i de kommende måneder, og den positive nyhedsstrøm vil være god for aktierne.

”Prisfastsættelsen er markant dyrere end historisk. Det bekymrer, men i et miljø med høj vækst og måske endda flere positive indtjeningsoverraskelser gør det mindre,” siger Jacob Pedersen.

Kilde: Sydbank

Han peger på, at de aktuelle forventninger i markedet om en vækst i indtjeningen på knap 33 procent i 2021 som minimum ser ud til at holde vand – godt hjulpet af turbovæksten i amerikansk økonomi og den høje vægt af amerikanske aktier i det globale aktieindeks.

Kilde: Sydbank

Kan udfordre afkast på aktier

Den positive stemning i aktiemarkedet er også båret af politikernes finanspolitiske hjælp, herunder især fra de amerikanske politikere, samt af centralbankernes lave renter og de rigelige mængder af penge, de pumper ud.

”Senere i år kan aktieafkastet blive mere udfordret, når frygten for pengepolitiske opstramninger tiltager. Viser inflationsstigningerne sig eksempelvis at være mere end bare forbigående, kan det udløse rentestigninger. Med en galopperende gældsstigning er det en udvikling, der kan trække markant vækstpotentiale ud af økonomier og indtjening,” siger Jacob Pedersen.

Læs også: Efter sejre på stribe: Sådan slår passivt fond de aktive igen og igen

For at overskygge negative indslag som penge- og finanspolitiske stramninger, bliver det derfor nødvendigt med stærk vækst i virksomhedernes indtjening, mener han.

”Den store test bliver, om økonomierne kan stå selv, når den finans- og pengepolitiske doping aftager,” siger han.

Herunder kan du se udviklingen i VIX-indekset - også kaldet frygtens indeks - gennem de seneste år.

Kilde: Sydbank