Guides

Fem nye gode råd til private investorer

Billede
Finanstilsynet har sendt en liste ud med til private investorer med fem gode råd, som du kan se nederst. De nye råd bliver givet på grund af de store udsving i enkeltaktier som GameStop-aktien. Dansk Aktionærforening supplerer med råd nummer seks.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Meget store udsving i enkeltaktier som blandt andet det koordinerede opkøb af Gamestop-aktien gennem det sociale medie Reddit, får Finanstilsynet til at udsende fem gode råd til private, der handler værdipapirer.

Tilsynet opfordrer almindelige investorer til at være agtpågivende over for anbefalinger, som de finder på sociale medier, blogs og debatfora online.

Det kan være svært for en privat investor at gennemskue relevansen og troværdigheden af informationen, lyder det.

Læs også: Beskyldt for svigt i dramatisk GameStop-høring

Private investorer bør derfor sikre sig, at deres beslutninger bygger på informationer fra pålidelige kilder, deres egen evne til at bære økonomiske tab og fornuften ved at sprede deres risiko.

”Den investoradfærd, vi har set på Reddit, får Finanstilsynet til at hejse et advarselsflag til forbrugerne om den information, man kan finde online. Køb og salg af aktier kan ikke sammenlignes med en nem opskrift på drømmekage, som du kan google dig til, og som lykkes for alle,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets Forbrugerkontor.

Råd nummer seks

Hos Dansk Aktionærforening hilser direktør Mikael Bak rådene velkommen, og han kommer med et sjette råd:

”Umiddelbart er Finanstilsynets råd almengyldige for alle nye og erfarne investorer. Jeg fristes til at give et sjette råd, nemlig ’Meld dig ind i et fællesskab, som for eksempel Dansk Aktionærforening’, hvor du kan få uvildige informationer og få noget uddannelse. Det handler om at have sin kritiske sans med, og om at lytte til erfarne folk, som man stoler på,” siger Mikael Bak.

Han er glad for, at Finanstilsynet har fulgt GameStop-sagen, og nu melder ud til de private. De fem råd er helt på linje med det, aktionærforeningen prædiker:

”Jagten på hurtige gevinster på de sociale medier skal der advares imod. Vores oplevelse er, at langt de fleste taber penge, når de kaster sig ud i hurtige online investeringer uden uddannelse.”

Komplekst og fyldt med risiko

Kontorchef Finanstilsynet Ulla Brøns Petersen peger på, at det er let at finde information online om daytrading, gearing (investering for lånte penge red.) eller handel med kryptovaluta som bitcoins.

”Dette er meget komplekse og dermed risikofyldte investeringsformer, der ofte minder om lotto, og som almindelige investorer meget sjældent kan tjene penge på.”

Finanstilsynets fem gode råd til den private investor:

1: Handl aktier med hovedet og ikke ud fra mavefornemmelser, breaking news eller løfter om hurtige gevinster. Aktier er risikofyldte, og professionelle investorer råder derfor til, at man spreder sin risiko og har en længere investeringshorisont.

2: Tag de kritiske briller på, når du søger information, især hvis du finder information fra gratis kilder uden moderation, som sociale medier, blogs og debatfora.

3: Led især efter information hos pålidelige kilder og husk, at en række banker og fondsmæglerselskaber tilbyder gratis rådgivning

4: Søger du rådgivning med udgangspunkt i din situation, så vælg virksomheder, som du er sikker på arbejder på baggrund af en tilladelse til at yde investeringsrådgivning fra Finanstilsynet. Det sikrer dig, at rådgivningen tager udgangspunkt i din situation.

5: Vær opmærksom på, at forbrugerbeskyttelsen ved handel med kryptovaluta ikke er omfattet af den samme forbrugerbeskyttelse som ved handel med investeringsprodukter. Risikoen for at tabe en stor del af eller alle dine penge er høj. Det er også baggrunden for, at EU-tilsynsmyndigheden på investeringsområdet har advaret offentligheden mod kryptovaluta som for eksempel bitcoins.