• Under de største kriser med gigantiske kursfald til følge, kan man ofte knytte aktiernes comeback til konkrete begivenheder. Under alle økonomiske krisers moder - den store depression fra 1929 til 1932, - vendte økonomien først for alvor, da præsident Roosevelt kom til i 1933 og satte gang i infrastrukturprojekter. Herunder får du overblik over seks af de største aktiekrak i de seneste 100 år, hvad der udløste dem, og hvad der bragte aktierne ud af kriserne igen.
  Under de største kriser med gigantiske kursfald til følge, kan man ofte knytte aktiernes comeback til konkrete begivenheder. Under alle økonomiske krisers moder - den store depression fra 1929 til 1932, - vendte økonomien først for alvor, da præsident Roosevelt kom til i 1933 og satte gang i infrastrukturprojekter. Herunder får du overblik over seks af de største aktiekrak i de seneste 100 år, hvad der udløste dem, og hvad der bragte aktierne ud af kriserne igen.
10. marts 2021 kl. 05.30
Seks aktiekrak verden aldrig glemmer
For et år siden var danske og globale aktier ude i et af de hurtigste kursfald nogensinde. I den anledning ser vi tilbage på seks af de værste aktiekrak i de seneste 100 år, og hvad der bragte aktierne ud af kriserne igen.
Af Christian Kjær, redaktør, ck@shareholders.dk

Den store depression – kun støvet var tilbage

Alle økonomiske krisers moder efterlod investorerne med kun støvet tilbage. Aktierne blev slagtet med et kursfald på hele 86 procent fra september 1929 til juli 1932.

 

Forud for det gigantiske kursskred gik ”de brølende 20’ere”. En periode, hvor USA oplevede uhørt stor økonomisk fremgang med eufori og optimisme. Folk lånte for meget i bankerne, og også virksomhederne havde investeret alt for meget for lånte penge.

 

”Amerikanerne troede, de kunne gå på vandet, og at alle investeringer kun kunne vokse. Det skabte en finansiel boble, og det gjorde USA til arnestedet for krisen, som efterfølgende spredte sig til hele verden,” fortæller professor emeritus ved Roskilde Universitet Jesper Jespersen.

 

Folk stimlede sammen foran Wall Street i New York City under de store kursfald i oktober 1929. Foto: Everett Collection, Shutterstock, Ritzau Scanpix

 

Da økonomien ikke længere kunne bære i 1929, og boblen bristede, faldt det amerikanske BNP cirka en tredjedel og arbejdsløsheden steg til 25 procent. Flere tusinde banker gik konkurs, folk måtte forlade hus og hjem og mange amerikanere flyttede i teltlejre udenfor byerne.

 

”Det er den økonomiske krise i de sidste 100 år, der har haft de største menneskelige omkostninger. Millioner af mennesker mistede jobbet. Selv mange af dem, der ikke mistede jobbet, gik voldsomt ned i løn. Folk havde ingen penge og kunne ikke betale boliggæld og husleje. Så faldt boligpriserne, og man kunne ikke sælge sit hus. Folk mistede deres formuer med et snuptag,” siger chefstrateg hos pensionsselskabet Velliv Henrik Henriksen.

 

Når krisen fik lov at køre helt udover skrænten, skyldtes det også, at der blev ført en meget stram pengepolitik.

 

”Det var en stor fejl, at USA's forbundsbank først i 1932 begyndte at lempe pengepolitikken. Det var nok den krise, der lærte os, at i krisetid skal man øge pengeudbuddet ved fx at sætte renterne ned og stille nærmest ubegrænsede lånemuligheder til rådighed,” siger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen.

 

Med genopretningsplanen 'New Deal' var Franklin D. Roosevelt med til at vende økonomien, da han indtog Det Hvide Hus i 1933. Foto: Scanpix

 

Økonomien vendte først rundt, da præsident Roosevelt kom til i 1933. Med en offensiv finanspolitik satte han gang i infrastrukturprojekter med anlægning af blandt andet veje, broer og dæmninger.

 

Korrigeret for købekraft indhentede aktierne først det tabte i 1946.

 

Bliv medlem og læs om alle seks aktiekrak nu

 

Anden verdenskrig – aktier faldt indtil 1942

45 procent var aktierne allerede dykket fra 1937 til 1939. Efter nogle få måneder med stigninger i 1939, indledte aktierne en ny, langstrakt nedtur, da tyskerne besatte Polen i september 1939. En nedtur for aktierne på yderligere 43 procent, der først sluttede i april 1942.

 

Britiske Lancaster bombefly fra Anden Verdenskrig. "Krigslykken" vendte for amerikanerne i 1942, blandt andet efter slaget om Midway. Det, aktierne havde tabt siden 1939, havde de indhentet igen i februar 1943. Foto: Shutterstock

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: