• Nina Movin er ikke i tvivl om, hvilke aktieselskaber, der sidder på fremtidens "guld". I dette interview fortæller hun, hvordan hun investerer omkring 800 millioner kroner, der er formuen efter margarinekongen Otto Mønsted.
  Nina Movin er ikke i tvivl om, hvilke aktieselskaber, der sidder på fremtidens "guld". I dette interview fortæller hun, hvordan hun investerer omkring 800 millioner kroner, der er formuen efter margarinekongen Otto Mønsted.
05. marts 2021 kl. 17.00
”Disse aktier sidder på det nye guld”
Nina Movin tænker konstant over, hvilke store temaer og trends, der er i gang i verden, og hvilke aktier, der vil nyde godt af dem. Lige nu er der fem til seks store temaer, vurderer hun.
Af Christian Kjær, redaktør, ck@shareholders.dk

800 millioner kroner, der stam­mer fra den afdøde stifter af OMA Margarine, Otto Mønsted. Det er den formue, Nina Movin hver dag har som sin vigtigste opgave at passe på.

 

Hun er nemlig direktør for både investeringsselskabet Otto Mønsted A/S og Otto Mønsted Fond, der har en samlet formue på knap 800 milli­oner kroner. Penge, der ikke bare skal bevare deres værdi, de skal yngle.

 

Hvert år uddeler fonden 20 millioner kroner til undervisere på DTU og CBS samt til studieophold i udlandet for forskere og studerende. Derfor er investeringsstrategien klar, og hun er hurtig til at tage pro­fitten hjem, når muligheden opstår. Også nogle gange for hurtigt, for­tæller hun i interviewet her.

 

Hvad skal man vide, inden man investerer i aktier?
”Man skal vide, at en aktie kan gå i nul, og det må man aldrig glemme. Du kan tabe alle pengene, der er investeret i en aktie, så det skal være penge, du har råd til at tabe. Det er derfor, du skal sprede dine investeringer. En aktie kan sagtens falde 80 procent i værdi, lige så vel som den kan stige 80 procent.”

 

Hvad er den typiske fejl, private investorer begår?
”Folk spreder ikke deres investeringer nok. Det er fint nok, at du kun har fem aktier, hvis du læser alting om selskaberne og bruger tid på dine investeringer, for så er du semiprofessionel. Men hvis du har et andet arbejde, og du ikke bruger flere timer om dagen på dine aktier, får du samlet for meget risiko på enkelt-selskaber. Så skal du i stedet sprede dine investeringer ved at købe ETF’er, fonde og investeringsforeninger. Men husk at kigge på de totale omkostninger i form af ÅOP (årlige omkostninger i procent, red.), det synes jeg er et godt nøgletal. Jeg bryder mig helt generelt ikke om omkostninger, men man får noget for de omkostninger, der er i nogle af investeringsforeningerne.”

 

Læs også: Billige aktier efter Brexit - 10 "sikre" aktietips

 

Køber du normalt hele positionen på en gang, eller går du langsomt ind i en aktie?
”Jeg køber først for et lille beløb på omkring 10 procent af den samlede position, jeg ønsker. På den måde lærer jeg, hvordan den bevæger sig, og det lærer jeg bedre, hvis jeg har penge i klemme. Når jeg så har haft den gennem fingrene i noget tid, og jeg føler mig komfortabel med aktien, går jeg ind med det fulde beløb.”

 

Hvilket afkast går du efter?
”Jeg vil gerne lave 6-9 procent om året i snit, og det opnår jeg bedst ved at have aktier. Det er dem, der er vores drivkraft. Lige så afgørende for det gennemsnitlige afkast er det dog, at du beskytter dig selv, så porteføljen ikke falder for meget, når markedet falder. Når der kommer en sort svane som i marts sidste år, har du ikke en chance. Det kan du ikke beskytte dig imod, og så kører du med ned. Jeg var dog overrasket over, hvor meget vi kørte ned, da det så værst ud i marts 2020. Jeg kigger mest på absolutte termer, altså hvor mange penge vi tabte. Vi var nede med et stort tocifret millionbeløb på den børsnoterede del af porteføljen. Det var slemt. Efter sådan en krise laver vi en scenarie-analyse, hvor vi kigger på, hvordan vores beholdning reagerer i en ekstrem situation, og hvor hurtigt det retter sig. Det kan jeg godt lide at kigge på.”

 

Bliv medlem og læs hele interviewet nu

 

Hvordan greb du krisen an i marts 2020?
”Jeg begyndte at købe op omkring den 9. marts. Det var stygt – jeg sad og tænkte på, om jeg gjorde det rigtige. Jeg så favoritterne køre ned. Kursen på ALK Abello, som ligger i vores stambeholdning, begyndte at være til at komme i nærheden af. Jeg købte op for en million i blandt andet finske Kone og i ALK Abelló. Om eftermiddagen var investeringen faldet til 900.000 kroner. Jeg overvejede, om jeg ønskede at blive ved med at købe op, eller om hele markedet var ved at brænde sammen. Det var ubehageligt. Men dine sikre heste, som også eksisterer om ti år – med­mindre verden går under – dem kan du godt købe op i under sådan en krise, og det skal du bare stole på.”

 

Hvad er din investeringsstrategi?
”Min tankegang omkring aktier er temabaseret. Jeg er hele tiden i gang med at tænke over, hvilke temaer, der kører. Jeg tror, der er mellem fem og seks store temaer i øjeblikket. Jeg har mellem 70 og 80 aktier, for mere kan jeg ikke holde øje med. 70 procent af aktierne er en kernebeholdning af selskaber, som jeg tror på langsigtet. Derudover har jeg en beholdning uden om det, der udgør cirka 30 procent, og som der er høj omsætning i. Jeg er ikke daytrader, men hvis noget går helt fantastisk, hvorfor så ikke sælge og tage profitten hjem. Jeg har risikoen inde i hovedet, og jeg tænker meget over, hvad der kan gå galt.”

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: