• Formand for Dansk Aktionærforening Ole Søeberg var i Millionærklubben i denne uge, hvor han udpegede stabile aktier, der efter hans vurdering kan være med til at trække porteføljen stille og roligt frem på den lange bane. Foto: Dansk Aktionærforening
  Formand for Dansk Aktionærforening Ole Søeberg var i Millionærklubben i denne uge, hvor han udpegede stabile aktier, der efter hans vurdering kan være med til at trække porteføljen stille og roligt frem på den lange bane. Foto: Dansk Aktionærforening
04. februar 2021 kl. 16.19
"Aktier og udbyttemaskiner til al slags vejr"
Aktier, der klarer sig i al slags vejr, og som ligger i bunden af din portefølje og trækker porteføljen frem. Det lyder herligt, og det var det også, da formand for Dansk Aktionærforening Ole Søeberg udpegede aktier til al slags "vejr".
Af Christian Kjær, redaktør, ck@shareholders.dk

Aktier, der svinger mindre end gennemsnittet, og som ligger i bunden af din portefølje og stabiliserer og trækker den stille og roligt frem over årene.

 

Det lyder som drømmeaktier, og for formand for Dansk Aktionærforening hedder den type aktier ’aktier til al slags vejr’, eller ’all weather stocks’, som han sagde, da han torsdag besøgte podcasten Millionærklubben for at udpege en række aktier med de efterspurgte egenskaber.

 

Læs også: "Der er ingen grænse for den aktie"

 

"Det, jeg godt kan lide ved fødevarevirksomheder og forsikringsselskaber og mange farmaceutiske virksomheder er, at de egentlig er all weather stocks (aktier til alt slags vejr, red.). De fungerer, uanset om det er snevejr eller solskin og 40 grader varmt. De her aktier er absolut ikke de hurtigste, men de skaber et bundtræk i din portefølje, så du nogenlunde ved, hvordan din økonomi ser ud på lang sigt. Vores aktier er en opsparing, og vi skal jo bruge pengene på et eller andet tidspunkt,” sagde Ole Søeberg i podcasten, inden han begyndte at udpege konkrete aktier, der ifølge ham opfylder de kriterier.

 

Fornuftige afkast
”Det er virksomheder, der har en stabil indtjening – som for eksempel Novo Nordisk. Der kommer desværre flere og flere diabetikere på verdensplan. De sidste 20 år er antallet af diabetikere steget 6 procent om året, og i de næste 20 år vil det stige med 2-3 procent om året,” siger Ole Søeberg og uddyber sit eksempel:

 

Læs også: Novo Nordisk på vej i kurs 800?

 

”Hvis man som investor kan hægte sig på den rejse, og så se igennem, hvordan kurserne svinger på aktiemarkedet, så er det nogle rimelige fornuftige afkast, du kan få de næste 20 år,” sagde han.

 

Carlsberg og Tryg også på listen
Novo Nordisk er dog ikke den eneste aktie til al slags vejr, fortalte Ole Søeberg.

 

”Det kan også være Royal Unibrew og Carlsberg. På den udenlandske front er det Nestlé, Unilever og Danone. Men du har også forsikringsselskaberne Tryg og Gjensidige, som er udmærkede udbyttemaskiner, og som vokser stille og roligt i takt med økonomien," sagde han.

 

Hvis ikke investerer i enkeltaktier, peger Ole Søeberg desuden på europæiske selskaber som en god mulighed på den lange bane.

 

Læs også: Solide europæiske kvalitetsaktier

 

”Hvis man ikke ønsker enkeltselskaber, og man samtidig vil slippe for at tænke alt for meget på valutarisikoen, kan man købe en ETF, der enten indeholder europæiske kvalitetsaktier eller europæiske vækstaktier,” sagde han.

 

10 procent årligt afkast
Han peger i den forbindelse på, at det europæiske STOXX Europe 600 indeks ligger i niveau 400, hvor det også lå for 21 år siden.

 

”Der er rigtig mange gode selskaber i Europa inden for både kvalitetsaktier og inden for moderat vækst, så ETF’er med de to slags aktier synes jeg faktisk er meget gode for de fleste mennesker,” siger Ole Søeberg.

 

Han forventer, at en investering i de to slags fonde vil give et afkast på knap 10 procent om året medregnet udbytter på 10 års sigt.

 

Lau Svendsen: Solar, Matas og Nordea
I studiet var også aktieanalytiker Lau Svendsen, og han bidrog også til at udpege de mere sikre aktier til al slags vejr. Han pegede blandt andet på selskabet Solar.

 

Læs også: "Flodbølge af penge på vej ind i disse aktier"

 

”Det er en stilfærdig, kedelig virksomhed. Det er jo en grossist inden for el og vvs, og de har været igennem ti års edb-eventyr og har fået det til at køre. De sælger nu 82 procent af deres ting på nettet. Det er ikke nogen raceraktie, men den koster 415 kroner nu, og i min fantasi kommer den over 500, sagde Lau Svendsen i podcasten og tilføjede, at han selv ejer Solar-aktier i sin private portefølje.

 

”Det er sådan noget, du kan købe, hvor der reelt ikke er nogen særlig stor risiko. Det er nærmest kedeligt. Matas ligger også i den gruppe, hvis du tror på den aktie,” tilføjede han, der også pegede på Nordea som en aktie i den kategori.

 

Ole Søebergs aktier til alt slags vejr:
Novo Nordisk
Carlsberg
Royal Unibrew
Nestlé
Unilever
Danone
Tryg
Gjensidige

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: