• Mange bliver mødt af et minus, når de logger ind på deres pensionskonti fra den 15. januar. Fra denne dato og i dagene frem bliver der nemlig hævet pensionsafkastskat, og det betyder, at du skal sørge for at der er penge på kontoen til at dække skatten. Foto: Scanpix
  Mange bliver mødt af et minus, når de logger ind på deres pensionskonti fra den 15. januar. Fra denne dato og i dagene frem bliver der nemlig hævet pensionsafkastskat, og det betyder, at du skal sørge for at der er penge på kontoen til at dække skatten. Foto: Scanpix
15. januar 2021 kl. 13.51
Tjek om dine pensionskonti er i minus
Skatten på pensioner – den såkaldte PAL-skat – bliver hævet fra danskernes pensionskonti i disse dage, og mange bliver derfor mødt af et minus, når de logger ind på deres pensionskonti.
Af Christian Kjær, redaktør, Shareholders.dk

Mange bliver mødt af et stort minus, når de logger ind på deres pensionskonti i disse dage. Det skyldes, at staten opkræver pensionsafkastskat (PAL-skat, red.) fra 15. januar og i dagene frem.

 

Skatten opkræves uden varsel, og lyder på 15,3 procent af afkastet på dine pensioner i 2020.

 

Da 2020 var et godt år for danske aktier, og ligeledes endte hæderligt for globale aktier, vil mange have fået et godt afkast, og skal dermed betale skat.

 

”Der er mange, der måske bliver overraskede over, at kontantkontoen pludselig er i minus. Det skyldes, at skatten bare bliver trukket, uanset om der er penge på kontoen eller ej. Der er bankerne benhårde, for de har pligt til at trække pengene,” siger chefredaktør for magasinet Aktionæren Steen Bech Andersen.

 

Flere muligheder for at dække dit minus

Er din pensionskonto gået i minus på grund af PAL-skatten har du flere muligheder.

 

Er der tale om en arbejdsgiverordning på for eksempel en ratepension, kan du vente på, at dine kommende indbetalinger løbende dækker dit minus.

 

Er det en privat ratepension eller aldersopsparing, kan du også selv sætte penge ind på kontoen for at dække dit minus, inden for de rammer, der er for indbetalinger.

 

Den sidste mulighed er, at du sælger ud af dine værdipapirer i depotet, så du frigør kontanter til at betale det minus, PAL-skatten har efterladt.

 

Skattelovgivningen tager ikke stilling til, hvornår et eventuelt minus på pensionskontoen skal være dækket. Ligeledes giver lovgivningen ikke pengeinstituttet bemyndigelse til at tvangssælge værdipapirer til dækning af underskuddet. Det er dermed op til det enkelte pengeinstitut og kunden at løse dette.

 

Minus på din aktiesparekonto
For folk der har en aktiesparekonto, skal der også betales skat, hvis de har haft en afkast af deres investeringer. Her skal der betales 17 procent i skat af afkastet i 2020 på aktiesparekontoen.

 

Her har du ligeledes mulighed for at dække tabet ved at sælge ud af din beholdning af aktier.

 

Læs også: Tre ting du skal vide om det nye loft på aktiesparekontoen

 

Men selvom du eventuelt har indbetalt det maksimale beløb på aktiesparekontoen på 102.300 kroner i 2021, er der lavet en særregel omkring betaling af afkastskat.

 

Har du indbetalt de 102.300 kroner, og skal du for eksempel betale 3000 kroner i afkastskat, må du indbetale beløbet på de 3000 kroner til dækning af skatten. Også selvom du allerede har indbetalt det ”maksimale” beløb for indbetaling på aktiesparekontoen.

 

Hvis du lader udbyttet betale...

Den alternative mulighed er, at du lader dit minus på kontoen stå og satser på, at forårets udbytter vil dække dit minus.

 

"Mange banker tillader ikke overtræk og vil pålægge renter eller gebyrer ved overtræk - så det er værd at forhøre sig i banken om deres konkrete vilkår, inden man beslutter at vente på at eventuelle aktieudbytter fra investeringer måske kan dække hele eller dele af skatten," siger skatterådgiver Per Ørtoft Jensen.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: