Investorviden

Sydbank: Vestas-aktien er et godt køb efter nyt opkøb

Billede
Vestas har købt 25 procent af Copenhagen Infrastructure Partners, og det kan tilføre yderligere ekspertise til Vestas, vurderer Sydbank i ny analyse af selskabet.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Sydbank fastholder sin købsanbefaling af Vestas-aktien efter at det store danske vindmølleselskab har købt 25 procent af Copenhagen Infrastructure Partners.

”Vi betragter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) som en fremadstormende og kompetent udvikler af grønne infrastrukturprojekter, herunder især land- og havvind. Dermed ligner CIP en stærk partner for Vestas,” skriver aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen i en spritny analyse af Vestas.

Læs også: "Aktierne stiger og Vestas bliver en kursraket i 2021"

Som det er i dag, skaber Vestas værdi i den helt tidlige udvikling af projekter og i særdeleshed i kraft af mølleproduktion, leverance og service.

”Indtil i dag har Vestas dog ikke fået del i den anseelige værdiskabelse, der finder sted ved eksempelvis videresalg af færdigopførte vindprojekter. Det får Vestas med opkøbet af CIP – endda uden løbende at binde for meget kapital,” skriver Jacob Pedersen og uddyber:

”Med en stærk og kompetent udviklingspartner er det desuden muligt, at Vestas kan få endnu mere ud af selskabets egne tidligt-stadie-udviklingsprojekter og tillige blive styrket inden for havvind."

Læs også: "Disse fem aktier stiger mindst 50 procent næste år"

Ifølge aktieanalysechefen vidner investeringen om, at der er stort afkast at hente i fremtiden uden for Vestas traditionelle del af værdikæden som følge af en næsten umættelig efterspørgsel efter bæredygtige energiprojekter.

”Ejerandelen i CIP ligner en smuk løsning på at få andel i værdiskabelse længere fremme i værdikæden uden selv at skulle opbygge en fuldskala projektudviklingsorganisation, der kunne have flyttet Vestas’ fokus fra kerneforretningen i dag,” skriver han.

Investeringen er desuden udtryk for et stort finansielt overskud hos Vestas. I forvejen er der nemlig behov for store investeringer i en ny produktplatform for at få MHI Vestas Offshore tilbage på sporet, noterer Sydbank.

Læs også: "Flodbølge af penge på vej ind i disse aktier"

”Vi ser logikken i udvikling af Vestas’ strategiske position frem for eksempelvis aktietilbagekøb, selv om det kan være svært at synliggøre værditilvæksten i CIP direkte i Vestas’ regnskaber,” skriver banken og uddyber alternativet:

”Vestas kunne også have valgt at bruge pengene på at investere yderligere i landvindforretningen i form af yderligere produktudvikling eller etablering af nye produktionsfaciliteter, men partnerskabet med CIP er blevet prioriteret højere. Det indikerer forventning om væsentlig værdiskabelse i fremtiden fra partnerskabet,” slutter banken.

Prisen for de 25 procent af Copenhagen Infrastructure Partners er 500 millioner euro, hvoraf de 180 millioner euro betales med det samme. De resterende 320 millioner euro betales som earnout over de kommende år, hvor CIPs aktiver forventeligt stiger fra anslået cirka 14 milliarder euro i 2020 til 75-100 milliarder euro i 2030.

Du kan finde hele analysen på Sydbanks hjemmeside, hvor det fremgår, at banken har en købsanbefaling på Vestas-aktien.