Investorviden

Nye penge på vej i Danmark

Billede
Danmarks Nationalbank har sendt nye 500-kronesedler på gaden. De nye sedler ligner de eksisterende sedler meget. Alligevel er der små forskelle, fordi der er blevet tilføjet flere sikkerhedselementer.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Bare rolig: Har du en af de eksisterende 500-kronesedler i lommen, dur den stadig, og det bliver den ved med. Derfor behøver du ikke ombytte den med en af de nye, der blev sendt i omløb tirsdag den 17. november.

Du genkender nemmest de nye 500-kronesedler ved at kigge efter den såkaldte vinduestråd, som er blevet lettere at få øje på. Det er en rød, stiplet linje, som nu er flyttet til forsiden med broen, skriver Danmarks Nationalbank i en meddelelse.

De nye udgaver af pengesedlerne er et resultat af, at Nationalbanken i 2014 besluttede at lukke sit seddeltrykkeri og udlicitere trykningen af pengesedler. Trykningen foregår nu i Frankrig.

Sikre pengesedler bliver mere sikre

Nationalbanken har valgt at benytte flytningen af produktionen til at opgradere sikkerheden på sedlerne og gøre dem endnu sværere at forfalske, selv om de nuværende sedler også er meget sikre.

Brugen af kontanter er faldet i en årrække. Det har betydet, at det ifølge Nationalbanken ikke længere er økonomisk forsvarligt for banken selv at opretholde driften af et seddeltrykkeri.

I løbet af de kommende år vil de øvrige danske pengesedler også komme i nye udgaver.