12. november 2020 kl. 11.44
Er din portefølje klar til tiden efter vaccinen?
Mandag den 9. november 2020 er allerede gået over i finanshistorien som ”vaccinemandag”. Meddelelsen om, at en corona-vaccine ser ud til at være på vej, medførte den største sektorrotation på aktiemarkederne i mere end 30 år. Støvet efter mandagens turbulens har endnu ikke lagt sig, og flere interessante spørgsmål kræver svar.
Af Frank Hvid Petersen, finanskommentator, cand.polit.

 

Hvorfor reagerede aktiemarkederne så kraftigt på nyheden om en snarlig vaccine?

Nyheden udløste ikke overraskende en kæmpe kursstigning på de aktier, der har været hårdest ramt af nedlukningen af vores økonomier: luftfart, turisme, kasinoer, forlystelsesparker, biografer, kort sagt store dele af oplevelsesøkonomien.

 

Kursen på SAS-aktien steg 25 procent, mens aktierne i de amerikanske biografkæder, AMC og Cinemark, steg hele 50 procent i mandags.

 

Men der var også andre vindere. Også olieselskaber og banker steg pænt i kurs. Olieselskaberne, fordi olieprisen tog et hop på over 10 procent i forventning om stærkere vækst og dermed øget efterspørgslen efter olie. Bankerne på grund af muligheden for stærkere vækst, men også fordi renterne steg og rentekurverne stejlede, det vil sige at de lange renter stiger mere end de korte renter. Alle tre forhold er meget positive for bankernes indtjening.

 

Til gengæld faldt alle de aktier, der hidtil er blevet opfattet som vindere i en mere digitaliseret, mere hjemmearbejdende, men mindre social og mindre mobil verden. Det drejer sig især om tech-giganterne som Amazon, Apple, Microsoft og Facebook og selvfølgelig det hjemmearbejdende samfunds store vinder, Zoom.

 

Men også mange defensive og stabilt indtjenende selskaber indenfor medicinal- og sundhed, fødevarer og detailhandel faldt, fordi deres aktiekurser hidtil er blevet løftet af de ekstremt lave renter og usikre vækstudsigter.

 

Geografisk blev vinderne Europa, Japan og Emerging Markets, fordi de brancher, der mest vil nyde mest godt af en vaccine, vejer tungt, mens for eksempel USA og især Danmark lå i bunden på grund af en høj andel af henholdsvis tech- og medicinalaktier.

 

Hvorfor fik ikke alle cykliske aktier gavn af vaccine-nyheden?

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: