Investorviden

Giganters regnskaber kan flytte hele markedet

Billede
Det er nogle af aktiemarkedets største, der torsdag aflægger regnskaber. Skuffer de, kan det påvirke hele markedet, også i Danmark.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er en flok indekstunge tech-aktier, der i samlet flok kommer med regnskab torsdag.

Apple, Amazon, Alphabet, Twitter og Facebook står alle til regnskab for investorerne torsdag, og det kan potentielt påvirke ikke bare de enkelte aktier, men også de store amerikanske aktieindeks.

”Potentielt kan det sagtens påvirke både det teknologitunge Nasdaqindeks og det brede S&P 500-indeks, hvor hovedparten af de store it-selskaber er med.

Alene hvis Apple skuffer, vil de mærke det i S&P 500,” siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

Han vurderer dog, at der i så fald vil blive tale om en begrænset faldhøjde for markedet generelt.

”Selvom aktiemarkederne ser dyre ud generelt, er det jo Facebook, Apple og de andre tech-selskaber, der handles til skyhøje priser, og dermed hiver de den samlede vurdering op. Man kan godt frygte, at investorerne sender det hele ned. Hvis tech-selskaberne skuffer, vil investorerne dog gå ud af de dyre aktier og over i andre mindre aktier,” siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, der derfor mener, det vil udligne sig selv i markedet over nogle uger, fordi pengene bliver investeret i andre selskaber.

Aktiekurser kan falde, selvom tech-giganter leverer

For tech-selskaberne er aktiekurserne dog kommet så højt op, at de muligvis vil falde tilbage, selvom selskaberne leverer som forventet i deres regnskaber.

”Aktiekurserne er sprintet og spurtet langt foran indtjeningsudviklingen. Risikoen er derfor, at aktiekurserne i tech-giganterne falder, selvom de leverer det, de skal på torsdag,” siger han.

Sker det, kan det også smitte af på det danske marked, vurderer investeringsøkonomen.

”Der er ikke en direkte effekt fra de amerikanske it-giganter over på de danske aktier, men der kan komme en indirekte effekt i form af en mindre lyst til at købe aktier, og det kan sætte sig i prisen på de danske aktier,” siger han.

Samlet skuffelse vil ryste markedet

En samlet skuffelse torsdag fra samtlige tech-giganter, vil dog ryste markedet, mener han.

”Skuffer alle de store it-selskaber big time på torsdag, er der reel risiko for, at investorerne panikker og sælger stort ud af tech-selskaberne,” siger Per Hansen og eksemplificerer med mandagens store kursfald til det tyske softwareselskab SAP.

Her reagerede investorerne prompte ved at sende aktien ned med omkring 20 procent, da selskabet nedjusterede forventningerne i weekenden.

Apple, Amazon, Alphabet og Facebook, der altså alle møder op ved det grønne bord torsdag, har til sammen en markedsværdi på astronomiske 5.500 milliarder dollar svarende til ikke mindre end 19 procent af den samlede værdi af S&P 500.