14. maj 2020 kl. 16.12
Gamle og nye selskaber søger kapital
Efter lang tids stilstand er der kommet gang i emissioner og børsintroduktioner. Coronakrisen er en del af forklaringen, men også nye vækstselskaber har kurs mod børsen.
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

I mange år har virksomhedernes tilbagekøb af egne aktier været en fast del af det danske aktielandskab. I kølvandet på coronakrisen har mange selskaber allerede stoppet deres tilbagekøbsprogrammer, men nu vender strømmen for alvor. Fra at sende penge tilbage til aktionærerne vil mange virksomheder i den kommende tid bede aktionærerne om penge.

 

Aktiebørsens primære funktion er at medvirke til at skaffe risikovillig kapital til virksomhederne, så på den måde er der intet usædvanligt. I nogle tilfælde er der endda glædeligt, da det drejer sig om mindre, relativt nystartede virksomheder, der søger penge til vækst. I andre tilfælde er baggrunden mere dyster og ofte er det et krav fra långiverne at en virksomhed søger at styrke sit kapitalgrundlag.

Tre nye aktier på First North - indtil videre

I gruppen af ”glædelige” emissioner finder vi producenten af medicinsk cannabis, Stenocare, der efter et par år på den svenske minibørs, Spotlight, flytter sin notering til First North børsen i København og i den anledning søger at gennemføre en nyemission på op til 45 mio.kr. Emissionen løber fra 27. maj til 11 juni.

Det vil være særligt glædeligt, hvis denne notering viser sig at være et tegn på, at det danske aktiemarked nu er i stand til at tiltrække og fastholde selskaber i konkurrencen med det svenske aktiemarked.

 

En anden ny aktie på First North er it-firmaet Penneo, der udvikler og sælger software til sikker, elektronisk underskrift af dokumenter. Tegning af aktier i Penneo er i gang og løber til 25. maj. Selskabet håber at få op til 50 mio.kr. i kassen før omkostninger til emissionen.

 

Og det stopper ikke her. Endnu en ny aktie er på vej mod First North i København. Det drejer sig om selskabet Monsenso, der har udviklet en mobilløsning til støtte for behandling og overvågning af personer med visse psykiske sygdomme. Emissionen er startet og løber frem til 29. maj, og Monsenso håber på et bruttoprovenu på 20 mio.kr.

 

Til overflod venter teknologivirksomheden FOM Technologies i kulissen. En børsintroduktion er varslet inden sommerferien.

Gamle navne har brug for kapital

Mens de tre nye selskaber på First North søger ny kapital til finansiering af vækst, er historien anderledes for nogle af aktiemarkedets store, gamle navne, der har brug for kapital til at komme ud af en finansiel klemme.

 

Det drejer sig ikke mindst om nationalklenodiet Bang & Olufsen, hvis mangeårige nedtur er accelereret efter coronakrisen, og som nu søger en kapitalindsprøjtning på 400 mio.kr. svarende til over halvdelen af den efterhånden noget reducerede børsværdi.

 

TV- og lydvirksomheden har sikret sig opbakning fra sine tre største danske aktionærer ATP, Chr. Augustinus Fabrikker og Færchfonden, ligesom ledelse og bestyrelse har tilkendegivet at ville tegne nye aktier. Emissionen skal dog først godkendes af en ekstraordinær generalforsamling 3. juni.

 

Det sætter emissionen i perspektiv, at frem til marts sidste år købte Bang & Olufsen egne aktier op for et beløb på mere end en kvart milliard kroner og til kurser omkring 100 kr./aktie - eller højere. I dag er aktiekursen 18 kr.

 

Kabelproducenten NKT havde allerede bemyndigelserne på plads og kunne dermed i denne uge gennemføre en rettet emission til kurs 138, der indbragte selskabet 683 mio.kr. før omkostninger.

 

Mængden af udestående aktier er hermed forøget med 18 procent, og de eksisterende aktionærer er udvandet tilsvarende. En emission af cirka samme størrelse planlægges til efteråret.

 

NKT har længe døjet med en stor gæld efter et dårligt timet køb af en svensk kabelfabrik. Samtidig har selskabet gennemlevet en ordretørke, der dog blev afhjulpet af en tysk ordre på 3,7 mia.kr. i starten af maj. NKTs ledelse betegner ordren som et vendepunkt.

 

Også den måske mest coronaramte virksomhed på børsen, luftfartsselskabet SAS, ventes at gennemføre en rettet emission i de nærmeste måneder.

Lidt ekstra kapital luner altid

Udover de håbefulde opkomlinge og de etablerede, men nødlidende navne har en tredje gruppe fået tilført kapital i den seneste tid.

 

Det drejer sig om Bavarian Nordic, der i marts hentede 2,8 mia.kr. til nedbringelse af gæld efter køb af to vacciner, og Pandora, der i starten af maj solgte aktier for 1,8 mia.kr. for at styrke det finansielle beredskab.

 

I forbindelse med Pandoras aktiesalg er der den interessante detalje, at det faktisk drejede sig om salg af aktier, som smykkeproducenten havde købt op i markedet med henblik på annullering - altså et tilbagekøb, som blev til et tilbagesalg.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: