Master Class

Del 2: Læs regnskaber som en detektiv

Billede
Masterclass: Kunne du lide artiklen ”Læs regnskaber som en detektiv”? Så er her et par ideer til redskaber, som du kan bruge, hvis du vil videre og selv grave dybere i virksomhedernes regnskaber.

Klik her for at læse Del 1 af artiklen


DuPont analyse

Som udgangspunkt kender de fleste sammenhængen, at aktiver = fremmedkapital + egenkapital. Det betyder at egenkapital = aktiver minus fremmedkapital, og at egenkapitalen derfor er lig med nettoaktiver.

Nettoindtjeningen, også kaldet årets resultat, påvirker størrelsen af aktiekapitalen. Derfor får du sammenhængen mellem resultatopgørelse og balance via forrentning af egenkapitalen, som ofte ses benævnt med det engelske udtryk Return On Equity (ROE). Forrentning af egenkapitalen er nettoresultat divideret med den gennemsnitlige egenkapital over året.

ROE er blot et mange vigtige nøgletal, som du skal kende for både det selskab, du ønsker at investere i, og for selskabets vigtigste konkurrenter. Anbefalingen er, at du som minimum beregner 5-10 år tilbage.

Det fire essentielle forhold ved ROE - og næsten alle typer af nøgletal – er:

  • at de ikke kan stå alene
  • at ikke to brancher er ens og at alle brancher derfor har forskellige niveauer for, hvad der er normalt
  • at analytikere normalt foretager korrektioner til de underliggende regnskabstal
  • at selskabets ledelse foretager et skøn for mange af de underliggende tal, som nøgletallene beregnes ud fra. Det betyder, at du altid skal sætte dig nøje ind i, hvordan tallene er konstrueret og kun benytte nøgletal som et supplement, når de indgår i din investeringsbeslutning.

Nedenfor ser du den grundlæggende DuPont analysemodel:

Billede

(Bemærk: ved beregning af samlede aktiver og egenkapital, benytter man gennemsnitstal. Det gøres ved tage værdien primo + værdien ultimo og dividere summen med 2)

Et af de bedste værktøjer til dyberegående analyse er DuPont analysen. Det er en metode til analyse af et selskabs forrentning af egenkapitalen. Det stærke ved DuPont analysen er, at man kan nedbryde egenkapitalforrentningen i en lang række delkomponenter ved at analysere effektivitet, omsætningshastighed, driftseffektivitet og finansiel gearing.

DuPont analysen er dog ikke nyttig i alle brancher. Banker eksempelvis, anvender aktiver og gearing helt anderledes end råvareselskaber eller detailhandelsselskaber, Det gør det vanskeligt at opnå de bedste sammenligninger for forskellige industrier med samme analysemetode.

Man kan udvide sin DuPont-analyse med flere delkomponenter, som giver indsigt i, hvordan afkastet på egenkapitalen påvirkes af ændret skattebyrde, udsving i rentebyrden, svingninger i driftsmarginen, aktivernes omsætningshastighed og den finansielle gearing. Det giver følgende udtryk:

Klik på ligningen for at se den i fuld størrelse.

Billede

Med regnskaber, en udvidet DuPont-analyse og måske en brancheanalyse baseret på Porters Five Forces-model i hånden, kan du gå videre med at afkode informationen fra selskabet og lede efter tegn, som du finder interessante. Nedenfor er vist et uddrag af advarselslamper, som du kan bruge i din vurdering af selskabet.

Regnskabsmæssige advarselssignaler - eksempler

Hvad du kigger efter

Tiltag fra virksomhedens side

Potentielle effekter

Resultatopgørelsen

 

 

Ændrede metoder for bogføring af omsætning, timing af indtægtsføring fra længerevarende kontrakter, omkostninger, afskrivninger eller ændringer i regnskabsestimater. Sammenligning med tidligere regnskabsnoter eller andre udmeldinger

Aggressiv eller mere konservativ bogføring af omsætning sammenlignet selskabets konkurrenter eller branche.

 

Flytning af regnskabsposter fra tidligere eller fremtidige regnskabsperiode eller internt mellem resultatopgørelse og balancen eller mellem poster på balancen

Overvurdering eller undervurdering poster i regnskabsopgørelsen

Undervurderede omkostninger eller ændret periodiseringer

Inkonsistent eller ændrede regnskabsklassificeringer af omsætning, omkostninger, balanceposter,  regnskabsmæssige gevinster, eller tab

Stigende indtjening via engangsposter

Unormale udsving i renteposterne kan give et hint om, at selskabet måske anvender factoring

Ændring af principper for afskrivninger, herunder ændring af afskrivningsmetoder, aktivets brugstid, Store forskelle i forhold til branchen kan være et tegn adfærd man skal være opmærksom på.

Acceleration af omkostninger under igangværende M&A aktiviteter

Salg af fremtidige salgsrettigheder (cash flow factoring)

Reverse factoring kan være en kilde til at skjule gæld

Balancen

 

 

Inkonsistent eller ændrede regnskabsklassificeringer af balanceposter

Ændrede valg af regnskabsmæssige modeller, reklassificeringer, over-eller undervurdering af reserver og hensættelser, over- eller undervurderinger af aktiver og goodwill

 

 

Overvurdering eller undervurdering poster på balancen

Undersøg selskabets regnskabspraksis for eksempelvis kapitalisering af omkostninger, udskudte omkostninger, renter, leasingkontrakter, pensionsforpligtelser og skat. Sammenlign med branchen og foretag eventuelle justeringer af værdierne

Salg af varedebitorer til ekstern institution

Cash Flow opgørelsen

 

 

Negativ eller faldende non-cash justeringer

Ændrede klassificeringer af cash flowposter som positivt påvirker de operationelle, finansielle eller investeringsmæssige cash flows

 

Overvurdering eller undervurdering af pengestrømmene

Negative justeringer af arbejdskapitalen,

Stigninger i leverandørgæld, fald i varedebitorer og lagerbeholdninger

Sales & Leaseback arrangementer

Kapitalisering af omkostninger fra investeringsaktiviteter

I forbindelse med regnskabsanalyse findes et hav af finansielle nøgletal, man kan benytte. Men de nøgletal, som måske er bedst til at sige noget om selskabets drift, er aktivitetsrelaterede nøgletal. Ud over at de direkte er relateret til selskabets evne til at generere kontanter, giver de et godt indblik i udnyttelsen af arbejdskapitalen, og hvordan selskabet udnytter sine langsigtede aktiver.

Bemærk, at ikke alle aktivitetsnøgletal er vist nedenfor. Et udvalg af nøgletallene er anvendt i eksemplerne i denne artikel. Vær også opmærksom på, at nøgletallene under arbejdskapital er afspejler både strategi og drift.

Kan du ikke se hele tabellen, så kan du downloade et Excel-ark her:

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere. Læs om alle medlemsfordele her!

  • Aktietips & artikler
  • Ugentlige nyhedsbreve
  • 9 magasiner af Aktionæren
  • Danmarks største rabatportal
  • Analyser
  • Aktie-TV & videoer 
  • Arrangementer & events
  • Masterclasses
  • Guides
  • Lokalforeningsnetværk
  • Investorredskaber
  • Digital uddannelse & kurser
  • Konkurrencer
  • InvestorSparring
  • Adgang til InvestorUgen
  • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon