16. marts 2020 kl. 09.53
Hvad sker der når markedet vender opad igen?
Aktiemarkederne falder og falder, men på et tidspunkt rammer de bunden og vender derefter tilbage til - og passerer - det tidligere topniveau. Sådan siger erfaringen i hvert fald. Men hvor lang tid kan der gå, inden vi igen ser rekordniveauerne fra februar? Og hvor langt kan markederne falde, inden de vender?
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

Kursfaldet i marts har passeret 20 procent og dermed kvalificeret sig til betegnelsen bjørnemarked (”bear market”). Tabellen viser hvordan det gik under de seneste ti bjørnemarkeder: Hvor lang tid tog det markedet, målt ved det amerikanske S&P 500 indeks, at ramme bunden, og hvor lang tid tog det at komme tilbage til det gamle topniveau?

 

  

Aktienedturen i november og december 2018, som de fleste sikkert husker er taget med, selv om der strengt taget ikke var tale om et bjørnemarked. Faldet i S&P 500 var ”kun” på 19,8 procent.

 

Det nuværende bjørnmarked ramte sin foreløbige bund i torsdags (12/3). Ingen kan med sikkerhed sige, at markedet ikke skal længere ned, men hvis bunden holder, har vi oplevet historiens hurtigste bjørnemarked:  27 procent ned på blot 17 dage! Hastigheden hænger muligvis sammen med den stigende og allerede meget udbredte algoritmehandel.

Hænger nedtur og optur sammen?

Denne nedtur har andre årsager end tidligere nedture, og tallene skal derfor ikke overfortolkes, men der kan alligevel hentes et par pointer.

 

For det første tager opturen i ni ud af ti tilfælde længere tid end nedturen. Vi skal altså være tålmodige.

 

Dernæst synes der ikke at være nogen sammenhæng mellem nedturen længde målt i tid og den efterfølgende optur. Til gengæld er der noget, der tyder på, at jo dybere fald i procent, desto længere tid tager det at komme tilbage til det gamle topniveau, hvilket nok ikke er så ulogisk. Hvis markedet falder yderligere, skal vi altså være endnu mere tålmodige.

 

De hurtige opture efter bunden af bjørnemarkederne i august 1982 og december 2018 blev udløst af markante ændringer af amerikansk rentepolitik, men der er ingen snuptagsløsninger på coronakrisen. Rentevåbenet er opbrugt og finanspolitk virker langsommere. Det er derfor et godt bud, at opturen kommer til at tage mindst seks måneder – og formentlig mere. 

Er bunden nået?

Men først skal vi naturligvis være sikre på, at vi har set bunden, men hvis historien er en rettesnor, er vi ikke langt derfra bunden. Gennemsnittet af de ti seneste bjørnemarkeder (inklusive 2018) er et fald på 34 procent.

 

Gennemsnittet omfatter ti vidt forskellige aktiekriser og giver derfor kun en rettersnor. Efter finanskrisen i 2009 faldt S&P 500 således med 57 procent, altså mere end det dobbelte af dagens bjørnemarked.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

  • Aktionæren 7/2020
    6.-9. oktober
  • Aktionæren 8/2020
    9.-12. november
  • Aktionæren 9/2020
    15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: