01. marts 2019 kl. 15.10
Jeg køber kun aktier i noget jeg brænder for
Helen Sørensen har investeret i aktier i cirka tre år. Hun sparer op hver måned og køber, når hun har samlet penge nok.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Helen Sørensen købte sine første aktier, da hun var 19 år. Dengang interesserede hun sig ikke for investeringer, men hvis hun købte aktier i sin bank, kunne hun blive fordelskunde. Derfor gjorde hun det. Det var først, da hun var færdig med sit studie i 2013, hun begyndte at interessere sig for aktier og investeringer … for at få et ordentlig afkast på sin opsparing, som hun formulerer det. I dag sparer hun op hver måned, og når hun har penge nok køber hun. Opsparingen står i frie midler.

 

Har du både aktier og obligationer?
”Nej, kun aktier og investeringsbeviser. Jeg har ikke obligationer af flere grunde. Dels på grund af min alder (32 år, red.). Dels på grund af markedssituationen. Det er jo umuligt at få et afkast på obligationer. Og dels kompleksiteten i erhvervsobligationer. Jeg synes, der er for mange risici sammenlignet med afkastet. Så kan man jo lige så godt investere i aktier og få noget ud af det.”

Hvad bruger du investeringsforeninger til?
”Da jeg startede, var jeg meget i tvivl om, hvordan jeg skulle komme i gang. Jeg forhørte mig og fik at vide, at en passiv investeringsforening var et godt sted at starte. Så jeg valgte en passiv fond, der investerede i C20-aktier. Så kan det ikke gå helt galt, tænkte jeg.”

 

Hvordan vælger du aktier?
”Jeg har en liste over spændende selskaber på min mobil. Den bruger jeg, når jeg har samlet penge nok. Normalt køber jeg kun for de penge, jeg sætter til side hver måned, men under Brexit købte jeg en del mere. Der tog jeg af en anden opsparing. Sådan en begivenhed ser jeg som at gå på udsalg.”
”Udgangspunktet er: Hvad brænder jeg for? Jeg skal kunne tro på selskabets produkt og stå inde for det. Jeg har for eksempel svært ved at se mig som aktionær i en eller anden transportvirksomhed. Det betyder, at jeg nok ikke lever op til de gængse krav om spredning i porteføljen. Analyser gider jeg ikke bruge tid på.”
”Jeg har nok en svaghed for medicinal- og teknologiaktier. Jeg køber primært danske aktier, men holder øje med store svenske, tyske og britiske selskaber. Jeg køber også nogle små på chancen. Det er for små beløb, for jeg skal i princippet kunne tåle at tabe det hele. Det er lidt som at gå på casino. Jeg købte for eksempel aktier i Gom­Space. De har en teknologi, jeg tror på. Og min investering har foreløbig givet et afkast på 195 procent (smiler).”
”Jeg sad i går og regnede på, hvordan det er gået. Et plus på 30 procent på cirka tre år. Det er da bedre end at have pengene stående i banken.”

 

Kan du finde på at realisere et tab?
”Jeg købte aktier i Disney på et skidt tidspunkt, så dem har jeg tabt på. Men jeg sælger ikke, for jeg tror jo stadig på produktet. Når jeg gør det, tror jeg jo også på, at de nok skal komme op igen. Jeg sælger ikke aktier. Jeg skal jo ikke bruge pengene.”

 

Har du gode råd til andre?
”Der er mange, der får banken til at forvalte opsparingen, hvilket efter min mening er spild af penge. Så det første råd er at tage kontrol. Og hvordan gør man det? Jeg vil anbefale nye at bruge deres netværk. Aktier og investering bør være et lige så naturligt samtaleemne som alle andre emner."
"Næste råd er: Luk ørene for alle de der daytrader-wannabes, der vil have dig til at handle konstant. Dem er der mange af."
"Og så behøver man ikke en formue for at investere. Hvis man køber lidt ad gangen, tager det bare lidt længere tid at bygge opsparingen op.

Har du ikke modtaget dit Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2019
  28. januar - 1. februar
 • Aktionæren 2/2019
  4.-8. marts
 • Aktionæren 3/2019
  8.-12. april
 • Aktionæren 4/2019
  20.-24. maj
 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: