01. marts 2019 kl. 14.55
Jeg er meget mere til at det skal gå stærkt.
Det var i 2017, Sarah Ophelia Møss besluttede, at hun ville lære, hvordan man selv investerer sin opsparing. Bankens 'leverpostejsprodukt' var ikke noget for hende. Efter fire måneders intensiv læsning var hun klar.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Da Sarah Ophelia Møss i 2011 solgte sin lejlighed, stod hun med en opsparet formue, der gerne skulle give et afkast. Først stod pengene på en højrentekonto, men da den ophørte, besluttede hun, at hun ville lære at investere.


I dag er hun en af frontfigurerne i gruppen Moneypenny, som vil lære andre kvinder at investere.

 

Har du obligationer?
”Nej. Afkastet bliver ringere, hvis renten stiger, så jeg ser obligationer som en risikabel investering.”

 

Har du investeringsfonde?
”Jeg har mange fonde – både danske investeringsfonde og udenlandske ETF'er. Omkring halvdelen er fonde, der er rettet mod Asien og Emerging Markets, fordi jeg gerne vil være eksponeret mod især Asien. Jeg har også et par rettet mod Europa, og så har jeg tre ETF'er, der er rettet mod brancher, jeg gerne vil være eksponeret mod – spiritus, robotteknologi og AI (kunstig intelligens, red.).”
”Der er meget snak om, hvad der er bedst – aktivt forvaltede investeringsfonde eller passive fonde. Jeg har min egen lille konkurrence kørende, fordi jeg har begge dele. Det er lidt nørdet, men jeg er meget nysgerrig.”
”Jeg har ikke prøvet at være i et bear-marked, så det bliver spændende at se, hvordan mine investeringer klarer sig, når markedet går nedad.”

 

Hvornår begyndte du at investere?
”I foråret 2017 solgte jeg igen en lejlighed. Pengene fra den første lejlighed havde først stået på en bankkonto med en rente på tre procent. Da den ophørte, var pengene investeret af banken i et par år. Men da jeg så, hvor lavt afkast det havde givet, besluttede jeg, at nu måtte jeg selv lære at investere. Jeg hørte, at nogen kaldte bankens tilbud et 'leverpostejsprodukt', og det er jeg ikke til.Så jeg satte mig ned og læste alt, jeg kunne finde. I fire måneder lavede jeg ikke andet. Og så begyndte jeg at investere pengene fra de to lejlighedssalg.”


Har du aktier?
”Jeg har 32 aktier med god diversitet. Jeg er eksponeret mod både vækst- og valueselskaber og prøver at styre min risiko. Jeg har først købt, hvad jeg havde lyst til, og jeg har så fået overblikket senere. Det er så endt med, at jeg har en lille overvægt af tech- og medicoselskaber. Jeg har 20 procent i tech og 10-15 procent i medico.”

 

Hvordan finder du de aktier, du vil investere i?
”Jeg hører ofte Millionærklubben. Og så læser jeg en masse på nettet. Jeg bruger nok omkring 20 timer om ugen på at læse om investering. Det var for eksempel sådan jeg fandt frem til, at jeg gerne ville investere i spiritus, og der valgte jeg så en ETF for at blive bredt eksponeret mod branchen.”
”Når jeg har fundet noget, summer jeg gerne over det i en uge eller to, kigger på det igen og sparrer måske med andre.”

 

Har du primært danske aktier?
”Nej, slet ikke. Det er primært amerikanske aktier, jeg har. Det var også derfor, jeg valgte at bruge flere mæglere … jeg bruger tre. Da jeg så, at det kostede omkring 80 kroner, hver gang jeg handlede amerikanske aktier via Nordnet, begyndte jeg at bruge DeGiro. Alle de skandinaviske aktier handler jeg ved Saxotrader.”


Hvor tit handler du?
”Optimalt set hver dag. Jeg er virkelig fanget. Lige nu skriver jeg speciale på mit studie, så nu er det ikke så meget. Men jeg har det bedst, hvis jeg handler hver dag.”

Har du et minimumsbeløb, når du handler?
”Jeg mener, det er lidt irrelevant, hvor meget man handler og handler for i starten. Jeg ser det lidt som råd, der kommer fra folk, der hænger fast i fortiden – fra dengang, det var dyrere at handle aktier.”
”Det er meget vigtigere at komme i gang, for det er først, når man handler, at man lærer sig selv at kende som investor. Dér lærte jeg, at jeg er meget mere til, at det skal gå stærkt.”

Investerer du i gearede certifikater?
”Det har jeg lidt og vil bestemt ikke afvise, at det er noget, jeg vil gøre igen.”

 

Har du et råd, du vil give videre?
”Vælg en mægler, opret et depot og køb en aktie. Så er du i gang, og så vil du formentlig se, at investering ikke er så stort og besværligt, som mange tror."

Har du ikke modtaget dit Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2019
  28. januar - 1. februar
 • Aktionæren 2/2019
  4.-8. marts
 • Aktionæren 3/2019
  8.-12. april
 • Aktionæren 4/2019
  20.-24. maj
 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: