01. marts 2019 kl. 00.00
Aktier er min hobby og jeg har ikke travlt
Det var i studiemiljøet på CBS, Emilie Steensen Blicher fik interessen for at investere. Hun startede med at købe aktier i solide danske selskaber, og det gør hun stadig. Men i dag supplerer hun med små aktier med større risiko.
Af Jørn Nielsen

Emilie Steensen Blicher har ikke travlt. Hun er ikke presset af en tidshorisont, for de penge, hun investerer for, er ikke nogle, hun skal bruge hverken i dag eller om to år.
Hun investerer udelukkende for frie midler, og hun købte de første aktier for godt fire år siden.
”Jeg startede med at investere i efteråret 2014 og valgte fra start at sprede min investering på fem solide danske selskaber med 20 procent i hver. Det var A.P. Møller-Mærsk, D/S Norden, Nordea, FLSmidth og Novo Nordisk.”
”Jeg vidste, at mine penge skulle være investeret i lang tid, så jeg lagde vægt på, at det var solide selskaber, jeg kendte, og som jeg kunne forholde mig til. Og så ville jeg have en god sektorspredning.”
”Det første år var jeg inde og kigge dagligt for at sætte mig mere ind i, hvordan det hele fungerede. Og det var et hundrede procent lysten, der drev mig. Aktier var og er stadig min hobby."
"Jeg er blevet meget klogere, siden jeg startede. Det er først, når man er i gang, man lærer ... og lærer sig selv at kende som investor.”
”Jeg solgte de fem aktier og købte nye. Og her valgte jeg Tryg, GN Store Nord, Carlsberg og Novo Nordisk. Igen var det solide selskaber, jeg kendte og kunne forholde mig til.”
”På et tidspunkt, da jeg havde fået mere erfaring, syntes jeg, at det blev lidt for kedeligt. Så jeg solgte lidt ud af de store for at kunne købe 'frimærker' i mindre selskaber. Jeg købte blandt andet Onxeo, som jeg har tjent en del på. Jeg er generelt blevet lidt vild med biotek, men køber for mindre beløb.”

Men du holder dig stadig til aktier?
”Ja. Jeg har aldrig købt certifikater. Det er mit temperament ikke til. Og jeg har heller ikke tiden. Jeg kan ikke gå ind og tjekke kurser flere gange dagligt i arbejdstiden.”
Hvordan finder du de aktier, du vil investere i?
”Jeg er med i et aktieforum på Facebook, jeg læser Børsen og snakker med venner, familie og kolleger på arbejdet. Jeg hører ofte Millionærklubben. De tager tit en aktie op, som jeg synes lyder spændende. Hver gang, jeg hører om en spændende aktie, kigger på den i teknisk analyse."

Køber du kun danske aktier?
”Nej, jeg har også Hennes & Mauritz. Den købte jeg, fordi den så interessant ud i teknisk analyse. Jeg har også haft Tesla-aktier, men dem har jeg solgt, fordi jeg har mistet tiltroen til ledelsen."
"Men jeg køber kun aktier i selskaber, jeg har en viden om. Derfor har jeg flest danske aktier."

Hvor tit handler du?
”Med de store selskaber en til to gange om året. Frimærkerne handler jeg lidt oftere.”

Har du et mindstebeløb, når du handler?
”Jeg har aldrig handlet for under 10.000 kroner, så i praksis har jeg det vel. Men det er ikke noget, jeg har besluttet."

Hvad synes du er sværest ved at investere?
”At sælge med underskud. Hvornår er det lige, man skal trække sig ud? Man har jo købt, fordi man tror på selskabet.”
"Det gik rigtig godt i starten, og jeg har været så heldig, at jeg ikke har oplevet en nedtur i hele perioden siden 2014, men det oplever jeg så nu.”

Hvordan takler du så nedturen?
"Det, der sker nu, gør mig opmærksom på, at jeg skal gennemtænke min strategi og have mere balance i porteføljen. Jeg har aktier, der fylder for meget."
Hvad er det vigtigste, du har lært?
”Tag hellere et tab i dag i stedet for at vente til i morgen. Hvis casen har ændret sig i forhold til det, jeg købte ind i, så skal aktierne sælges.”
"Har casen ikke ændret sig, så har jeg tid til at vente. De penge, jeg investerer, er ikke penge, jeg skal bruge nu. Jeg skal heller ikke købe lejlighed om to år."

Har du gode råd, du vil give videre?
”Kast dig ud i det. Det er virkelig nemt at komme igang. På to minutter kan du oprette et depot, og du behøver jo ikke købe med det samme. Du kan starte med at se, hvordan handelsplatformen virker. Mange gør det mere kompliceret end nødvendigt."
"Få styr på din strategi. Hvad er det, du gerne vil opnå? Hvad er din tids­horisont? Hvad er dit temperament til ... hvis aktien for eksempel falder ti procent, hvordan vil du så have det?"
"Og find nogle at sparre med."

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

  • Aktionæren 7/2020
    6.-9. oktober
  • Aktionæren 8/2020
    9.-12. november
  • Aktionæren 9/2020
    15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: