15. februar 2019 kl. 00.00
Forældre kan blive beskattet af børnenes udbytter
Hvis barnets opsparing står på en frie midler-konto, kan forældrene i nogle tilfælde blive beskattet af udbytter fra barnets investeringer. Kursgevinster bliver barnet altid beskattet af. Bliv i denne artikel klogere på, hvordan det hele hænger sammen.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

I artiklen om aktiesparekontoen i sidste nummer af Aktionæren skrev vi, at forældre i nogle tilfælde kan blive beskattet af de gevinster, som deres børn opnår, når deres opsparing er investeret i aktier og står på en frie midler-konto eller en såkaldt barnebarnsopsparing (ikke den rigtige børneopsparing). Det er korrekt nok.

 

Men vi skrev også, at det var, når barnet indtægter oversteg barnet frikortsgrænse, at skatteregningen kunne ryge videre til forældrene. Det er noget vrøvl. Reglerne har intet med barnets frikortgrænse at gøre.

 

Den korrekte forklaring er, at forældrene kan blive beskattet af de udbytter, som barnet får fra sine investeringer – men kun hvis værdipapirerne er købt for penge, som barnet har fået af forældrene. Hvis de penge, der er købt værdipapirer for, i stedet kommer fra eksempelvis bedsteforældre, vil også beskatningen af udbytterne ligge hos barnet.

 

Ved eventuelle kursgevinster vil beskatningen altid ligge hos barnet.

 

Sådan er reglerne i kildeskatteloven. I praksis vil barnet normalt blive beskattet af alle gevinster – også af udbytter – fordi det ikke automatisk indberettes til Skat, når forældre (eller andre) sætter beløb ind på barnets konto.

 

Den rigtige børneopsparing

Med den rigtige børneopsparing er reglerne helt anderledes. Her er alle gevinster skattefri. Til gengæld er der loft over, hvor meget der må indbetales hvert år, og der kan kun oprettes en konto pr. barn. I 2019 kan der indbetales op til 6000 kroner på en børneopsparing, og der kan maksimalt indbetales 72.000 kroner på kontoen i hele opsparingsperioden.

 

      

Så meget kan du give i gave uden at betale afgift

 • I 2019 kan hver forælder give sit barn op til 65.700 kroner uden at betale afgift. Det samme gælder for gaver til stedbørn, børnebørn, (tip)oldebørn, stedforældre, bedsteforældre samt personer, som du har boet sammen med i mindst to år, før gaven gives.
 • Du kan give dine børns ægtefæller (svigerbørn) op til 23.000 kroner.
 • Giver du gaver, der er større end de nævnte beløb, skal du betale 15 procent i gaveafgift af det beløb, der overstiger beløbsgrænsen. For stedforældre og bedsteforældre vil afgiften være 36,25 procent.


Regler for arv

 • Ægtefæller skal ikke betale afgift af arv.
 • Den nærmeste familie kan få op til 295.300 kroner i arv uden at skulle betale afgift. Er beløbet højere, skal der betales 15 procent i boafgift af det, der ligger over beløbsgrænsen.
 • Arv til alle andre beskattes først med 15 procent i boafgift og derefter med yderligere 25 procent. Den samlede beskatning for andre end nærmeste familie lyder altså på 36,25 procent.

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: