Investorviden

10 kloge hoveder du bør kende: John Bogle

Billede
I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til John Bogle – en legendarisk skikkelse indenfor passiv investering. Han skabte den første indeksforening og grundlagde verdens største udbyder af investeringsfonde, Vanguard Group. Læs her, hvorfor han sværger til passiv investering – og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Bogle.
Billede

Af
Jakob Kappel Petersen

journalist, Dansk Aktionærforening

Undgå lavere afkast end markedet

I 1976 var han ophavsmand til historiens første indeksfond, og siden er hans firma Vanguard Group blevet en af verdens største udbydere af ETF'ere (Exchange Traded Funds).

Bogle var fra starten drevet af en irritation over, at mange aktivt forvaltede investeringsfonde gav et ringere afkast end indeks som S&P 500. Løsningen var derfor at følge indekset passivt og holde omkostningerne nede for at sikre kunderne et fornuftigt afkast.

Vælger du eksempelvis en ETF, der følger S&P 500, får du i udgangspunktet samme afkast som indekset minus fondens omkostninger, og dermed klarer du dig bedre end de fleste aktive forvaltere. Det er ikke så dårligt!

Men husk, at handels- og andre omkostninger hurtigt kan skære en mærkbar luns af dit afkast.

John Bogle: The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns.
Antal sider: 272
Forlag: John Wiley & Sons Inc
Udgivet: 2007
Pris: 234,95 kroner hos Saxo.com

Lewis Braham: The House that Bogle Built: How John Bogle and Vanguard Reinvented the Mutual Fund Industry.
Antal sider: 304
Forlag: McGraw-Hill Education
Udgivet: 2011
Pris: 27,90 Pund hos Amazon.com