27. juli 2018 kl. 00.00
Vi skifter job som aldrig før: Husk pensionen
Med nyt job kommer også en ny pensionsordning, og hvis du ikke sætter dig ind i den, så risikerer du at være dobbeltforsikret og betale unødvendige omkostninger. Det kan blive dyrt! Forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA guider dig her til, hvad du skal gøre.
Af Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA

En ny analyse fra pensionskassen PFA viser, at vi skifter job som aldrig før. Det fremgår af nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at antallet af årlige jobskifter er steget fra cirka 670.000 i 2009 til over 823.000 i 2017. I samme periode er antallet af personer på ar­bejdsmarkedet nogenlunde uændret ifølge Danmarks Statistik.

 

For både virksomheder og medarbejdere byder jobskifter på store fordele. Verden ændrer sig, så virksomhedernes behov ændrer sig. Og dit nye job giver dig en mulighed for at bruge din viden, erfaring og kompetencer i en ny sammenhæng. Måske endda med en lønforhøjelse. Der vil sikkert være masser at sætte sig ind i med nye kollegaer og it-systemer.

 

Dyrt at lade som ingenting

Men når du skifter job, bør du også holde øje med din pensionsordning, for det kan være dyrt bare at lade stå til.

 

Danmark har måske verdens bedste pensionssystem, men det tager ikke så godt hånd om jobskifter. Her skal du selv gøre en indsats:

 

1) Saml dine pensionsordninger

Med nyt job kommer en ny pensionsordning med nye forsikringer. Men du skal selv aktivt gøre en indsats for at samle dine små ordninger. Ellers risikerer du at betale omkostninger flere gange. Det koster typisk mindst 800 kroner om året at have en ordning, og beregninger viser, at for hver ordning, du glemmer at få samlet, koster det op til 25.000 kroner efter skat i pension, afhængig af din alder – på grund af flere omkostninger og overforsikring.

 

pensionsinfo.dk kan du få et hurtigt overblik over, hvor du har dine pensionsordninger, og hvilke ordninger du har.

 

2) Tilpas dine forsikringer

Du vil typisk få nye forsikringer, når du skifter job og får ny pensionsordning. Her er det vigtigt at tilpasse forsikringerne inden for de første måneder. Det skyldes, at i denne periode har du ofte en form for frit lejde, fordi man jo tilpasser forsikringer som følge at et jobskifte, ikke fordi du er syg. Senere kan du også få tilpasset dine forsikringer, men så skal der oftest tjekkes mere eller grundigere for, at dit helbred nu også er i orden.

 

Er du så uheldig, at dit helbred skranter, er det uhyre vigtigt at bevare de forsikringer, du havde på de gamle pensionsordninger. Det kræver typisk, at du selv retter henvendelse og anmoder om det. Fristen for din henvendelse kan for eksempel være på tre måneder. I disse tilfælde skal du selvfølgelig ikke samle dine forsikringer.

 

3) Bevar dine rettigheder til udbetaling

Hvornår du kan få din pension udbetalt afhænger af, hvornår din pensionsaftale er lavet. Aftaler fra før 1. maj 2007 giver dig ret til at få din pensionsopsparing udbetalt, fra du bliver 60 år og frem. En ny pensionsaftale fra i år kan først udbetales tre år inden din fremtidige folkepensionsalder. I perioden midt imellem er reglen fem år før din folkepensionsalder.

 

Så hvis du har planer om at gå tidligere på pension, eller hvis du blot gerne vil have denne mulighed og fleksibilitet, så skal du udnytte reglen om, at hvis du straks flytter den gamle ordning videre til din nye ordning, så bevarer du de bedste vilkår for udbetaling i hele den nye ordning.

 

Giv hele din økonomi et tjek

Et jobskifte vil ofte ændre både din privatøkonomi – fordi din indtægt ændrer sig – og dine pensionsopsparinger. Så et jobskifte er en oplagt anledning til at give hele din økonomi et serviceeftersyn. Det er især vigtigt, hvis din familiesituation også har ændret sig siden sidste servicetjek.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

  • Aktionæren 8/2020
    9.-12. november
  • Aktionæren 9/2020
    15.-18. december

 

 

 

Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: