• Foto: iStock
  Foto: iStock
12. januar 2018 kl. 13.48
Finanstilsynet advarer: Stadig flere danske investorer bliver udsat for svindel
Er du ganske uopfordret blevet ringet op af en ukendt børsmægler, der lovede dig guld og grønne skove? I så fald er du ikke alene. Finanstilsynet beretter, at de kan mærke en massiv stigning i antal borgere, der er udsat for svindel og ulovlig værdipapirhandel.
Af Annette Mors-Arvidsen, journalist og webredaktør, Dansk Aktionærforening

Finanstilsynet udsendte i denne uge en pressemeddelelse med en noget foruroligende statistik: Finanstilsynet modtager langt flere henvendelser fra borgere, der har været udsat for svindel og ulovlig værdipapirhandel, end de har gjort tidligere.

 

”Antallet af henvendelser er steget med 24 procent fra 2012 til 2017, ligesom vi også sender flere advarsler ud om mulig ulovlig virksomhed med værdipapirhandel. I 2017 sendte vi ti advarsler ud mod fem advarsler i 2016,” siger kontorchef Ove Feddersen fra Finanstilsynets kontor for investorbeskyttelse i  pressemeddelelsen.

 

Størstedelen af anmeldelserne drejer sig ifølge Finanstilsynet om såkaldte ”boiler room scams”, hvor udenlandske svindlere udgiver sig for at være børshandlere. Disse svindlere kontakter sit offer via telefon eller opretter en meget overbevisende og professionelt udseende hjemmeside, der tilbyder aktie- og værdipapirhandel.

 

Da disse svindlere ikke har kontor på de oplyste adresser og ofte opererer fra et helt andet land, er det meget vanskeligt for det danske politi at efterforske sagerne, og investorerne må som regel anse deres investering som tabt.

 

Finanstilsynet understreger, at danske virksomheder, der tilbyder værdipapirhandel i Danmark - såvel som udenlandske udbydere - skal have en særlig tilladelse udstedt af Finanstilsynet.

 

Du kan se en liste over de virksomheder, der har denne tilladelse, på Finanstilsynets hjemmeside. Se listen ”Virksomheder under tilsyn” her >>

 

 

Finanstilsynet: Typiske kendetegn på, at der er tale om svindel

Bliver man kontaktet af en person eller en virksomhed, der tilbyder værdipapirhandel, og man fatter mistanke om, at der kan være tale om svindel, bør man blandt andet være opmærksom på følgende karakteristika:

 • Uventede telefonopkald eller e-mails fra virksomheder, man ikke kender - ofte bosat i udlandet.

 • Brug af aggressive markedsføringsteknikker, der anvendes med henblik på at få potentielle investorer til at investere hurtigst muligt. Sådanne teknikker udgøres typisk af bonusser, rabatter eller ”ekstraordinært gode tilbud”, der begrænses til en kort periode.

 • Underdrivelse af de risici, der er forbundet med investeringen i form af information om, at investoren eksempelvis ejer det underliggende aktiv, og at man ved salg af dette kan afdække sin risiko. Herudover er svindlere karakteriseret ved, at de anvender finansielle og juridiske termer med henblik på at give investoren en illusion om høj troværdighed og kompetence.

 • Afgivelse af løfter om store afkast, der lyder for gode til at være sande.

 • Virksomhederne er ofte beliggende i Asien, f.eks. i Kina eller Japan.

 • Virksomhedens hjemmeside er ofte professionelt sat op med links til kendte finansielle nyhedssider, fiktive pressemeddelelser og citater fra investorer, der har været tilfredse med virksomhedens services.

 • Virksomheden kan typisk kun kontaktes på en generel mailadresse eller en kontaktformular, og der er ingen angivelse af enkeltpersoners kontaktoplysninger.


Kilde: Finanstilsynet

 

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: