22. december 2017 kl. 00.00
Et gyldent år
KLUMME: Formand i Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, tager et kig på året, der er gået – og året, vi står på trinnet ind til. Og han kan lide, hvad han ser. Se her, hvor positiviteten kommer fra.
Af Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening

Vi kan nu se tilbage på et år, der stort set på alle parametre er gået bedre, end der blev spået ved sidste årsskifte. Den økonomiske vækst har været i fremgang i stort set alle lande.

 

Ikke før i historien har vi - ifølge IMF - haft så mange lande i økonomiske fremgang på samme tid som nu. Vi taler ikke om højkonjunktur, langt fra, men om en moderat vækst, der nu også slår igennem på beskæftigelsen. Samtidig har centralbankerne været yderst forsigtige med at hæve renten, og vi har været forskånet for store katastrofer. Den politiske usikkerhed om, hvad nu Donald Trump ville finde på, forløbet af Brexit og ikke mindst det tyske valg har stort set ikke påvirket de finansielle markeder.

 

Dermed blev 2017 et gyldent år for langt de fleste af os, ikke alene målt på virksomhedernes indtjening, men også på det løft i teknologien, der er sket ved, at informationsteknologien i bred forstand er slået igennem i både produktion, serviceaktivitet og de privates måde at være en del af samfundet på. Man taler om den fjerde industrielle revolution, hvor milliarder af mennesker nu kan kobles sammen via mobile enheder, der besidder hidtil uset styrke, lagerkapacitet og adgang til information. Det skaber svimlende perspektiver, der forstærkes af nye teknologiske gennembrud indenfor eksempelvis robotteknologi, selvkørende biler, Internet of Things, 3-D print og nanoteknologi. Derfor er det intet under, at verdens mest værdifulde selskaber i dag er de såkaldte FAANG-selskaber: Facebook, Apple, Amazon, Netfix og Google. Og da mulighederne langt fra er udtømt med hensyn til at tænke ny teknologi ind i virksomhederne, er forudsætningerne for et længerevarende vækstforløb til stede, selv om det nu er syv til otte år siden, vi sidst havde krise, og vi derfor ”efter bogen” skulle kunne se ind i en vending af konjunkturen. Men den er svær at få øje på. Så det lover godt for 2018.

 

Herhjemme har regeringen også skubbet i den rigtige retning ved at introducere den nye Aktiesparekonto fra 2019. Det har været en mærkesag for Dansk Aktionærforening i mange, mange år. Så det er en stor tilfredsstillelse, at den nu endelig kommer – ganske vist i en modificeret udgave, men vi tror på, det bliver så stor en succes, at den udvides senere.

Hvis vi zoomer ind på vores forening, er det også gået rigtig pænt. I Danske Aktionærforening har medlemstilgangen været støt stigende gennem året. Vi har haft flere end nogensinde med på vores InvestorDage, på kurserne i InvestorSkolen og til vores arrangementer i lokalforeningerne.

 

I foreningen har vi også udarbejdet en ny strategiplan, der fokuserer på at få endnu mere ud af det netværk, vi repræsenterer, til gavn for den enkelte investor. Konkret betyder det, at vi vil være endnu mere til stede lokalt, på de digitale medier og ved større arrangementer. Internettet er formidabelt til hurtig formidling af information, men fysisk tilstedeværelse er ofte afgørende for at videreudvikle tanker og ideer.

 

Alt dette er blevet til med et beskedent sekretariat og med en kæmpe indsats fra vore lokale frivillige, der med stort engagement aldrig siger nej til at tage en udfordring op til gavn for medlemmerne. Så tak for året. Og rigtig glædelig jul og godt nytår til jer alle.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: