22. december 2017 kl. 00.00
Ken Fisher: Bull-marked fortsætter i 2018
Vi har stadig til gode at se aktierne give de helt store gevinster, som normalt kendetegner et sent bull-marked, skriver finansmanden Ken Fisher i denne nytårsklumme. Derfor synes han, at det er nu, du skal eje aktier – og nyde udviklingen.
Af Ken Fisher, formand for Fisher Investments Europe Limited

Ved udgangen af 2017 ser jeg frem mod det kommende år, og jeg kan lide, hvad jeg ser.

 

Aktiernes traditionelle tre drivkræfter: Økonomi, politik og markedsstemning – virker alle som brændstof til det nuværende bull-marked, som ser ud til at brage ind i sin sidste tredjedel ført an af de europæiske aktier. Det er nu, du skal eje aktier – og nyde udviklingen.

 

De stærke økonomiske og politiske tendenser i 2017 bør kunne fortsætte. Den globale økonomi vokser, og det øger indtjeningen over hele verden, især i Europa. Handlen kører på skinner igen - drevet af teknologiaktierne, som har været den bedste sektor i 2017 med en vækst på 23,4 procent frem til primo december. Efterspørgslen efter halvleder-produkter er skyhøj, og det har styrket de store asiatiske tech-virksomheder. Teknologiaktierne fortsætter i førertrøjen, da mange virksomheder planlægger massive it-investeringer og cloud-løsninger. Og det er i høj grad med til at øge efterspørgslen efter elektronisk udstyr.

 

Samtidig har energiaktierne været blandt de store tabere i 2017, og de vil derfor sandsynligvis fortsat være nødt til at kæmpe hårdt. De nye teknologier, som er bag USA’s skifergas-revolution, er kun lige begyndt at få fodfæste. Og det kan på sigt være med til at skabe en global overflod inden for energiforsyningen.

Politisk dødvande er godt for aktierne

På den politiske front dominerede det politiske dødvande i USA 2017, og det vil helt sikkert fortsætte. Republikanerne har magten, men er kun enige om meget lidt. Efter at have udtømt deres politiske ressourcer på skattereformen i år, vil de kun gøre lidt – eller slet ingenting - i det kommende år. Især da der er midtvejsvalg til Kongressen i november 2018, hvilket giver republikanerne et incitament til at forholde sig i ro. Og det amerikanske dødvande er godt for aktierne.

 

Eurozonens aktier toppede på verdensmarkedet

Den helt store politiske historie i 2017 var den faldende usikkerhed i Europa. Ved årets start frygtede mange de euroskeptiske populister. Den hollandske populist, Geert Wilders, og den franske nationalist, Marine Le Pen, scorede højt i meningsmålingerne. Mange var overbeviste om, at de ville gå samme vej som Dansk Folkeparti og blive stærke og indflydelsesrige euroskeptiske faktorer. Men det hele floppede. Det var i høj grad med til at reducere den politiske usikkerhed i Europa og hjælpe de europæiske investorer til at forholde sig til den lysende virkelighed omkring dem. 

 

For mig at se er dét den helt store årsag til, at eurozonens aktier blev de helt store vindere i 2017.

 

Og vi har stadig medvind: Angela Merkels aktuelle kamp for at danne en koalitionsregering i Tyskland og Italiens valg til maj 2018 vil reducere usikkerheden i Europa yderligere.

 

Derfor vil de geografiske tendenser i 2017 fortsætte i det nye år: De europæiske aktier vil fortsat være i front på de globale markeder – og de amerikanske vil halte bagefter. Historisk set varer den førende geografiske tendens i to år, før den vender. På trods af dette er stemningen i Europa mindre optimistisk, fordi de stærkere europæiske valutaer har dæmpet de europæiske investorers afkast. 

 

Hvis du hertil føjer den langvarige ECB-slingrekurs og langvarige politiske usikkerhed, har optimismen og væksten plads til at vokse yderligere.

 

Ni år – og fortsat optimisme

Den berømte investor Sir John Templeton sagde, at bull-markederne "fødes i pessimisme, vokser under skepsis, modnes under optimisme og dør i eufori."

 

Efter næsten ni år er optimismen fortsat spirende. Mange frygter at gå glip af gevinster - ikke de store fald. Andre frygter dette store fald. De glemmer, at aktier kan stige i lange perioder med gunstig markedsstemning. Frygten er fuldt forståeligt, når man tager i betragtning, at bull-markedet fra 2003 til 2007 endte hurtigt og brat - uden at nå optimisme endsige eufori - som følge af ændrede amerikanske regnskabsregler og den skøre håndtering fra regeringen. Men stor jubel bliver ofte udtrykt med forsinkelse.

 

I gennemsnit leverer den sidste tredjedel af et bull-marked 37 procent af det samlede afkast i et bull-marked. Ved brug af S&P 500 som benchmark havde alle de år med store afkast – eksempelvis i 1997 (31,0 procent), 1998 (26,7 procent), 1989 (27,3 procent) og 1980 (25,8 procent) deres succes i bull-periodens sidste tredjedele. I takt med stigende optimisme frygter folk at gå glip af gevinster. Men deres frygt for at købe aktier her og nu fortæller os, at store afkast er i vente.

 

Aktierne har endnu ikke set de helt store gevinster, som kendetegner det sene bull-marked. Amerikanerne tror, at de har set dem, fordi den svage dollar øgede det globale afkast målt i dollar.

 

Store gevinster i vente

Men de danske investorer ved bedre. I danske kroner er verdens aktier steget med blot 8,3 procent år til dato. Selv et afkast på 20,6 procent i US dollar er ikke prangende – omkring på niveau med bull-markedets gennemsnit på 21 procent i årlige afkast. Danske- og eurozone-aktier, der ikke er underlagt valutaudsving for de danske investorer (på grund af den danske krones kobling til Euro), steg henholdsvis 17,0 procent og 14,5 procent. Det er fine afkast, men ikke på niveau med de erfaringsmæssigt store gevinster i den sidste tredjedel af et bull-marked.


Ro på markedet vil sandsynligvis forbedre markedsstemningen og bevare optimismen, som styrer mod eufori. 

 

Bitcoin viser hvordan eufori ser ud

Hvis du vil have en forsmag på, hvordan euforien vil komme til udtryk, er det oplagt at se på bitcoin. Det er det første sted, vi har set eufori i denne cyklus - og et tegn på, at investorer er i stand til at foretage vildt entusiastiske og overdrevne handlinger.

Mens bitcoin er en udkigspost til eufori, er aktieinvestorer ikke nær så euforiske. De professionelle prognoser er kun en smule mere optimistiske, end de var i 2017. Men markederne udvikler sig som regel på en måde, som kun få forventer. Et fald vil overraske de fleste. Men med stigende indtjening, positive indikatorer fra de førende økonomiske indeks – og politisk dødvande, som begrænser de politiske risici - vil et fald i markedet være usandsynligt. Derfor er det mere sandsynligt, at vi har nogle store positive overraskelser i vente.

Kronekursen påvirker afkastet

Om Danmark får store globale afkast, er delvist afhængig af kursen på den danske krone. Hvis kronen er stærk - som tilfældet har været i 2017 - dæmper det de danske investorers afkast på de amerikanske og asiatiske aktier. Men lad ikke dette afholde dig fra at investere!

 

For selvom valutabevægelser er umulige at forudsige præcist, vender de hurtigt. Og over tid vil de være neutrale – altså lig nul. Kronekursen sikrede danskerne højere udenlandske afkast i 2016 - og gjorde det også i en lang periode i bull-markedet før 2017. Vær derfor tålmodig og hold fokus på det fundamentale – ikke på den internationale valutahandel.

 

Lad dig ikke narre til at sælge

Ser vi bort fra valutaudsving, ser de grundlæggende elementer i 2018 fortsat ’bullish’ ud: nemlig en virkelighed, som slår de lave, men svagt positive forventninger. Og der kan altid forekomme korrektioner af den ene eller anden grund – eller helt uden grund. Hvis en korrektion forekommer, skal du ikke lade dig narre til at sælge på det forkerte tidspunkt. Hold hovedet koldt, bevar overblikket, ej dine aktier - og nyd det fortsatte bull-marked.

 

Godt nytår!Ken Fisher (1950) er grundlægger af og formand for Fisher Investments, som blev stiftet i 1979 og i dag administrerer og forvalter mere end 90 milliarder US-dollar.

 

Ken Fisher er fast skribent i en række medier verden over. I den kommende periode vil han skrive artikler i Aktionæren og til Aktionærens Nyhedsbrev.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

  • Aktionæren 7/2020
    6.-9. oktober
  • Aktionæren 8/2020
    9.-12. november
  • Aktionæren 9/2020
    15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: