15. december 2017 kl. 11.30
Der er et stykke vej endnu
KLUMME: Tiltag som aktiesparekontoen og Aktietorget på dansk grund har gjort 2017 til et ganske løfterigt år, og begge dele kan blive katalysatorer for noget meget større i årene, der kommer. Men der er stadig et stykke vej. Det skriver direktør i Dansk Aktionærforening, Leonhardt Pihl, i denne klumme om den aktuelle status på børsmarkedet her ved indgangen til 2018.
Af Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening

Aktiesparekontoen er først og fremmest et vidnesbyrd om erhvervsminister Brian Mikkelsens ærlige ønske om at gøre noget godt for aktiekulturen i Danmark. Vi må dog være realistiske og indse, at aktiesparekontoen ikke med et slag kommer til at indvarsle et sindelagsskifte blandt danskerne. Der skal mere til.


Erhvervs- og iværksætterpakken giver anledning til store smil hos de danske grænsekøbmænd og de svenske finanskøbmænd. Sidstnævnte kan umiddelbart ånde lettet op, for pakken sætter ikke proppen i for danske virksomheders søgning mod det svenske aktiemarked. Det er nemlig stadig meget omkostningskrævende at lade sig børsføre i Danmark i sammenligning med Sverige. Det skyldes blandt andet en ringe konkurrence mellem de aktører, der står for at føre virksomheder på den danske børs.

 

Manglen på konkurrence har præget flere af de seneste børsintroduktioner. Et problem i den sammenhæng har været, at introduktionskurserne har været sat for højt i udgangspunktet. Det er rimeligt at antage, at i en situation med begrænset konkurrence er man ikke så opmærksom på, hvilket indtryk ens sidste opgave efterlod. Man får jo med stor sandsynlighed nok den næste alligevel.


Derfor er det rigtig positivt, at Aktietorget, der står som udbyder af en meget succesfuld handelsplatform for små og mellemstore virksomheder i Sverige, har tilkendegivet, at man vil starte op med et tilsvarende koncept i Danmark. Nasdaq i København gør et godt stykke arbejde, men de mange danske selskaber indenfor de senere år, der har valgt en svensk børsnotering, har samstemmende peget på, at det, der gjorde udslaget, var de lavere omkostninger.

 

Nu mangler vi blot, at resten af børsmiljøet også udsættes for øget konkurrence. Her tænkes i særlig grad på behovet for flere uafhængige fondsmæglere, som kan åbne dørene til børsmarkedet på en for selskaberne billig måde, og som samtidig også kan berige det danske børs- og investormiljø med mere og bedre analysedækning.


Alt taget i betragtning har tiltag som aktiesparekonto og Aktietorget på dansk grund gjort 2017 til et ganske løfterigt år, og begge dele kan blive katalysatorer for noget meget større i årene, der kommer.

 

Glædelig jul og godt nytår!

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 9/2019
  9.-13. december
 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: