• De fleste udbydere af binære optioner har flotte og ofte avancerede hjemmesider. Der er oven i købet udarbejdet en prisportal, hvor interesserede kunder kan sammenligne priser hos de forskellige udbydere. På denne side fremstår kundetilfredsheden – målt med stjerner og procent – imponerende høj. (Ill.: Apple og screenshot af hjemmeside)
  De fleste udbydere af binære optioner har flotte og ofte avancerede hjemmesider. Der er oven i købet udarbejdet en prisportal, hvor interesserede kunder kan sammenligne priser hos de forskellige udbydere. På denne side fremstår kundetilfredsheden – målt med stjerner og procent – imponerende høj. (Ill.: Apple og screenshot af hjemmeside)
24. november 2017 kl. 09.55
Advarsel mod binære optioner
Flere private investorer er blevet lokket til at indgå væddemål med udbydere af såkaldte binære optioner. Finanstilsynet og Dansk Aktionærforening advarer mod selve produktet.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Bliver du kontaktet af en person eller et firma, der vil have dig til at handle med binære optioner, så sig nej tak. Det er et spekulativt produkt, som har langt mere til fælles med lotteri end med investering.


Så klart lyder advarslen fra Finanstilsynet, som har fået flere henvendelser fra danskere, der har tabt penge på handel med binære optioner. Nogle har ’kun’ tabt 50.000 kroner, andre har tabt op til 1,3 millioner kroner.


I Dansk Aktionærforenings sekretariat har de ansatte i løbet af efteråret også fået henvendelser fra medlemmer, som ville vide, hvad binære optioner er for noget, fordi de var blevet kontaktet af en sælger. Og hver gang har rådet været det samme: Lad være.


Udbydere er godkendt på Cypern

Handel med binære optioner går ud på, at kunden indgår væddemål med udbyderen om prisen på for eksempel en aktie, et indeks, en valuta eller en råvare vil stige eller falde. Ofte indgås de enkelte væddemål med en ret kort tidshorisont – helt ned til 60 sekunder.


Taber kunden væddemålet, er pengene tabt. Vinder kunden, får han eller hun en gevinst på mellem 75 og 90 procent af det beløb, der indgik i væddemålet. Derfor er det så godt som umuligt for kunderne at vinde i det lange løb.


Udbyderne af binære optioner er normalt godkendt af myndighederne i Cypern – og dermed har de ret til at markedsføre deres produkter i hele EU. Den største udbyder er Banc de Binary, som indtil for nylig også havde en fungerende hjemmeside på dansk.


De lokker med startbonusser – et beløb i euro eller dollar – som dog først kan bruges, hvis man sætter et ret stort beløb ind på en konto hos udbyderen. Ofte lokkes kunderne til at lade udbyderen overtage styringen af, hvilke væddemål der skal indgås. Og flere danske kunder har fortalt til både Finanstilsynet og DR’s forbrugerprogram Kontant, at de har oplevet det som et problem at få det indskudte beløb retur. Pengene forsvinder på mystisk vis.


Forbudt i en række lande

Binære optioner er forbudt i Belgien, og de finansielle myndigheder i en række lande har udsendt advarsler.


Kontorchef i Finanstilsynet, Ulla Brøns Petersen, siger til DR’s forbrugerprogram Kontant, at der ikke vil komme et forbud i Danmark.


”Hvis man effektivt skal forbyde noget, skal man også kunne håndhæve sådan et forbud. Og når man ikke har en virksomhed i Danmark, men sidder i Cypern, har vi ikke særlig gode midler til at håndhæve et forbud,” siger hun.


I stedet vil Finanstilsynet først advare mod produktet – og arbejde på en europæisk løsning. Den kan komme i 2018.


”Fra 2018 vil man kunne forbyde produkter som disse, hvis man vurderer, at de udgør en tilstrækkelig stor risiko mod investorbeskyttelsen,” siger Ulla Brøns Petersen til Finans Investor.


Indtil da kan Finanstilsynet ikke hjælpe de kunder, der føler sig snydt. De henvises i stedet til myndighederne i Cypern, hvor der hidtil ikke har været meget hjælp at hente.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: