• "Regeringens forslag er bare en ren skattelettelse til aktionærer," udtager Kristian Thulesen Dahl (foto). | Foto: Steen Brogaard, Folketinget
  "Regeringens forslag er bare en ren skattelettelse til aktionærer," udtager Kristian Thulesen Dahl (foto). | Foto: Steen Brogaard, Folketinget
20. oktober 2017 kl. 09.42
Aktiesparekonto i politisk modvind
Regeringens udspil til en kommende aktiesparekonto og lavere aktieskat møder nu modstand. Står det til Dansk Folkeparti, skal loftet på kontoen sænkes fra de udmeldte 500.000 kroner til 50.000, og aktieskatten skal forblive uændret. Både Dansk Aktionærforening og flere økonomiske rådgivere er ærgerlige over denne udmelding.
Af Annette Mors-Arvidsen, journalist og webredaktør

Regeringen sidder i disse uger rundt om forhandlingsbordet med Dansk Folkeparti, for at nå til enighed om den kommende erhvervspakke, som blandt indeholder udspil til aktiesparekontoen og lavere skatter til aktionærer. Denne uge led forhandlingerne - set fra en investors synspunkt - dog et gevaldigt tilbageslag.

 

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl meldte ud, at står det til dem, så ser rammen for aktiesparekontoen ganske anderledes ud, end regeringen havde skitseret i udspillet. Du må ikke placere op til 500.000 kroner på kontoen, som ellers var regeringens udspil. Loftet skal derimod ligge på en tiendedel – nemlig på 50.000. Det skrev Børsen i onsdags.

 

"Når man går fra et loft på 500.000 kroner til 50.000 kroner på aktiesparekontoen, så går man fra at målrette det professionelle investorer til i højere grad at målrette det til almindelige danskeres interesser," sagde Kristian Thulesen Dahl til Børsen.

 

Dansk Aktionærforening: Vi står uforstående over for det

Den udmelding møder triste miner hos de private investorers interesseorganisation, Dansk Aktionærforening.

 

"Det er vi rigtigt bedrøvede over. Og vi står uforstående over for det," siger Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening.

Udspillet til den danske aktiesparekonto har været inspireret af den svenske aktiesparekonto, og Leonhardt Pihl anbefaler Kristian Thulesen Dahl at se mod Sverige, inden han skærer kontoen ned:

"I Sverige er der intet loft. Der er det gennemsnitlige investerede beløb 250.000 kr. Så har nogle investeret mindre og nogle andre mere. Der bliver det opfattet som et tilbud til den enkelte svensker."

 

Aktiesparekontoen - en investeringsbørnehave

Også forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, er skuffet over Dansk Folkepartis udmeldinger.

"Jeg synes, det er ærgerligt. Må man højest sætte 50.000 kroner ind på en aktiesparekonto, så kan den da godt bruges som en slags investeringsbørnehave, hvis man skal i gang med at investere, men vi skal ikke stikke os selv blår i øjnene og tro, at det ændrer en hel masse," siger Ann Lehmann Erichsen til Børsen.

 

Saxo Privatbanks investeringsdirektør, Teis Knuthsen, går endnu et skridt videre i sin kritik, og vurderer, at hvis Dansk Folkeparti får sin vilje med loftet på 50.000 kroner, så kan man lige så godt lade være med at indføre kontoen.

"Man skal nok starte med at spørge sig selv, om den kompleksitet, en aktiesparekonto vil introducere i det danske skattesystem, vil være værd at tage med, når beløbet er så småt som en beløbsgrænse på 50.000 kroner," siger Teis Knuthsen til Børsen

Uændret aktieskat påvirker dansk aktiekultur

Et andet af erhvervspakkens udspil var at hæve grænsen for, hvornår du som investor skal betale den høje aktieavanceskat. I dag beskattes gevinster op til 52.900 kroner med 27 procent - gevinster derover beskattes med 42 procent. Her ønskede regeringen at hæve grænsen fra de 52.900 kroner til 100.000.

 

Men det vil Dansk Folkeparti heller ikke være med til.

 

"Regeringens forslag er bare en ren skattelettelse til aktionærer. Det har regeringen sat 270 millioner kroner af til. Vi synes, at de penge er langt bedre brugt på en fortsættelse af et boligjobfradrag, der understøtter bekæmpelse af sort arbejde og løbende vedligehold af din bolig," sagde Thulesen Dahl.

 

Udmeldingen om, at aktieskatten skal forblive uændret, mener direktør i Dansk Aktonærforening, Leonhardt Pihl, også er meget problematisk.

"Så må man sige, at der ikke er meget til dansk aktiekultur tilbage. Potentialet for at få skabt et mere levende miljø for små og mellemstore virksomheder bliver betydeligt mindre," siger Leonhardt Pihl.

 

Hvad så nu?

Uenigheder om loftet til trods, mener Dansk Aktionærforening dog fortsat, at modellen med en aktiesparekonto peger i den rigtige retning.

 

”Vi står med et kuvøsebarn, og vi må forholde os realistisk til dets chancer for at overleve. Men hvis aktiesparekontoen lykkes, kan den udbygges og vokse sig større, når konceptet er blevet afmystificeret og testet i praksis,” siger Leonhardt Pihl.

 

Bliver loftet på aktiesparekontoen låst på de 50.000, ser direktøren dog også nogle faremomenter, som man bør være opmærksom på.

 

”En ramme på 50.000 levner ikke megen mulighed for en fornuftig spredning på enkeltaktier, og derfor er kontoen i denne form nok bedst egnet til investeringsfonde eller lignende.”

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: