• Vækstfonden vil i første omgang børsnotere nogle af de virksomheder, som Vækstfonden allerede har investeret i, forklarer Christian Motzfeldt. Men han er åben for, at der også kan blive tale om andre børsklare selskaber. | Foto: Thomas Brolyng Steen (Scanpix)
  Vækstfonden vil i første omgang børsnotere nogle af de virksomheder, som Vækstfonden allerede har investeret i, forklarer Christian Motzfeldt. Men han er åben for, at der også kan blive tale om andre børsklare selskaber. | Foto: Thomas Brolyng Steen (Scanpix)
07. april 2017 kl. 21.18
”En håndfuld” nye selskaber på børsen de næste 18 måneder
Det næste halvandet år vil børsnoteringerne komme som perler på en snor hos Nasdaq Copenhagen. Regeringens vækstfond regner med at sende ”en håndfuld” nye danske selskaber på børsen. På sigt er målet, at hele 25 små og mellemstore danske selskaber skal børsnoteres.
Af Jørn Nielsen, redaktør, Dansk Aktionærforening

Op mod en halv milliard kroner vil regeringens vækstfond bruge de kommende år til at få børsnoteret en række små og mellemstore danske virksomheder. Hidtil er de fleste af Vækstfondens børsnoteringer sendt til børser i udlandet. Men fremover er målet at få dem på børsen i København.

 

”På sigt håber vi at kunne opbygge en portefølje på cirka 25 mindre børsnoterede virksomheder,” siger Vækstfondens direktør Christian Motzfeldt til finans.dk.

 

”For indeværende hedder investeringsloftet dog nok cirka en halv milliard kroner, og så må vi se, hvor mange virksomheder det rækker til,” tilføjer han.

 

I første omgang vil Vækstfonden fokusere på virksomheder, som Vækstfonden allerede har investeret i, forklarer Christian Motzfeldt. Men han er åben for, at der også kan blive tale om andre børsklare danske selskaber.

 

I løbet af de sidste tre år har Vækstfonden genereret et overskud på mere end 2,1 milliarder kroner på investeringer i nye danske virksomheder, skriver borsen.dk.

 

Vil forhindre salg af virksomheder til udlandet

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), er øverste ansvarlige for Vækstfonden. Han glæder sig over, at fonden nu vil arbejde på at skabe et mere velfungerende børsmarked for små og mellemstore virksomheder.

 

”Vi har brug for et effektivt dansk børsmarked, hvis vi vil skabe flere store virksomheder i Danmark og holde på de virksomheder, som i dag ofte bliver solgt til udlandet eller noteret på udenlandske børser,” skriver han i en pressemeddelelse.

 

Investorernes interesse er på plads

Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, finder det ”glædeligt” og ”en supergod idé,” at Vækstfonden nu vil sende danske selskaber på børsen i København. Han mener, at de danske investorer allerede har vist, at de er klar til at investere i nye danske virksomheder.

 

”Det har vi set ved flere af børsnoteringerne, der er sket via børsen i Stockholm. Både Acarix og Gomspace fik en stor andel af danske investorer, da de gik på børsen. Så jeg synes, det er vigtigt at slå fast, at det er ikke mangel på interesse fra danske investorer, der er årsagen til, at vi har haft så få børsnoteringer i Danmark. Det er mere på markedssiden, det har haltet,” siger Leonhardt Pihl.

 

”Hidtil har vi ikke haft et miljø i Danmark, der kunne håndtere børsnoteringer. Vi mangler for eksempel den underskov af børsmæglere, der kan hjælpe virksomhederne med at blive børsnoterede. Det kunne Vækstfondens nye initiativ forhåbentlig være med til at kickstarte. Hvis det kunne være startskud til at genetablere et dynamisk børsmarked i Danmark, så vil det være stort. Måske kunne det også få andre til at stille op og deltage – for eksempel nogle af pensionsfondene.”

 

Børsnoteringer efter kapitalfond-modellen

Når Vækstfonden fremover skal sende ”en håndfuld” små og mellemstore danske selskaber på børsen, vil det ske efter det, man kunne kalde ”kapitalfond-modellen,” siger Leonhardt Pihl.

 

”Selve børsnoteringerne vil være, som når kapitalfonde sender et selskab på børsen. Her vil det bare ikke være en kapitalfond, men Vækstfonden, som er en offentlig institution, der står bag – eventuelt i samarbejde med en eller flere pensionskasser,” forklarer han.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: