• ”Vi investerer i både små og store danske selskaber. Men den størrelse, vi har fået nu, sætter nogle begrænsninger for, hvad vi kan. Man kan sige, at det er muligheden for at finde en ny RTX, der gør, at vi nu lukker for nye kunder,” forklarer Michael Voss.
  ”Vi investerer i både små og store danske selskaber. Men den størrelse, vi har fået nu, sætter nogle begrænsninger for, hvad vi kan. Man kan sige, at det er muligheden for at finde en ny RTX, der gør, at vi nu lukker for nye kunder,” forklarer Michael Voss.
31. marts 2017 kl. 01.46
Ros til Michael Voss for at lukke for nye kunder
Fundamental Invest lukkede i onsdags for tilgang af nye kunder. Investeringsforeningen vil ikke være større, lyder begrundelsen. Det er et yderst sympatisk træk, mener Anders Nørskov, bestyrelsesmedlem i Dansk Aktionærforening.
Af Jørn Nielsen, redaktør i Dansk Aktionærforening

På sidste børsdag i onsdags var investeringsfonden Fundamental Invest Stock Pick det mest handlede værdipapir hos Nordnet. Søsterforeningen, Fundamantal Invest Stock Pick II Akkululerende, lå på en sjetteplads. Også i andre banker mærkede de en øget interesse. I alt blev der solgt for 354 millioner kroner på denne ene dag.

 

Forklaringen på den store interesse fra investorernes side var, at Fundamental Invest dagen forinden havde meddelt, at nu ville investeringsforeningen ikke være større. Da den startede i 2011 forvaltede den en formue på 10,1 millioner kroner. Før generalforsamlingen i tirsdags var formuen under forvaltning vokset til 2,3 milliarder kroner.

 

”Nok er nok,” forklarede Michael Voss, som styrer investeringerne i Fundamental Invest, på det pressemøde, der fandt sted lige efter generalforsamlingen.

 

”Vi lovede os selv fra starten, at vi ikke ville være grådige. Det er derfor, vi nu siger, at nu vil vi ikke være større. Det siger vi af hensyn til vores nuværende investorer og deres fremtidige afkast,” sagde han.

 

Verdens bedste investeringsfond

De to afdelinger i Fundamental Invest investerer udelukkende i danske aktier og har haft stor succes. Ifølge tal fra Morningstar har Fundamental Invest Stock Pick i gennemsnit givet et afkast på lige knap 35 procent pr. år de seneste fem år. Af samtlige 15.000 investeringsfonde, som Morningstar følger, ligger Fundamental Invest Stock Pick nummer et.

 

Målt på afkast over tre år ligger Fundamental Invest Stock Pick også nummer et på Morningstars liste – Stock Pick II Akkumulerende ligger nummer to.

 

Den store tilgang af nye kunder og ekstra kapital har længe været et problem for Michael Voss. Det har han forklaret i et tidligere interview, som ligger her på hjemmesiden (Kig Michael Voss over skulderen). Når han finder en mindre aktie, han finder spændende, kan han ikke få aktien til at vægte højt nok i porteføljen, fordi lovgivning sætter en række begrænsninger for, hvad en investeringsforening må.

 

”Vi investerer i både små og store danske selskaber. Men den størrelse, vi har fået nu, sætter nogle begrænsninger for, hvad vi kan. Man kan sige, at det er muligheden for at finde en ny RTX, der gør, at vi nu lukker for nye kunder,” sagde Michael Voss på pressemødet.

 

RTX er et mindre nordjysk selskab, som Michael Voss tog ind i porteføljen, mens aktien var helt ukendt, og mens RTX var i store økonomiske vanskeligheder. Han så mulighederne i selskabet, og RTX-aktien har vejet tungt i de to Fundamental afdelinger lige siden.

 

Sidste handelsdag var onsdag den 29. marts. Fremover kan man kun købe investeringsbeviser i de to Stock Pick-afdelinger, hvis nogle af de nuværende kunder ønsker at sælge. Salget vil da foregå den 1. januar, 1. april, 1. juli og 1. oktober hvert år.

 

”Yderst sympatisk”

Anders Nørskov, formand for Dansk Aktionærforening i Nordsjælland og medlem af foreningens bestyrelse, finder det ”yderst sympatisk,” at Fundamental Invest nu lukker for nye kunder.

 

”Det er en forening, der har skabt et nicheområde – at investere i små, mellemstore og store danske selskaber. Og den niche holder de fast i. Det skal de have ros for. Det viser, at hensynet til investorerne vejer tungere end griskhed,” siger Anders Nørskov og sammenligner med en investeringsforening, der for år tilbage valgte at gå en anden vej.

 

”I starten af dette årtusinde havde Sparinvest stor succes med en fond, der udelukkende investerede i mindre danske pengeinstitutter – Sparinvest Danske Provinsbanker. Det klarede sig rigtig godt i mange år, men fonden havde det problem, at den efterhånden ejede en alt for stor del af de aktier, der var til rådighed. De blev simpelt hen for store i forhold til den niche, de havde valgt. Sparinvest valgte derfor at udvide deres investeringsunivers til at omfatte finansaktier i hele Europa. Det blev vist aldrig en succes, og så kom finanskrisen.”

 

”Michael Voss og Fundamental Invest har i stedet valgt at værne om deres investeringsområde. Det kan man da kun have respekt for,” siger Anders Nørskov.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: