• Foto: Novo Nordisk
  Foto: Novo Nordisk
24. marts 2017 kl. 14.19
Dansk Aktionærforening: Novo Nordisk-formand bør gå af
Forløbet med udskiftninger i ledelsen af Novo Nordisk har været så kritisabel, at bestyrelsesformanden, Göran Aldo, bør gå af ved den næste generalforsamling. Det mener Dansk Aktionærforening.
Af Jørn Nielsen, redaktør, Dansk Aktionærforening

”Normalt kommenterer jeg ikke på personspørgsmål. Men for Novo Nordisk vil jeg i dag gøre en undtagelse.”

 

Sådan startede Michael Thøgersen, medlem af Dansk Aktionærforenings generalforsamlingsudvalg, sit indlæg på generalforsamlingen i Novo Nordisk torsdag den 23. marts. Indholdet i talen var på forhånd godkendt af ledelsen i Dansk Aktionærforening.

 

Baggrunden for, at Michael Thøgersen fandt det nødvendigt at kommentere på personspørgsmål, var den måde, bestyrelsen havde taklet udskiftningerne i ledelsen, siden Lars Rebien Sørensen meddelte, at han ønskede at trække sig tilbage. Forløbet betød, at Novo Nordisk måtte sige farvel til tre højt placerede medarbejdere – Jesper Høiland, Kåre Schultz og Jacob Riis.

 

”Jesper Højland advarede tidligt i 2015 om prispres i USA. 18 måneder senere, i september 2016, blev han fyret. For mig ligner det, at man skyder budbringeren, fordi I fandt budskabet ubelejligt. Kåre Schultz forlod selskabet til fordel for H. Lundbeck. Dette ser ud til at være godt for H. Lundbeck, men ikke for Novo Nordisk. Jacob Riis blev udnævnt til CEO for USA-afdelingen efter en indiskutabel succes i Kina-afdelingen. Han forlod selskabet til fordel for et andet job, hvor han kunne blive øverste leder. Dette er uheldigt, men forståeligt. Jeg er også nødt til at nævne, at Göran Ando efter min mening gik over stregen, da han udtrykte sine personlige holdninger til Riis’ arbejde (performance) i pressen. Det er ikke anstændig adfærd at udtrykke denne form for personlige holdninger i pressen.”

 

”Bestyrelsen har fejlet i opgaven med at få de rigtige folk på de rigtige pladser og få dem til at arbejde til gavn for Novo Nordisk. De mennesker, jeg har nævnt, har måske store ego’er og kan måske være svære at lede og stille tilfredse. Men det er en bestyrelses forpligtelse at håndtere dette. Personlige uoverensstemmelser bør aldrig indgå i en bestyrelses måde at lede på. Og efter min mening har bestyrelsen fejlet. Bestyrelsesformanden Göran Aldo – som er et år yngre end mig – kan teoretisk set blive valgt for to år mere – i år og til næste år – da man ikke kan vælges, når man fylder 70 år. Storaktionæren, Novo Fonden, og bestyrelsen foreslår genvalg i år, og vi anser det ikke for muligt at ændre dette nu. MEN vi opfordrer Novo Fonden til at lade dette være hans sidste periode som formand.”

 

Punktet om personspørgsmål var kun en del af Michael Thøgersens oplæg på generalforsamlingen. I alt fremførte han 13 punkter – med ris, ros og spørgsmål til Novo Nordisk og den årsrapport, selskabet havde udgivet. Hele talen blev holdt på engelsk.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: