• Henrik Drusebjerg om CoCo-obligationer: "Reelt er det et produkt, der kræver dobbelt analyse. Man skal både analysere rentemarkedet og aktiemarkedet, før man investerer.”
  Henrik Drusebjerg om CoCo-obligationer: "Reelt er det et produkt, der kræver dobbelt analyse. Man skal både analysere rentemarkedet og aktiemarkedet, før man investerer.”
02. februar 2017 kl. 12.44
CoCo-obligationer – et ildrødt produkt
Nogle banker er begyndt at tilbyde kunder at købe såkaldte CoCo-obligationer. Hvis du får tilbuddet, så tøv en kende, for CoCo-obligationer er et komplekst investeringsprodukt med høj risiko. Her guider Henrik Drusebjerg og Leonhardt Pihl dig igennem det ildrøde produkt.
Af Jørn Nielsen, redaktør, Dansk Aktionærforening

Under finanskrisen kom flere europæiske banker i økonomiske vanskeligheder. De havde svært ved at låne penge og måtte have hjælp fra staten i deres hjemland. Det blev startskuddet for en helt ny type af virksomhedsobligationer – CoCo-obligationerne.


”CoCo-obligationerne blev i sin tid indført for at sikre skatteyderne mod store regninger fra finanssektoren,” forklarer Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie Investment Bank – en bank, der med jævne mellemrum køber CoCo-obligationer, fordi disse obligationer giver en højere rente end de fleste andre obligationer.


Og det er netop de lave renter på andre typer af obligationer, der gør CoCo-obligationerne attraktive for professionelle investorer.


”Det er jagten på afkast, der gør dem interessante. Fordi renten er så lav, er det svært at få et fornuftigt afkast på andre obligationer. Det presser investorerne til at tage en højere risiko – enten ved at hoppe over i aktier eller ved at vælge nogle obligationer med højere risiko,” siger Henrik Drusebjerg.


”CoCo-obligationerne er en relativ risikabel investering og et meget komplekst produkt. For at få den højere rente påtager man som investor sig en del af bankens risiko,” siger Henrik Drusebjerg, som ikke vil anbefale almindelige private investorer at give sig i kast med denne type investering.


”Reelt er det et produkt, der kræver dobbelt analyse. Man skal både analysere rentemarkedet og aktiemarkedet, før man investerer.,” siger han.


Et ildrødt produkt

Også Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, advarer almindelige investorer mod at investere i CoCo-obligationer.


”Hvis vi bruger den almindelig skala, hvor grøn farve betyder, at produktet har lav risiko, og rød farve betyder, at der er en høj risiko, så vil jeg betegne CoCo-obligationer som et ildrødt produkt. Man skal ikke blot kunne forstå selve produktet, men også hvordan den udstedende banks kapitalgrundlag og solvens er sammensat,” siger han.

 

”Hvis banken kommer i økonomiske problemer, kan den vælge at konvertere obligationerne til aktier, og dermed risikerer man som investor i værste fald at tabe alle sine penge,” siger Leonhardt
Pihl.


Flere slags risiko

Der findes ingen fælles standard for CoCo-obligationer. Derfor er du som investor nødt til at sætte dig ind i betingelserne ved hver obligation. Nogle obligationer udstedes for eksempel uden fast løbetid, så løbetiden er reelt uendelig. Banken kan også have ret til at nedskrive hovedstolen eller suspendere renten i en periode, hvis den finder det nødvendigt – vel vidende, at så får den nok svært ved at sælge nye CoCo-obligationer fremover. Og hvis den kan, så bliver det formentlig til en langt højere rente. Og som nævnt vil banken normalt også have ret til at konvertere obligationerne til aktier.


”Det er ikke en simpel konvertibel obligation, som vi ellers kender dem,” siger Leonhardt Pihl. Selv om han har en bank-baggrund, har han ofte svært ved at gennemskue kompleksiteten i CoCo-obligationer, indrømmer han.


”Så her gælder det gamle råd om aldrig at investere i noget, man ikke forstår, i høj grad,” siger han.

 

Kan ikke forbydes

Finanstilsynet har godkendt handlen med CoCo-obligationer, selv om tilsynet anser produktet for højrisikabelt. I stedet for et forbud har Finanstilsynet i stedet valgt at stille krav til uddannelsen af de rådgivere, der har tilladelse til at sælge produktet.


Danske Bank, Nordea, Nykredit og Jyske Bank er blandt de banker, der har uddannede rådgivere, der har ret til at rådgive om og sælge obligationerne til private investorer. 

 

Eksempel på CoCo-obligation fra Danske Bank

Følgende eksempel er hentet fra Forbrugerrådets blad Tænk Penge fra oktober 2014. Her beskriver magasinet nogle af de betingelser, der er indlagt i en CoCo-obligation udstedt i marts 2014:

Renten på obligationen er 5,75 procent. For at få den højere rente skal du påtage dig en del af bankens risiko. Det gør du ved at acceptere, Danske Bank har ret til at suspendere renten, hvis banken finder det nødvendigt. Banken har også ret til at nedskrive hovedstolen, så obligationerne bliver mindre værd. Og obligationerne har ”tidsubegrænset løbetid”. Som investor har du altså ikke ret til at kræve obligationerne indløst.

 

Artiklen stammer fra Aktionæren 9/2016.
Læs hele magasinet her (kun for medlemmer)

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Vind 10.000 kroner i Aktionærens efterårsquiz

Svar på seks spørgsmål og deltag i konkurrencen om 10.000 kroner med tilknyttet aktiedepot hos Alm. Brand Bank.


Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: