27. januar 2017 kl. 00.00
Forbrugerrådet: Pas på investerings-hjemmesider
Har du overvejet at investere på en af de nye platforme Better Rates eller Lendino, hvor private kan udlåne til private eller til virksomheder? Forbrugerrådet råber nu vagt i gevær.
Af Annette Mors-Arvidsen, journalist, Dansk Aktionærforening

"Højt afkast - Månedligt Cash Flow - Spred dine midler - Investér socialt". Det er hvad, hjemmesiden BetterRates.dk lover dig, hvis du investerer gennem dem.

 

Virksomheden har to produkter på hylden.

 • Vil du låne penge? Det ene produkt er et alternativ til banklån. Du kan ansøge om et lån, så kreditvurderer Better Rates dig, og du får en rating: AAA, AA, A eller B - alt afhængig af forhold som din indkomst, boligforhold osv. Og så kan en interesseret investor tilbyde at låne dig pengene (eller en del af pengene) mod en fast rente på mellem 6,99 og 15,99 procent om året og en fast månedlig ydelse.
 • Vil du investere penge? Det andet produkt er en alternativ investeringsmulighed. Her kan du byde ind på de lånansøgninger, der ligger på siden. Du kan investere helt ned til 100 kroner pr. lån. Aktuelt kan du f.eks. investere i en funktionær, som Better Rates har givet en A-rating, der ønsker at låne 25.000 til et "større køb". 

Er det med investor-brillerne, du bevæger dig ind på siden, skal du dog være lidt agtpågivende. For på trods af, at sætningen "Better Rates A/S er reguleret af Finanstilsynet", er noget af det første, der møder dit øje på siden, så skal du være opmærksom på, at det ikke er hele virksomheden, der reguleres.

 

Lånene er IKKE under tilsyn

Produktet – lånene – er nemlig ikke under tilsyn. Det er kun virksomheden som betalingsformidler, der er reguleret af Finanstilsynets kontor for hvidvask.

 

"Det kan være, at dele af virksomheden er omfattet af Finanstilsynet. Men hvis man så placerer logoet på en måde, hvor forbrugeren får det indtryk, at det er hele virksomheden, så synes jeg også, at man smykker sig med lånte fjer. Det er grænsende til vildledning," siger seniorøkonom Morten Bruun fra Forbrugerrådet Tænk til Finanswatch og fortsætter:

 

"Når jeg selv læser det som om, at de udlån, man kan give på siden, er under regulering, så tror jeg også, at en almindelig forbruger vil gøre det."

 

Du kan risikere at miste hele din investering

Investeringen kan kaste et afkast mellem knap 7 og 16 procent af sig, men det er ikke uden risiko. Det med risikoen skal du dog lede lidt efter for at finde.

 

Forbrugerrådets Morten Bruun Pedersen har en fortid i den finansielle verden. Alligevel har han svært ved at navigere på siden, og han kan ikke umiddelbart gennemskue, i hvilken udstrækning lånene er dækket af virksomheden.

 

Du skal faktisk også allernederst på siden - og have de gode læsebriller på - for at se, at det er en risikabel investering, du står med i hænderne.

 

Under et afsnit med overskriften Betingelser - og med en betydeligt mindre skrift end på resten af hjemmesiden - er der en forklaring på, hvilken risiko du løber.

 

På linje 22 ud af 29 oplyser virksomheden:

 

"Der kan være risiko for at miste dele eller hele det investerede beløb, du som kreditor investerer, i de lån, som du vælger. Better Rates påtager sig således intet ansvar for, at en debitor opfylder sine finansielle forpligtelser overfor kreditor."  

 

Forbrugerombudsmanden: Beskrivelsen skal være velafbalanceret

Better Rates' direktør, Marc Rossing, afviser Forbrugerrådets kritik:

 

"Det fremgår øverst i betingelserne på siden, samt endnu engang ved oprettelse, hvor man accepterer betingelserne, at det er investering i lån, og at der er risiko forbundet med denne investering."  

 

Hos Forbrugerombudsmanden fortæller chefkonsulent Mai Robrahn Hansen, at man naturligvis gerne må rose sit produkt i markedsføringen, men eventuelle mangler eller ulemper også skal oplyses.

 

"Det er nødvendigt, når man markedsfører sine produkter, at beskrivelsen er velbalanceret. Hvis der er væsentlige oplysninger, som er vigtige for forbrugerens opfattelse af produktet, så skal man oplyse om dem. Ellers så kan markedsføringen i sidste ende risikere at være vildledende. Man må ikke bare rose sit produkt og samtidig skjule væsentlige ulemper," siger hun.

 

Aktuelt kun tre lån på siden

På hjemmesiden skriver Better Rates, at kreditvurdering og tabsrisikoen er baseret på en portefølje med 100 forskellige udlån. Aktuelt er der dog kun tre lån på siden.

 

Dét ser Marc Rossing intet problem i:

 

"Udvalget af lån til investering varierer løbende, så der kan være få lån at investere i på en given dag, ligesom der kan være mange lån at investere i på en anden given dag. Derfor er det ikke sikkert, at man kan sprede sine midler i 100 lån fra dag et, men at dette skal gøres løbende over lidt tid, ligesom andre former for investeringer, der heller ikke nødvendigvis kan klares på en dag."

 

Udlån fra private til virksomheder er også i søgelyset

Også hjemmesiden Lendino.dk, der formidler udlån fra private til virksomheder, møder hård kritik fra Forbrugerrådet.


Kritikken går på, at Lendino vurderer låntagerne - virksomhederne - blandt andet ud fra tidligere regnskaber. Det er så disse vurderinger, du som privat investor tager med i din bedømmelse din kommende investering. Lendino tager dog ikke ansvar for kreditvurdering, og det er et problem, mener Morten Bruun fra Finansrådet.

 

"Man skal som forbruger vide, at der er mere risiko ved at investere på den her måde frem for at have dem stående i banken. Derfor skal man som forbruger være mere agtpågivende, men Lendino rater for det første virksomheder for derefter at frasige sig ansvaret. Det giver meget utryghed," siger han til Finanswatch.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: