• P/E er det vigtigste nøgletal, når du skal vurdere, om en aktie er en god investering. Men hvornår er P/E-værdien for høj – og kan den være for lav? Illustration: Porcorex/iStockphoto.com
  P/E er det vigtigste nøgletal, når du skal vurdere, om en aktie er en god investering. Men hvornår er P/E-værdien for høj – og kan den være for lav? Illustration: Porcorex/iStockphoto.com
26. juni 2015 kl. 11.28
P/E – kend dine aktiers kilopris
Hvis du kun skal kende ét nøgletal, skal det være P/E. Men P/E fortæller ikke hele sandheden, og der er mange faldgruber. Vi fortæller her, hvordan du bruger P/E rigtigt.
Af Per Juul, direktør, Juul Value Invest

P/E er kongen af de aktiespecifikke nøgletal. Hvis du kun skal kende ét nøgletal, så skal det være P/E.

P/E står for price/earnings, og er det, man skal betale for én krones overskud i et selskab. Men selvom P/E er kongen, kan du virkelig falde i vandet, hvis du ikke kender P/E’s begrænsninger.

Nogle gange kan P/E se højt ud, uden at det er rigtigt. Nogle gange kan P/E se lavt ud, uden det er rigtigt. Og så er det nærmest umuligt at fastslå præcist, hvad earnings bliver, og hvad price bør være.

Kvalitet og kilopris

Jeg kalder P/E for aktiers kilopris og udtrykker lidt forenklet, hvor høj kvalitet en aktie har.

Ligesom hakkekødet nede i supermarkedet har forskellig kilopris, så har aktier det også. Og ligesom kiloprisen på kød varierer, fordi noget kød er af bedre kvalitet end andet, så gør aktiers kilopris det samme – men alligevel på en lidt anden måde.

Én krones indtjening er jo én krones indtjening, så det kan være underordnet, om indtjeningen kommer fra ’høj’ eller ’lav’ kvalitet, og derfor burde alle aktier umiddelbart handle til samme P/E – samme kilopris.

Men to ting gør en afgørende forskel på aktiers ’kvalitet’. For det første hvor meget indtjeningen forventes at stige (eller falde) og for det andet hvor sikker investorerne er på den forventede udvikling. Det skal vi se på om lidt, men først skal vi se på, hvordan E fastsættes.

 

Hvad er P/E egentlig?

 

P/E står for price/earning – pris divideret med indtjening. I praksis vil det sige aktiekursen divideret med indtjeningen pr. aktie.

P/E fortæller, hvor meget man betaler for én krones indtjening, og man kan kalde det for aktiers kilopris. Er prisen – altså aktiekursen – 100 kr. og indtjeningen pr. aktie 10 kr., så er P/E = 100/10 = 10.

P/E udtrykker egentlig, hvor meget du får i rente på investeringen. Hvis man vender ligningen om til E/P, bliver P/E 10 til 10 procent, og er den indtjeningsrente – earnings yield – man tjener.

Bemærk dog, at det som regel ikke er hele indtjeningen, man får udbetalt, fordi selskaberne ofte geninvesterer en del af indtjeningen i at styrke og vokse forretningen.

 

Derfor er P/E vigtig

Hvorfor er P/E det vigtigste nøgletal? Det er det, fordi det sætter de to vigtigste forhold ved en aktie i forhold til hinanden, nemlig, hvor meget indtjening vi opnår ved at købe aktien, og hvilken pris vi skal betale for den opnåede indtjening.

Som investorer er det, vi køber og betaler for, retten til en del af et selskabs indtjening – vi køber E. Imidlertid er det meget vanskeligt at fastsætte E.

 

...

 

Læs resten af artiklen i Aktionæren 5/2015 (kun for medlemmer)

Ikke medlem? Du kan bestille et medlemskab her

 

Har du ikke modtaget dit Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2019
  28. januar - 1. februar
 • Aktionæren 2/2019
  4.-8. marts
 • Aktionæren 3/2019
  8.-12. april
 • Aktionæren 4/2019
  20.-24. maj
 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: