Investorviden

De vigtigste nøgletal til at vurdere en akties reelle pris og afkast

Billede
Prisen på en aktie og afkastet på kapitalen vil være misvisende, hvis selskabet bag har mange kontanter eller meget gæld. Læs her, hvordan man finder den reelle pris og det egentlige afkast.
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

I Aktionæren nummer 5, 2015 skrev jeg om price/earnings (P/E), som jeg kaldte kongen af nøgletal. P/E sætter de to vigtigste komponenter i vurderingen af en aktie i forhold til hinanden – hvor meget indtjening man får, og hvad man skal betale for den indtjening.

Men selvom P/E er kongen af nøgletal, så kan det ofte være en god idé at korrigere P/E. Det er tilfældet, hvis selskabet enten har mange kontanter eller en stor gæld.

Kontanter skal trækkes fra værdien

Forestil dig et solidt selskab, der har en markedsværdi på én milliard kroner. Ledelsen kan godt lide at have noget at stå imod med, og derfor har de 500 millioner kroner stående i banken og ingen gæld.

Hvis du var meget rig, kunne du nu købe alle aktier i selskabet for én milliard kroner og derefter hæve de 500 millioner kroner. De skal jo ikke bruges til driften, det er bare en dejlig buffer. Reelt har du derfor kun betalt 500 millioner kroner for selskabet, og den egentlige netto markedsværdi for selskabet er kun 500 millioner kroner.

Denne værdi kaldes for selskabets enterprise value (ofte forkortet EV). Hvis selskabet forventes at tjene 50 millioner kroner i år, og markedsværdien er én milliard kroner prisen for en krones overskud (P/E) – altså umiddelbart 20.

Men reelt er den noget lavere, for selskabet koster reelt kun 500 millioner kroner og tjener 50 millioner kroner. P/E er dog ikke bare det halve, for der skal korrigeres for renteindtægter – det kommer vi lige tilbage til.

...

Dette kan du læse om i artiklen:

  • Hvordan man justerer P/E for gæld og kontanter
  • Hvordan man finder selskabets egentlige markedspris
  • Hvordan man finder selskabets egentlige afkast på kapital
  • Hvordan man bruger nøgletallene EV, NOPAT, ROIC og WACC