• Med Pokémon Go må du ud og motionere for at fange dine Pokémons. Og du må betale kassen, hvis du skal have en reel chance for at fange de allersjældneste Pokémons. Foto: Luca Mascaro (Creative Commons BY-SA 2.0)
  Med Pokémon Go må du ud og motionere for at fange dine Pokémons. Og du må betale kassen, hvis du skal have en reel chance for at fange de allersjældneste Pokémons. Foto: Luca Mascaro (Creative Commons BY-SA 2.0)
18. august 2016 kl. 16.42
Pokémon Go: Mange penge i gratis mobilspil
Spillet Pokémon Go har taget verden med storm siden lanceringen i juli. Det er gratis at hente spillet ned på sin telefon, og det koster ikke noget at spille det. Men selskaberne bag tjener alligevel masser af penge. Hvordan hænger det sammen?
Af Jakob Petersen, Dansk Aktionærforening

Pokémon Go minder i udgangspunktet meget om en gammeldags skattejagt. Det handler om at komme ud i virkeligheden for at finde nogle ting. Eller lidt mere præcist: fange små væsener, der går under betegnelsen "Pokémons". Desuden kan du være heldig at finde andre digitale genstande, der giver forskellige fordele i spillet. 

 

En vigtig forskel på Pokémon Go og barndommens skattejagter er, at du som spiller ikke kan nøjes med at vade lidt frem og tilbage ude i haven. Du får point, når du fanger en Pokémon - og jo sjældnere, den er, jo flere point. Men spillet er så snedigt lavet, at der er større chance for at finde de rigtigt sjældne Pokémons, hvis spillerne for alvor får brugt benmusklerne. Nogle "missioner" kan kræve gåture på op til ti kilometer.

 

 

Hvor kommer pengene fra?

Hvordan tjener man penge på sådan noget? Jo, for det første skal spillerne indfange Pokémons ved at skyde på dem med en kugle - som du starter med et begrænset antal af. Hvis du vil have flere Poké Balls skal du enten finde hen til et såkaldt Pokéstop eller købe nogle nye for såkaldte Pokécoins.

Problemet er, at det er hårdt arbejde at gøre sig fortjent til den digitale valuta. Heldigvis kan du også købe mønterne for rigtige penge. 100 Pokécoins kan erhverves for otte kroner, og der er naturligvis en klækkelig rabat til spillere, der vil spare på benene. For eksempel får man 2500 fiktive mønter for den nette sum af 309 gode, danske kroner.

Men det stopper ikke dér. Spillet har mange finurlige detaljer og begrænsninger, som folkene bag har været smarte nok til først at afsløre for spilleren lidt ad gangen. Til eksempel vil du pludselig opdage, at din fiktive rygsæk ikke har plads til flere Pokémons og andre ting. Så må du have dig en ny og større. Pris: 200 legepenge. Lokkemiddel til at få Pokémons til at dukke op i nærheden? 80 Pokécoins stykket. Og sådan fortsætter det.

 

Med mange milioner dedikerede brugere bliver de mange små køb til store penge. Læg dertil sponsoraftaler og andre afledte indtægter. Ifølge analysebureauet Sensor Tower var indtægterne den første måned af spillets levetid ikke mindre end 200 milioner dollars.

 

 

Hvor bliver pengene af?

Indtægterne fra spillet bliver fordelt i mange lommer. Pokémon Go er udviklet af app-firmaet Niantec for et selskab ved navn The Pokémon Company. Selskabet blev stiftet i 1998 af de tre firmaer, som ejer ophavsrettighederne til Pokémon-brandet. Der er nemlig tale om gammel vin på nye flasker, for firmaerne Nintendo, Game Freak, and Creatures har siden 1996 haft stor succes med Pokémon-universet i form af kortspil, film, computerspil med videre.

 

For at gøre tingene rigtigt indviklede ejer Nintendo ifølge Bloomberg 13 procent af aktierne i Niantec. Apple og Google tager sig desuden godt betalt for at give firmaer mulighed for at sælge varer på sine platforme. Når en udvikler tager penge for en app eller opkræver betaling for digitale varer som Pokécoins, beholder både Apple og Google hele 30 procent af det betalte beløb.

 

 

Kan du tjene penge på det som investor?

Aktiemarkedets reaktion på nyhederne om spillets succes var en sjældent set manisk optimisme. Efter at have været en relativ overset aktie på Tokyo-børsen i Japan kom Nintendo med ét i alles søgelys. Aktien gik fra at blive omsat i et ret beskedent antal til at blive handlet mange millioner gange om dagen. Kursen fløj i vejret og var tæt på fordoblet efter få dage.

Glæden varede dog ikke længe. Efter at markedet en kort periode havde befundet sig i en veritabel Pokémon-guldrus meddelte Nintendo, at indtægterne fra Pokémon Go havde meget begrænset betydning for firmaet. Derefter faldt kursen i nogenlunde samme tempo, som den var steget kort tid forinden. Så det er ikke kun, når du går rundt og fanger Pokémons på gader og stræder, at du lige skal huske at se dig for.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: