Sådan får du udenlandsk udbytteskat retur
Denne artikel blev bragt i Aktionæren 5, 2021.
Internationale skatteregler sikrer, at indkomst og formue ikke dobbeltbeskattes både i landet, hvor indkomsten er indtjent, og i bopælslandet. Det er reguleret i dobbeltbeskatningsoverenskomster (DBO’er) mellem landene, og Danmark har indgået et meget stort antal sådanne aftaler. De omfatter blandt andet løn- og erhvervsindkomst, pensioner, renter, aktieudbytter og arv.
For at harmonisere området har den økonomiske samarbejdsorganisation OECD allerede i 1963 udviklet en model for dobbeltbeskatningsoverenskomster. Den er justeret siden, og langt de fleste danske DBO'er følger modellen. Aktieudbytter omtales i paragraf 10, så når man tjekker en DBO for reglerne om aktieudbytte, går man til paragraf 10 for at læse reglerne.
Danmark har indgået DBO'er med stort set alle lande, men over for Frankrig og Spanien findes der ikke en sådan aftale. De tidligere DBO'er med de to lande blev opsagt af Danmark i 2009, fordi Danmark var utilfreds med reglerne om beskatning af pensioner til danskere, der boede permanent i de to lande. Nye DBO'er med de to lande siges at være på vej.
15 procent udenlandsk skat er minimum
Standardoverenskomsten giver hjemstedslandet, det vil sige landet, hvor selskabets aktier er udstedt, ret til at opkræve 15 procent af aktieudbyttet. Mange lande opkræver et højere beløb, og beløb over de 15 procent kan tilbagesøges fra skattevæsenet i det pågældende land.
Danmark opkræver således 27 procent i udbytteskat, og udenlandske aktionærer kan anmode om at få de overskydende 12 procent af aktieudbyttet refunderet. Sverige opkræver 30 procent i udbytteskat, og danske aktionærer kan følgelig få de 15 procent refunderet. Proceduren for at få den for meget betalte udbytteskat refunderet er dog omstændelig, men følger de samme retningslinjer fra land til land.
Læs del 2 om refusion af udbytteskat udenfor Norden