Guides

Fire gyldne råd før halvårsrapporterne

Billede
Sommerferien nærmer sig sin afslutning. Et sikkert tegn på, at hverdagen nærmer sig, er, at halvårsregnskaberne fra de danske børsselskaber nu begynder at trille ind. Men hvad skal du egentlig stille op med dem? Skal du reagere med det samme? Her får du en guide til, hvordan du kan gribe sagen an – og ikke bare når det gælder halvårsmeddelelser.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren


Slap af. Du har god tid
Hastværk er lastværk. Også ved investeringsbeslutninger. Markedet har tendens til at overreagere, det vil sige sende kursen for højt op eller for langt ned, efter overraskelser i meddelelserne. Den første reaktion er meget ofte ikke langtidsholdbar.

Hvis du ikke nåede at købe lige efter en positiv overraskelse, vil det i det fleste tilfælde vise sig, at du kan købe til en bedre kurs nogle dage eller en uge senere, når den værste eufori har lagt sig. Og omvendt ved negative overraskelser. 


Lav din egen vurdering
De periodiske meddelelser er en god mulighed for at komme lidt længere ind under huden på aktien og forstå den lidt bedre. Du har sandsynligvis ikke tænkt dig at lave din egen, detaljerede regnskabsanalyse, men læs alligevel meddelelsen igennem og slå ned på nogle hovedpunkter. 

Du kan passende starte med resultatopgørelsen.

Hvordan går det med omsætningen? Stiger salget så meget, som ledelsen havde stillet i udsigt ved sidste meddelelse? Er der særlige forhold, der kan forklare negative afvigelser. Kan ledelsen bebrejdes eller er det forhold udenfor ledelsens kontrol? Aktuelle eksempel på det sidste kunne være coronanedlukning eller problemer med at skaffe råvarer til produktionen på grund af logistikproblemer.

For nogle virksomheder, for eksempel Vestas og FLSmidth, er udviklingen i ordrebeholdningen mindst lige så interessant som udviklingen i den bogførte omsætning.

Efter omsætningen kan du se på indtjeningsmarginalerne. Er der styr på omkostningerne? Det kan du se, hvis marginalerne stiger, når omsætningen stiger. 

Udviklingen i bundlinjen er naturligvis også interessant, især hvis den er meget anderledes end udviklingen i resultatet fra driften. Det kan skyldes store særlige poster, som du så må vurdere. Hvis nogle særlige udgifter vender tilbage år efter år, så er de måske ikke så ”særlige” endda.

Cash flow eller pengestrømme er det, der i sidste ende afgør en virksomheds værdi – og overlevelse – så tjek også, at der ikke er for stor forskel mellem resultat og cash flow. Hvis det er tilfældet, kan det være tegn på et stort salg på kredit eller opbygning af et lager af færdigvarer, som risikerer ikke at blive solgt – i hvert fald ikke lige med det samme eller til den forventede pris.

Balancen er især at se på for interessant for virksomheder, der kører med underskud og/eller negativt cash flow, og som har udsigt til at gøre det et stykke tid endnu. Det gælder næsten alle selskaber på First North. Hvor mange kontanter har de i kassen, og hvornår slipper pengene op? Når det sker, kommer der formodentlig en ny emission, der kan trykke kursen. En ny emission er ikke i sig selv negativt, hvis projektet ellers er sundt. Du skal blot være forberedt på, at det kan ske. 


Gå bag om tallene
Herefter kan du vurdere, hvad der ligger bag udviklingen i tallene. Hvis der har været en stor stigning i salget, er den så holdbar, eller skyldes den specielle forhold som genåbning efter corona?

Har virksomheden tilkøbt andre virksomheder og på den måde øget salget? Tilkøb øger risikoen, for det er ikke altid, at samkøring af to virksomheder forløber som planlagt. Se på hvor stor en del af væksten, der er organisk, det vil sige hvor stor en del af omsætningsvæksten, der stammer fra eksisterende aktiviteter.


Se fremad
Regnskabstal fortæller om fortiden, men aktiemarkedet vurderer fremtiden. Det bør du også gøre. 

Efter et flot regnskab med god vækst i omsætning og resultat bør du overveje, om udviklingen kan fortsætte. 

Er regnskabet dårligt, er spørgsmålet, om udviklingen i top- og bundlinje kan komme tilbage på sporet.

Hvis du er langsigtet investor, bør den enkelte regnskabsmeddelelse ikke afgøre din investeringsbeslutning. Overraskelser er en del af livet som investor, og spørgsmålet er ikke så meget om et enkelt regnskab er godt eller dårligt. 

Hvis du ejer aktien, skal du derimod vurdere, om dine oprindelige forudsætninger for køb stadig holder, og om du derfor også ville købe aktien i dag. Virker ledelsens forudsigelser og mål realistiske? Eller er de måske for forsigtige? Har de vist, at de kan leve op til, hvad de lover?

Hvis du endnu ikke ejer aktien, kan du overveje om fremtiden for selskabet nu ser lidt mere interessant ud, og om det kunne være værd at bruge lidt tid på at sætte dig bedre ind i aktien. 

Som altid når det handler om investering, er der ingen facitliste, men du kan reducere din risiko ved at forstå, hvad du ejer, eller hvad du har tænkt dig at købe.

God rapportlæsning og nyd resten af din sommer.