03. maj 2013 kl. 00.00
Risiko giver 2012's højeste afkast
Modsat sidste år kunne det i 2012 betale sig at få lidt risiko i porteføljen. Det var nemlig bioteknologi og vækstmarkederne, der forgyldte investorerne i det forgangne år.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

Finansmarkedernes grundsætning om, at risiko og afkast følges ad, er bestemt blevet opfyldt i 2012. Den økonomiske vækst i verden er foregået i de nye vækstmarkeder, og det kan ses på det samlede vinderfelt for både aktier og obligationer. I 2012 var det nemlig udenlandske investeringer, der hev de gode afkast hjem. Én investeringsforening skiller sig dog ud, nemlig Danske Invest. De står stærkt i førerfelterne i de seks kategorier, hvor de vinder hele tre kategorier. Og det er da også Danske Invest, der løber med titlen som årets allerdygtigste investeringsforening med afdelingen Danske Invest Bioteknologi, der leverede et afkast på 39,70 procent sidste år.

 

Amerikansk bioteknologi hitter

Årets absolut dygtigste investeringsforeningsafdeling er Danske Invest Bioteknologi, der er fra kategorien ”Aktier høj risiko” og præsterer det højeste afkast for 2012 på 39,70 procent til en årlig omkostningsprocent på 1,50. Når afdelingen kan præstere så højt et afkast til en så lav omkostningsprocent, er det fordi afdelingen er indeksbaseret og passivt styret. Det vil sige, at investeringerne er sammensat, så de ligger op ad et bestemt indeks, nemlig det amerikanske biotekindeks AMEX Biotech Index. Det er et indeks på 20 aktier, hvor alle aktierne er ligevægtede. Ligevægt betyder, at en hvilken som helst begivenhed for et selskab får indflydelse på indekset, uanset, hvor meget selskabet fylder i indekset. For eksempel blev det amerikanske selskab Amylin overtaget af medicinalvirksomheden Bristol-Myers Squibb, hvilket fik aktien til at sige 200 procent, hvorefter hele indekset steg. De selskaber, der er i indekset, har desuden alle salgbare produkter på markedet, som bidrager til en samlet stigning for hele indekset. Danske Invest Bioteknologi er dog ikke den eneste passivt styret afdeling, der får en topplacering. Også Sparindex USA Growth har klaret sig godt, og det er især afdelingens lave omkostninger, der giver den gode placering.

 

Danske Invest dominerer

I Dansk Aktionærforenings kåring af årets investeringsforeninger er der tre kategorier – høj, mellem og lav risiko – for både aktier og obligationer. Der er seks guldmedaljevindere og i tre af kategorierne løber Danske Invest med sejren, nemlig i kategorierne ”Aktier høj risiko”, ”Aktier mellem risiko” og ”Obligationer mellem risiko”. I kategorien ”Aktier mellem risiko” dominerer Danske Invest imidlertid hele top tre. Med sine 64 investeringsforeningsafdelinger er Danske Invest en af de investeringsforeninger i Danmark, der tilbyder flest afdelinger. Til sammenligning tilbyder Nordea Invest 52 afdelinger. Men selvom Nordea Invest også har mange afdelinger, får de ikke nær så meget ud af det, og formår kun at snige sig op på andenpladsen i tre af kategorierne, nemlig ”Aktier lav risiko”, ”Obligationer høj risiko” og ”Obligationer lav risiko”. Så man må sige, at Danske Invest leverer varen, og det er især de flotte afkast, der giver de gode placeringer.

 

Nye markeder vil frem

Investering i udlandet er blevet populært. Det bør det i hvert fald være, hvis man ser på top 3 placeringerne i alle aktiekategorierne samt obligationskategorien med høj risiko. Især de nye markeder blomstrer, og også her er Danske Invest på banen med hele fire investeringsforeningsafdelinger, som alle har klaret sig ganske pænt i det forgangne år. To af dem investerer bredt i nye markeder, mens afdelingerne Danske Invest Latinamerika og Danske Invest Fjernøsten holder sig til deres respektive regioner. Væksten på de nye markeder skyldes især, at der er kommet godt gang i produktionen.

 

Store kursudsving giver dårlige afkast

Bundskraberne i aktiekategorierne i dette års kåring af Danmarks bedste investeringsforeninger klarer sig så dårligt, at nogle af afdelingerne må skuffe investorerne med negative afkast. Ser man på femårs sigt står det allerværst til hos Carnegie WorldWide/Østeuropa, der på femårs basis udviser et gennemsnitligt afkast på -10,88 procent. Helt så skidt ser det dog ikke ud hos alle afdelingerne i taberfeltet, og mange af dem har da også givet positive afkast. Bundplaceringerne skyldes imidlertid, at risiko, afkast og omkostningsprocent ikke hænger sammen, forstået på den måde, at omkostningsprocenten og risikoen er for høj i forhold til, at afdelingens afkast er for lave. Når det er gået dårligt for disse afdelinger, er det fordi der har været meget store kursudsving.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: