28. september 2012 kl. 00.00
Pensionsomlægning - hvad gør du?
Regeringens skattereform betyder, at du kan spare en betydelig sum penge, hvis du betaler skatten på din kapitalpension i løbet af 2013. Til gengæld dør kapitalpensionen som pensionstype. Læs her, hvad det betyder for dig, og hvordan du finder hoved og hale i omlægningen af din pension.
Af Nicoline Kjelland
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk
Venter du med at betale skatten, til du skal have udbetalt din pension - altså efter 2013 - så skal du betale 40 procent i skat. Takker du derimod ja til regeringens tilbud om at betale skatten nu, så slipper du med en skatteprocent på kun 37,3 procent, som du betaler i løbet af 2013, og som dermed gør udbetalingen af din kapitalpension skattefri.

En besparelse på 2,7 procentpoint af skatten lyder måske umiddelbart ikke af meget, men det kan alligevel spare dig for en god portion penge. Med i lovforslaget kommer dog også, at kapitalpensionen, som vi kender den, må lide sit endeligt.
 
Snak med din rådgiver
Selvom landets tre største pensionsselskaber, PFA, Nordea Liv og Danica, har anbefalet skattefidusen til deres kunder, og det virker som en optimal løsning, skal du alligevel passe på med at drage forhastede konklusioner.

Gå ned i dit pengeinstitut eller pensionsselskab og snak med din rådgiver om følgende:

 1. Din økonomiske situation, herunder størrelsen på din kapitalpension
  Har du en lille kapitalpension på under 10.000 kroner, skal du være opmærksom på, at grundomkostningerne generelt vil stige, hvis du lægger ordningen om til at være beskattet.

 2. Din tidshorisont
  Hvis din kapitalpension står til at blive udbetalt til næste år, så træder den lave skattesats automatisk i kraft.
  Står du og skal bruge din kapitalpension inden for den nærmeste fremtid, så er det værd at undersøge, om et lån eller en kassekredit kan lukke hullet, indtil kapitalpensionen kan udbetales til den lave skat.

 3. Ulempen ved omlægning
  Selvom det for langt de flestes vedkommende er en fordel at benytte sig af skattefordelen, så er der dog en ulempe, som du skal være opmærksom på. En kapitalpension kan for eksempel frit ændres til en rate- eller livspension. Den mulighed forsvinder med det nye opsparingsprodukt.

Så meget kan du spare
For at give dig et billede på, hvor mange penge du kan spare, hvis du lader din kapitalpension beskatte i løbet af 2013, har PFA opstillet et eksempel, som du kan se herunder:

Du har en kapitalpension på 250.000 kroner, som skal udbetales om 10 år. Du får et årligt afkast på 4,1 procent efter omkostninger og afkastskat på 15,3 procent.

 

Kapitalpension efter nutidige regler

Kapitalpension efter 2013-regler

Depot

250.000

250.000

Afgift i 2013

0

93.250

Depot efter afgift

250.000

156.750

Afkast over 10 år

101.721

63.779

Depot ved pension

351.721

220.529

Afgift ved pension

140.688

0

Til udbetaling ved pension

211.032

220.529

Din gevinst

9.497

 

Du sparer altså 9.497 kroner ved at betale afgiften i løbet af 2013.
 
Kapitalpensionen dør
Fra og med 2013 kan der ikke længere indbetales til kapitalpensionen. Du kan godt beholde din gamle ordning, men kapitalpension som vi kender den, vil uddø. I stedet vil den gå under navnet "aldersforsikringer".

Den nye ordning er bundet op på din pensionsalder, og er skattefri ved udbetaling - de penge har du jo betalt. Til gengæld får du ikke fradrag, når du indbetaler på din pension.

Pengene bliver i stedet forrentet og beskattet under pensionsbeskatningsloven (PAL-skat), hvor skatteprocenten på afkast kun ligger på 15,3 procent. Det lave afkast er en belønning for, at din opsparing er bundet til pensionstiden.

Umiddelbart lyder det gunstigt, men for at du ikke kan skyde 100.000 kroner ind på pensionskontoen, som så står og bliver forrentet med en beskatning på kun 15,3 procent, har man sat en grænse for en ikke-fradragsberettiget indbetaling på maksimalt 27.600 kroner.
Alle beløb, der bliver indbetalt over de 27.600 kroner bliver beskattet med en straffeafgift på 20 procent.
 
Garantierne bliver
Der har været en del debat om, hvorvidt pensionsselskabernes garantier ville blive, eller om de ville forsvinde med den nye ordning. Finanstilsynet har nu lagt låg på diskussionen: Garantierne bliver.

Garantierne skal fortsætte både på de ordninger, hvor du vælger at omlægge fra udbetalingsskat til indbetalingsskat, men også på de ordninger, hvor du vælger at beholde din gamle ordning med de hidtidige indbetalinger, men hvor fremtidige betalinger kommer ind på den nye kapitalpension - aldersforsikringer - hvor du bliver beskattet ved indbetaling.
 
Vil du tilmelde dig?
Hvis du vil have del i skattefordelen og tilmelde dig den nye ordning, skal du kontakte dit pensionsselskab og høre, hvordan du gør. PFA åbner for eksempel for frivillig tilmelding på deres hjemmeside i løbet af 2013.

Du skal blot være obs på, at skatten på de 37,3 procent skal betales senest i 2013, hvis du vil spare pengene.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: