Investorviden

De fem vigtigste nøgletal

Billede
Hvilke nøgletal er de vigtigste, hvis man vil vurdere en aktie og selskabet bag? Ja, det afhænger af, hvem du spørger. Aktieanalytiker Per Juul giver dig her overblikket over de fem nøgletal, som han synes er bedst til at bedømme en aktie.
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Jeg har udvalgt fem tal som giver dig en god mulighed for at måle og veje en aktie. Nøgletallene gør dig i stand til at vurdere den ene aktie i forhold til den anden – ikke mindst i forhold til direkte konkurrenter, da de giver et relativt billede af en aktie og selskabet bag.

Tallene kan fortælle dig, hvor godt selskabet har klaret sig historisk og give et fingerpeg om, hvilke forventninger markedet har til selskabets fremtid. Om denne forventning så er realistisk og udfolder sig, ja det følger efter, når du har set på tallene.

Price/Earnings (P/E)

Hvad er det?

Price/Earnings (P/E) angiver, hvor meget vi skal betale for den indtjening aktien forventes at opnå – typisk i indeværende år. P/E udregnes i praksis som aktiekursen (P) divideret med indtjeningen pr. aktie (E). Er aktiekursen 120 kroner og tjener selskabet 10 kroner pr. aktie, ja så er P/E altså 12.

P/E er det vigtigste nøgletal af alle, fordi det fortæller, hvor meget man skal betale for hver krone i indtjening. Jeg plejer at kalde det aktiers kilopris.

 

Hvad afslører tallet?

Det fortæller, hvor meget aktiemarkedet vil betale for aktien. Er man nybegynder, kan man undre sig over i hvert fald to ting her: For det første; hvorfor investorerne vil betale 120 kroner for 10 kroner? Man burde vel kun betale 10 kroner for 10 kroner? Men det er fordi, de 10 kroner er den forventede indtjening i det førstkommende år, men når først du ejer aktien, har du ret til indtjeningen i alle år, indtil du sælger. Så det er reelt alle fremtidige års indtjening, du køber.

Og det løfter også sløret for den næste ting, en nybegynder kunne undre sig over. For hvorfor er P/E ikke den samme for alle aktier? Penge er jo penge. Men i og med det er fremtidens indtjening vi køber, så kan vi jo ikke vide, hvad indtjeningen bliver. Vi må gætte. Og hvis vi tror, at indtjeningen kommer til at stige i fremtiden – fordi vi tror, selskabet får fremgang – ja så er vi villige til at betale mere for den nuværende indtjening – en højere kilopris.

Betaler du en høj kilopris, kan der kort fortalt være to årsager: For det første, at der – som nævnt - forventes stor vækst fremad eller for det andet, at investorerne mener, at der er stor sikkerhed for indtjeningen. I realiteten vil P/E altid delvist afspejle begge dele, hvilken vækst der forventes, og hvor sikre vi er på den fremtidige udvikling.

 

Hvornår kommer tallet til kort?

P/E tager ikke direkte højde for gæld. Hvis selskabet er meget forgældet, vil indtjeningen være mere usikker end for et tilsvarende selskab uden gæld og derfor vil investorerne betale mindre for aktien. P/E vil derfor være påvirket negativt af gælden og P/E vil være lavere. Er man ikke opmærksom på gælden, tror man måske, at man køber en billig aktie, selvom det ikke er tilfældet.

Derudover kan der være tilfælde, hvor indtjeningen – altså E’et i nøgletallet ikke er retvisende. Et selskab kan ofte – hvis ledelsen ønsker det – booste indtjeningen kunstigt, så E’et bliver større. Du køber altså aktien til, hvad du måske tror er P/E 12, men reelt er det måske P/E 16.

Én mulighed for selskabet kan være at afskrive for lidt, ved at lade ting have en urealistisk lang levetid. Revisor bør dog eksempelvis ikke lade et rederi vurdere sine skibes levetid til 50 år, hvis skibe i branchen typisk skrottes efter 25 år.

Man kan også blive snydt af cykliske selskaber. Du køber til en lav P/E lige før en nedtur i økonomien, men da selskabet er cyklisk forsvinder en stor del af indtjeningen pludseligt, og nu var P/E alligevel ikke lav som du troede.

Endelig kan et særligt godt eller et særligt dårligt år – eller store engangsindtægter eller -udgifter også snyde. Derfor bør aktiekursen (P) vurderes i relation til flere års indtjening (E).

EPS-vækst

Hvad er det?

EPS-væksten er P/Es uadskillelige makker. Det er umuligt at vurdere P/E, uden at se på væksten. EPS står for Earnings Per Share – altså indtjeningen pr. aktie og EPS-vækst er altså væksten i indtjening pr. aktie.

EPS-vækst udregnes som; (EPS det kommende år / EPS det seneste år) – 1. Hvis indtjeningen pr. aktie var 10 kroner sidste år og forventes at blive 12 kroner i år, ja så vil resultatet være 0,2 eller +20 procent - så EPS-væksten forventes at blive 20 procent.

 

Hvad afslører tallet?

EPS-væksten demonstrerer om en virksomhed kan øge indtjeningen. Det er meget vigtigt, at vi ser på væksten pr. aktie og ikke på selskabets bundlinje. På den måde overser du eksempelvis ikke, hvis selskabet har udstedt en masse nye aktier. Er bundlinjen fordoblet på fem år er det jo en flot vækst. Men skyldes det, at man opkøbte en konkurrent og fordoblede antallet af aktier for at finansiere handlen, så vil aktieantallet være fordoblet og indtjeningen pr. aktie uændret. Aktionærerne har altså ikke fået en højere indtjening.

 

Hvornår kommer tallet til kort?

Man bør se på væksten over flere år. Ellers risikerer man, at et enkelt godt eller dårligt år - påvirket af engangsting - skævvrider billedet. Men der kan også være risici i, kun at se på væksten over mange år. Vækstevnen kan have ændret sig og hvis selskabet eller branchen har skiftet karakter over perioden, kan det være meningsløst at sammenligne meget lange tidsserier.