01. november 2018 kl. 09.47
Marketscreener: Professionelle investorers favoritværktøj
Du kan komme helt i dybden med informationer om alle de aktier, du ønsker. Og du kan få både tal og oplysninger fra en autoritativ kilde - dén, som mange af de professionelle investorer bruger. Synes du, det lyder dyrt? Det er det ikke – du kan få oplysningerne helt gratis.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 6/2018. Kurser og estimater i eksemplet er derfor fra 2018, men design og brugsværdi er uændret.

 

Hører du til dem, der også læser det med småt, har du sikkert lagt mærke til, at der i noten under mange af tabellerne i vores analyser står 'Kilde: Marketscreener' eller 'Regnskabstal og estimater ifølge marketscreener.com'.

 

For de professionelle analytikere, der ikke har adgang til den store Bloomberg-pakke, er marketscreener.com den foretrukne kilde, når de skal finde finansielle oplysninger om et selskab. Du kan også bruge sitet, og det er helt gratis. Bruger du sitet ofte, er det en fordel at oprette en profil, for så slipper du for en masse pop up-sider, du skal klikke væk, før du kan se de oplysninger, du leder efter. Selv om du opretter en profil, er det stadig gratis at bruge sitet.

 

Autoritativ kilde

Det er primært de finansielle informationer om et selskab eller en branche, de professionelle bruger.  Vil du for eksempel vide, hvad P/E-værdien er på et selskab, kan du finde flere forskellige bud – og der kan være ret stor forskel, alt efter hvor du søger oplysningen.

 

Marketscreener.com regnes for den autoritative kilde.  Ud over finansielle oplysninger kan du få mange andre interessante oplysninger på sitet. Du kan for eksempel se, hvor mange aktieanalytikerne, der følger aktien, hvad deres anbefalinger er og det gennemsnitlige kursmål. Du kan også få et dybere indblik i, hvem der ejer de største aktieposter i et selskab. I gennemgangen her bruger vi Novo Nordisk-aktien som eksempel, og her kan du se listen over aktionærer af både den danske aktie og den parallelnoterede aktie i USA.

 

 

 

 

Guide til Marketscreener:

 

Husk, at du kan trykke på billederne for at se dem i fuld størrelse.

 

 

1. Overblik

 

 

Du bruger søgefunktionen til at vælge den aktie, du vil vide noget om. Så kommer du ind på overbliksiden, og allerede her får du en række centrale oplysninger. For eksempel den estimerede P/E-værdi ud fra den aktuelle kurs. Novo Nordisk-aktien havde på dette tidspunkt en estimeret P/E-værdi i 2018 på 18,94 og i 2019 på 18,36. Du kan også se udviklingen i salg og overskudsgrad (EBIT) samt kursudviklingen de sidste fem dage. Har du brug for flere oplysninger, klikker du videre til eksempelvis 'Financials'.

2. Grafer

 

Under 'Charts' finder du grafer, som er opdelt i syv kategorier. Det skærmbillede, vi viser her, er til teknisk analyse. Og her er der to at vælge mellem – statisk og dynamisk. I kategorien 'Sector Charts' kan du sammenligne kursudviklingen for Novo Nordisk og de nærmeste konkurrenter. Den viser for eksempel, at Merck & Co. og Pfizer har størst momentum i 2018, mens Novo-aktien har klaret sig bedst over fem år. Til grafen er der 'mouse over-funktion', så du får et hav af ekstra oplysninger, hvis holder din cursor hen over grafen.

 3. Finansielt

  

Under 'Financials' kommer du et spadestik dybere med de finansielle oplysninger om selskabet. Du kan eksempelvis se earnings per share (EPS) og hvor store udbytter, selskabet udbetaler. Fem af nøgletallene kan du også se i søjlediagrammer, hvis du foretrækker dem frem for tørre tal. Under 'Analysis/analysis summary' finder du selskabets styrker og svagheder. Her sammenlignes selskabet med aktierne i hjemlandet og med branchen. 

4. Storaktionærerer

   

 

De fleste andre steder kan du kun se, hvilke storaktionærer der er i et selskab. For Novo Nordisk ville du derfor kun finde Novo Nordisk Fonden, der er ene om at have en aktieandel på fem procent eller derover. Også her kommer du et spadestik dybere på 4-traders.com. Du kan for eksempel se, at både Vanguard, BlackRock og JPMorgan har store aktieposter i den danske Novo-aktie ... og at Fisher Investment har købt 13,5 millioner af de Novo-aktier, der er parallelnoteret i USA.

 5. Analytikernes bud

    

 

"Eksperter skal man lytte til. Men de tager altid fejl." Sådan sagde en klog person engang. Udtalelsen var vist ikke møntet på aktieanalytikerne, men også her passer den ret godt. Men uanset hvor komisk deres træfsikkerhed nogle gange kan forekomme, påvirker disse kursmål aktiekurserne – især når store banker ændrer deres kursmål, fordi der er mange kunder, der følger bankens anbefalinger. Derfor giver det mening at tjekke, hvordan analytikerne ser på en aktie. På marketscreener.com kan du se antal analytikere, deres gennemsnitlige kursmål, højeste og laveste bud, hvordan kursmålene har udviklet sig sammenlignet med kursudviklingen og – ikke mindst – hvor mange, der lige nu har købs- og salgsanbefalinger på aktien. Hvem analytikerne er, kan du dog ikke se.

 

 

 

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  8. marts
 • Aktionæren 3/2021
  19. april
 • Aktionæren 4/2021
  18. maj
 • Aktionæren 5/2021
  21. juni
 • Aktionæren 6/2021
  6. september
 • Aktionæren 7/2021
  4. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  8. november
 • Aktionæren 9/2021
  13. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: