01. maj 2020 kl. 14.39
Aktieligaen: Gode afkast trods urolige markeder
Aktieuroen har skabt større spredning i feltet, men med en enkelt undtagelse er holdene i toppen nogenlunde stabile.
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

 

Gynger og Karuseller holder fast i deres førsteplads, og en af hemmelighederne er, at holdet også holder fast i sine aktier - positionerne er i høj grad de samme, som ved sidste opgørelse.

 

Det er også bemærkelsesværdigt, at holdet i løbet af spillet ikke har ejet en eneste dansk aktie. Det danske aktiemarked har været blandt de bedste i år, men Gynger og Karuseller har været dygtige til at finde guldet uden for Danmark - og i mindre kendte aktier. Det kan være en risikofyldt strategi, men som holdets talsmand, Bjarne Borbjerg Jakobsen siger: "Vores indgang til konkurrence har hele tiden været, at enten vinder vi eller også bliver vi nummer sjok. Den strategi har vi holdt igennem hele forløbet."  Til gengæld har holdet kun investeret i enkeltaktier og undgået gearing.

 

Den aktuelle toer og månedens højdespringer, Bulls-Eye fra København Nord, har derimod haft en noget mere risikabel stategi med anvendelse af certifikater, gearing, shorting og finansielle instrumenter. Det har givet holdet nogle gevaldige rutsjeture, men det har også givet nogle væsentlige indsigter, og det jo også det, Aktieligaen går ud på.

 

Holdets talsmand, Thomas, forklarer: "Mange af vores indeks certifikater, som særligt fulgte olie, olie-virksomheder og guld blev totalt minimeret i værdi, da gearingen i certificatet blev ændret af udsteder fra 3 gange til 2 gange, og vi derudover lå på den forkerte side i forhold til markedet (..) Det var en vigtig læring for os i at være mere klar på, hvad man reelt set købte af finansielt produkt og hvilke betingelser, som indgår i den type certifikater. Da vi kun havde 30% tilbage af den oprindelige portefølje, så gik vi hårdt ind i en række short oil, long gold, short vix kontrakter, som hurtigt fik tingene til at vende – vi var her meget heldige."

 

Det gik altså godt for Bulls-Eye, og holdet er også blevet en erfaring rigere: "Læringen var til gengæld også stor for os, da vi ikke selv havde stor erfaring med anvendelse af certifikater. Læringen var, at man skal virkelig have styr på detaljerne om det finansielle produkt man køber, før man påtænker at gøre det for rigtige penge. Det er lige meget, hvor træfsikker man føler sig på retningen for det underliggende aktiv , da det finansielle produkt og det underliggende aktiv ikke altid vil opfører sig på samme måde markedsmæssigt, særligt under ekstreme forhold, som vi så under krakket i marts," afsluttr Thomas.

 

Bortset fra Bulls-Eye, der tager et spring på seks pladser op ad listen, så er stillingen forbløffende stabil, når man tænker på de voldsomme kursudsving, vi har set i år. Kun et nyt hold, KBHVESTEGN - Familieaktieklubben, sniger sig ind blandt de ti øverste fra sidse opgørelse.

 

Spredningen mellem top og bund er øget. Bundskraberen i konkurrencen har tabt 20 procent af sin investering, og der er efterhånden langt op til Gynger og Karusellers afkast på 56 procent. Men konkurrencen løber fem måneder endnu, så intet er afgjort.

 

God investeringslyst!

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer