Sagen har kostet mange småaktionærer og indskydere mange penge – til at starte med de 898 millioner kroner fra den skandaløse emission – foruden tid, ærgrelser og for nogens vedkommende personlig konkurs.
Trods et langvarigt retsopgør og Dansk Aktionærforenings engagement er det aldrig lykkedes småaktionærerne i Amagerbanken at få svar på deres berettigede spørgsmål.
For eksempel: hvorfor greb Finanstilsynet ikke ind på trods af, at meget tyder på, at de vidste, at kapitaltilførslen var utilstrækkelig til at forhindre Amagerbankens konkurs. Finanstilsynet er netop sat i verden for at beskytte mindre investorer og sikre at de finansielle spilleregler følges.
En anden offentlig myndighed, Finansiel Stabilitet, sad også inde med viden om, at nedskrivningsbehovet på bankens engagementer var væsentligt større end oplyst, men foretog sig heller intet. Hvorfor?
Aktieinvestering er forbundet med risiko, men en sund aktiekultur bygger også på tillid til myndighederne. Den fik et knæk blandt flere private investorer ved Amagerbankens konkurs. Dansk Aktionærforenings direktør, Mikael Bak, uddyber:
”Krakket i Amagerbanken var en trist historie for den danske aktiekultur. Vi oplevede, hvordan en lokal bank blev en folkeaktie og fik stor opbakning af rigtigt mange helt almindelige mennesker på Amager, som i sidste ende stod tilbage med store tab, da banken krakkede. Vi lærte, at man skal se sig godt for, når der bedes om nye penge til et nødlidende selskab, og at private investorer kan ende med at stå som taberne i den sidste ende. Desværre fik de private investorers retssag ikke det udfald, vi kunne have håbet på.”
Men Mikael Bak fremhæver også den positive side af forløbet: ”Vi kan se tilbage på, at der blev kæmpet for retfærdigheden, og det vidner om et fællesskab blandt de private investorer, som trods alt kan tjene til inspiration.”
I anledning af tiårsdagen har Ugeavisen Amager lavet tre glimrende artikler, der giver et overblik over forløbet af den komplicerede, myndighedernes svigt og Dansk Aktionærforenings engagement. Du kan læse artiklerne her, her og her.
Seneste
-
”Disse aktier sidder på det nye guld”
-
Billigt efter Brexit: 10 "sikre" aktietips
-
IPO'er giver merafkast, men . . .
-
Uge 10: Bavarian-regnskab og ECB’s rentemøde i fokus
-
Ugens tekniske analyse: Alt peger op for Danske Bank-aktien
-
Bliv klogere på din omverden
-
7 spørgsmål til Trygs emission
-
Se listen: Så meget giver dine aktier i udbytte
-
15 store aktier der vil nyde godt af en supersommer
-
Uge 9: Royal Unibrew ramt af nedlukning, men hvor hårdt?
Læs Aktionæren![]()
![]() |
Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året. |
Aktionæren udkommer:
- Aktionæren 1/2021
25. januar - Aktionæren 2/2021
10. marts - Aktionæren 3/2021
21. april - Aktionæren 4/2021
20. maj - Aktionæren 5/2021
23. juni - Aktionæren 6/2021
8. september - Aktionæren 7/2021
6. oktober - Aktionæren 8/2021
10. november - Aktionæren 9/2021
15. december
11 gode grunde til at være medlem
Læs om fordelene herHar du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?
Så udfyld denne formularInvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.
Søg i InvestorOrdbogen her:
Nyt om Dansk Aktionærforening
-
Aktionærdirektør sætter fokus på 3 britiske aktier: 'Det er nogle muligheder nu'
-
I Millionærklubben med 25 aktietips
-
Høring i Gamestop-sag skaber håb hos Dansk Aktionærforening
-
Foreningens synspunkter i medierne
-
Beskyldt for svigt i dramatisk GameStop-høring
-
Spritnye danske aktier har fået vidt forskellig modtagelse på børsen: En aktie er faldet over 20 pct., mens en anden har givet over 250 pct. i afkast
-
Danske småinvestorer ønsker ikke short selling