12. februar 2021 kl. 11.16
En skandale fylder ti år
Denne uge er det nøjagtigt ti år siden et af de største bankkrak i nyere tid, som samtidig markerer en skamplet på den danske børshistorie, nemlig Amagerbankens krak i februar 2011 og ikke mindst aktieemissionen blot fem måneder tidligere.
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

Sagen har kostet mange småaktionærer og indskydere mange penge – til at starte med de 898 millioner kroner fra den skandaløse emission – foruden tid, ærgrelser og for nogens vedkommende personlig konkurs.

 

Trods et langvarigt retsopgør og Dansk Aktionærforenings engagement er det aldrig lykkedes småaktionærerne i Amagerbanken at få svar på deres berettigede spørgsmål.

 

For eksempel: hvorfor greb Finanstilsynet ikke ind på trods af, at meget tyder på, at de vidste, at kapitaltilførslen var utilstrækkelig til at forhindre Amagerbankens konkurs. Finanstilsynet er netop sat i verden for at beskytte mindre investorer og sikre at de finansielle spilleregler følges.

 

En anden offentlig myndighed, Finansiel Stabilitet, sad også inde med viden om, at nedskrivningsbehovet på bankens engagementer var væsentligt større end oplyst, men foretog sig heller intet. Hvorfor?

 

Aktieinvestering er forbundet med risiko, men en sund aktiekultur bygger også på tillid til myndighederne. Den fik et knæk blandt flere private investorer ved Amagerbankens konkurs. Dansk Aktionærforenings direktør, Mikael Bak, uddyber:

 

”Krakket i Amagerbanken var en trist historie for den danske aktiekultur. Vi oplevede, hvordan en lokal bank blev en folkeaktie og fik stor opbakning af rigtigt mange helt almindelige mennesker på Amager, som i sidste ende stod tilbage med store tab, da banken krakkede. Vi lærte, at man skal se sig godt for, når der bedes om nye penge til et nødlidende selskab, og at private investorer kan ende med at stå som taberne i den sidste ende. Desværre fik de private investorers retssag ikke det udfald, vi kunne have håbet på.”

 

Men Mikael Bak fremhæver også den positive side af forløbet: ”Vi kan se tilbage på, at der blev kæmpet for retfærdigheden, og det vidner om et fællesskab blandt de private investorer, som trods alt kan tjene til inspiration.”

 

I anledning af tiårsdagen har Ugeavisen Amager lavet tre glimrende artikler, der giver et overblik over forløbet af den komplicerede, myndighedernes svigt og Dansk Aktionærforenings engagement. Du kan læse artiklerne her, her og her.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: